Behandling av vårtor

Vårtor är godartade tumörer i huden som orsakas av papillomvirus. De förekommer i alla åldrar, men vanligast är de hos barn och unga.

Det finns ingen effektiv behandling av själva vårtviruset. Den behandling som används baserar sig på mekanisk borttagning av vårtor samt på den irritation som behandlingen orsakar, med hjälp av vilken man försöker sätta igång kroppens eget försvar.  Vårtor behandlas med slipning, vårtsalvor och frysning.

Om man får en vårta är det skäl att behandla den effektivt redan hemma. Vid hemmabehandling slipas vårtan och efter slipningen brer man ut ett medel som är avsett för vårtor. Om hemmabehandlingen inte ger resultat, kan vårtan slipas och frysas hos läkare.

Vi rekommenderar inte frysbehandling för små barn, eftersom den är smärtsam.

Återhämtning

Behandlingstiden för vårtor varierar beroende på individen. Det finns ingen engångsbehandling, utan behandlingen av vårtor är ett långsiktigt projekt som ofta varar flera månader.

Efter frysning av ett vårtområde kan det kännas ömt några dagar.

Till mottagning eller behandling, hur går man till väga?

Fråga om våra tjänster eller boka tid på Ortons kundservice per telefon +358 9 4748 2705 eller boka tid via webbtidsbokningen. Vår kontak­tin­for­mation och våra öppet­tider får du här.