Radiofrekvensbehandling av nästäppa RFA eller RFTA 

Namnet på behandlingen, RFA, kommer från orden radiofrequency thermal ablation. Man hettar upp vävnaden med en tunn spets där en högfrekvent vibration omvandlas till värme. När man hettar upp huden uppstår en kontrollerad brännskada som gör att det uppstår ärrbildning på vävnaden och att den krymper.

Nästäppa behandlas med RFA-värmebehandling. Den värmebehandling av näsmusslorna minskar flödesmotståndet, ökar volymen i näsan och gör andningen lättare. När andningen genom näsan underlättas minskar risken för upprepade bihåleinflammationer. RFA-behandling hjälper också vid snarkning och UARS (Upper Airway Resistance Syndrom) om näsan är täppt

Ingreppet  

RFA-behandlingen utförs i sittande eller liggande ställning i ett ingreppsrum eller i operationssal. Som premedicinering ges smärtstillande medel varefter näsan bedövas. När man har bedövat området som ska behandlas hettar man upp det med den en värmespets. Själva värmebehandlingen tar någon minut, men det är bra att avsätta ca en timme för besöket.

Efter behandlingen är det bra att vila en stund. Därefter kan man åka hem, beroende på hur man mår. Sjukskrivning krävs i några dagar, beroende på arbetets karaktär (damm, tung fysisk belastning).

Återhämtning 

Efter RFA-behandlingen blir man täppt i näsan, men det släpper så småningom under någon vecka eller månad.

Till följd av behandlingen skadas slemhinnornas funktion (för en stund) tillfälligt, och därför är det viktigt att sköta om slemhinnorna genom att fukta dem. För att fukta dem kan man till exempel använda

  • fuktgivande sprayer från apoteket
  • koksalt (1 liter rent kranvatten och 1 matsked vanligt kok- eller havssalt. Lösningen dras in i näsan ur handflatan och spottas ut ur munnen.)
  • nässköljningskanna
  • A-vitamindroppar
  • näsoljor (receptfria preparat på apoteket)

För eventuell smärtlindring kan du ta vanlig receptfri smärtlindrande medicin.

För- och nackdelar 

Syftet med RFA-värmebehandlingär att underlätta nästäppa. Efter ingreppet förekommer vanligen både nästäppa och torrt nässekret, som båda lindras inom några veckor.

Efter behandlingen kan nässlemhinnorna infekteras, vilket leder till att det utsöndras ett sekret ur näsan som luktar och smakar illa. Då ska man kontakta den behandlande enheten.

Pris

Se prisin­for­mation här.

Till mottagning eller behandling, hur går man till väga?

Fråga om opera­tioner eller behand­lingar tel: +358 9 4748 2704.
Boka tid till mottagning via webbtidsbokning eller tel: +358 9 4748 2705.

Se vidare kontak­tin­for­mation här.