Arpien kortisoni-injektiohoito

Arvissa esiintyy kahdentyyppistä liikakasvua: hypertrofinen arpi ja keloidiarpi. Hypertrofinen arpi on lievempi arven liikakasvun muoto, ja se rauhoittuu yleensä kuukausien saatossa.

Keloidiarpi taas ei välttämättä tule esille heti haavan parannuttua, vaan jopa vuosienkin päästä arven syntymisestä. Keloidiarpi kasvaa yleensä paksuna haavan reunojen yli, lisäksi se kutisee ja on kipeä. Keloidiarvet voivat muodostua pieniinkin arpiin kuten korvakorun reikiin. Keloidiarpia esiintyy erityisesti nuorilla ja tummaihoisilla potilailla.

Keloidiarpien hoito on enemmän oireenmukaista hoitoa eli muutokset madaltuvat, ja ärsytysoireet rauhoittuvat. Keloideja ei ole mahdollista poistaa kokonaan esim. leikkaamalla, ne kasvavat yleensä takaisin. Hoidon jälkeen kosmeettinen tulos on ainoastaan kohtalainen.

Kortisoni-injektiohoito voidaan tehdä polikliinisesti ja yleensä ilman paikallispuudutusta. Erityisiä rajoitteita ei ole, paitsi kortisoniallergia, joka on hyvin harvinainen. Tällöinkin voidaan yleensä valita potilaalle sopiva valmiste. Pistoksen aikana esiintyy lievää kipua (vrt.rokotus).

Toipuminen

Toipumisaika on lyhyt, eikä esim. sairauslomaa tarvita. Fyysistä kovaa rasitusta on hyvä välttää seuraavan vuorokauden aikana, jotta injisoitu kortisoni pysyy arvessa.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Tiedustele hoitoa tai varaa aika puheli­mitse 09 4748 2705 tai nettia­jan­va­rauksen kautta. Katso tarkemmat yhteys­tie­tomme tästä.