Lisämunuaisen poistoleikkaus

Lisämunuaisia on kaksi ja ne sijaitsevat vatsaontelon takatilassa, munuaisen yläpuolella. Lisämunuaisen kuorikerros tuottaa verenkiertoon kortisolia, aldosteronia (suolahormoni) ja miessukuhormoneja. Lisämunuaisen ydin tuottaa verenkiertoon katekolihormoneja (adrenaliini, noradrenaliini).

Lisämunuaisen kasvaimia voidaan hoitaa poistamalla sairastunut lisämunuainen.

Milloin lisämunuaisen poisto on tarpeellinen?

Lisämunuaisen poistoleikkaus suoritetaan sellaisissa tapauksissa, joissa toisessa lisämunuaisessa on todettu kasvain. Toinen lisämunuainen voidaan poistaa edellyttäen, että jäljelle jääneen lisämunuaisen toiminta on normaali.

Lisämunuaisleikkaus tehdään pääsääntöisesti tähystys- eli ns. laparoskopia-tekniikalla. Jos poistettava kasvain on suuri tai jos tähystysleikkausta ei muusta syystä voida tehdä, suoritetaan toimenpide avoleikkauksena. Tämä on kuitenkin raskaampi toimenpide ja edellyttää pidempää toipumisaikaa.

Lisämunuaisen poistoleikkauksen hyödyt ja haitat

Lisämunuaisen poistoleikkaus suoritetaan vain sellaisissa tilanteissa, joissa hoitamatta jättäminen muodostaisi suuremman haitan kasvaimen leviämisen muodossa.

Tähystysleikkauksen jälkeen vatsaontelon laajennuksessa käytetty hiilidioksidi häviää vähitellen pois. Se voi kuitenkin aiheuttaa vatsaontelossa ärsytystä, joka voi heijastua olkapäähän säteilevänä kipuna.

Leikkaukseen ei liity poikkeuksellista riskiä ja onnistumistodennäköisyys leikkaukselle on erittäin hyvä.

Toipuminen

Tähystysleikkauksesta vatsan iholle jää kolme tai neljä 1-2 cm:n pituista haavaa. Avoleikkauksessa viilto on keskellä ylävatsaa tai poikkiviiltona kylkikaaren alla.
Osastohoito tähystysleikkauksen jälkeen kestää 1-2 vuorokautta ja avoleikkauksen jälkeen 3-7 vuorokautta.

Sairasloman pituuteen vaikuttaa yleiskunto ja työtehtävät. Tähystysleikkauksen jälkeen sairasloma on 1-2 viikkoa ja avoleikkauksen jälkeen noin kuukauden.

Hinta

Katso tarkemmat hintatiedot hinnastosta.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705

Nettiajanvaraus

Tarkemmat yhteystiedot