Lannerangan välilevyn pullistuma

Lannerangan välilevyn pullistuma voi aiheuttaa alaraajoihin säteilevää kipua ja puutumista ja pahimmillaan lihasvoiman heikkenemistä. Jalkaterä voi myös läpsyä kävellessä.

Usein paranee levolla

Akuuteista lannerangan alueen pullistumista 80-90 % paranee pelkällä levolla. Jos oireet eivät korjaannu 1-2 kuukauden kuluessa tai kivut pahenevat, voidaan harkita leikkaushoitoa.

Leikkaus

Lannerangan välilevyn pullistuman eli diskusprolapsin leikkaus tehdään selkäpuolelta. Leikkauksessa alle kolmen senttimetrin haavasta paljastetaan mikroskoopilla pinnekohta ja poistetaan hermoja sekä selkäydintä painava ylimääräinen pullistumamassa. Jos kyseessä on pelkkä välilevyn pullistuma, luudutusta ei tavallisesti käytetä.

Joskus lannerangan välilevyn pullistuma vaatii päivystyksellistä leikkaushoitoa. Päivystysleikkauksen aiheita ovat esimerkiksi virtsaumpi, ulosteenpidätyskyvyn häiriö, istuma-alueen puutuminen, nilkan ojentaja- tai koukistajalihaksen tai reisilihaksen voiman etenevä heikentyminen sekä sietämätön kipu.

Toimenpiteen kesto

Leikkauksen kesto on 1-2 tuntia. Leikkaus tehdään nukutuksessa.

Toipumisaika

Kotiutus on seuraavana päivänä ja sairausloma on tyypillisesti 3 viikkoa.

Hyödyt ja haitat

Leikkauksella saadaan nopea apu kipu- ja puutumisoireistoon ja pienen avauksen kautta tehtävistä mikroskooppiavusteisesta leikkauksesta toipuu nopeasti eikä erityistä istumarajoitusta tarvita. Hermojuurivaurion riski leikkauksessa on hyvin vähäinen, mutta diskusprolapseista 10-20% uusiutuu vuoden kuluessa samaan väliin, useimmiten kuitenkin lyhyen ajan kuluessa.

Hinta

Katso hintatiedot hinnastostamme.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704

Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot