Nenän tukkoisuuden lämpökäsittelyhoito (RFA tai RFTA)

Nenän tukkoisuuden lämpökäsittelyhoito RFA auttaa nenän tukkoisuuteen. Se vähentää virtausvastusta, nenän tilavuus lisääntyy ja hengitys helpottuu.

Nenähengityksen helpottuminen vähentää riskiä toistuviin poskiontelotulehduksiin. Nenä tukkoisuuden lämpökäsittelyhoito RFA antaa on apua myös kuorsauksen ja ylähengitysteiden vastusoireyhtymän hoidossa, jos nenä on tukkoinen.

Nenän tukkoisuuden lämpökäsittelyhoito RFA tulee sanoista radiofrequency thermal ablation. Hoidosta käytetään molempia lyhenteitä RFA ja RFTA. Kudosta lämmitetään ohuella kärjellä, jossa korkeataajuinen värähdys muuttuu lämmöksi. Kudoksen kuumentaminen aiheuttaa hallitun palovamman ja se saa aikaan kudoksen arpeutumisen ja kutistumisen.

Toimenpide 

Nenän tukkoisuuden lämpökäsittelyhoito RFA tehdään istuen tai makuuasennossa toimenpidehuoneessa tai leikkaussalissa. Esilääkkeenä annetaan kipulääke, ja sen jälkeen nenä puudutetaan. Kun hoidettava alue on puutunut, kuumennetaan aluetta lämpökärjellä. Lämpökäsittely kestää muutaman minuutin, mutta hoitokäyntiin on hyvä varata aikaa noin tunti.

Hoidon jälkeen kannattaa levätä hetki. Sen jälkeen voi lähteä kotiin, oman voinnin mukaan. Sairauslomaa tarvitaan korkeitaan joitain päiviä, työn luonteesta riippuen (pölyisyys, voimakas fyysinen rasitus).

Toipuminen

Nenä on RFA-hoidon jälkeen tukkoinen, mutta tukkoisuus helpottuu vähitellen muutamien viikkojen tai kuukausien aikana.

Hoidon seurauksena limakalvojen toiminta vaurioituu hetkellisesti, minkä vuoksi limakalvojen hoitaminen kostuttamalla on tärkeää. Kostuttamiseen voi käyttää esimerkiksi

  • Humidose- suihketta (pieni pakkaus)
  • Physiomer -suihke (suurempi pakkaus)
  • keittosuolaa (1 litra puhdasta kraanavettä ja 1 ruokalusikallinen tavallista ruoka- tai merisuolaa. Liuos vedetään kämmeneltä sieraimeen ja syljetään suusta ulos)
  • nenähuuhtelukannua
  • A-vitamiinitippoja
  • nenäöljyjä (käsikauppavalmisteita apteekissa).

Mahdollisen kivun hoidossa voi käyttää tavallisia käsikauppalääkkeitä, kuten Buranaa tai Panadolia.

Hyödyt ja haitat

RFA-lämpökäsittelyhoidon tarkoitus on helpottaa nenän tukkoisuutta. Toimenpiteen jälkeen ilmenee yleensä sekä nenän tukkoisuutta että karstaisuutta,  jotka molemmat helpottavat muutamien viikkojen kuluessa.

Hoidon jälkeen nenän limakalvot voivat infektoitua, jolloin nenästä tulee pahan hajuista ja makuista eritettä. Tällöin tulee ottaa yhteyttä hoitavaan yksikköön.

Hinta

Katso tarkemmat hinta­tiedot hinnastosta.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoito­tie­dus­telut ja -varaukset: toimen­pi­de­tiimi puh. 09 47482704
Vastaan­ot­tojen ajanvaraus ja asiakas­palvelu puh. 09 4748 2705

Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot