Iskias

Iskias johtuu iskiashermon ärsytyksestä, joka säteilee kipua selästä alaraajaan.

Oireisiin voi liittyä alaraajan pistelyä, puutumista, tunnottomuutta ja lihasheikkoutta. Joskus itse selkä voi olla kivuton.

Iskiaksen oireet

Tavallisin syy selästä alaraajaan säteilevään selkäkipuun ja iskiasoireeseen on hermojuuren pinnetila selässä. Yleisin pinnetilan aiheuttaja on selän välilevyn pullistuma. Myös selkäydinkanavan ahtauma voi aiheuttaa hermopuristusoireen, mutta silloin kipu ja puutuminen tuntuvat yleensä alaraajoissa laajemmalla alueella. Iskiasoireen voi aiheuttaa myös hermon kemiallinen ärsytystila ilman hermoon ulkoapäin kohdistuvaa pinnetilaa.

Iskiaksen hoito

Iskias paranee yleensä itsestään 1-2 kk aikana. Kävely ja liikkeellä oleminen edistävät paranemista, mietoja kipulääkkeitä voi tarvittaessa käyttää.

Iskiasoireen vuoksi kannattaa hakeutua hoitoon, jos kipulääkkeet eivät auta kipuun tai vaiva jatkuu yli 6 viikkoa. Hakeudu hoitoon välittömästi, jos jalkaan säteilevän kivun yhteydessä tunnet jaloissa heikkoutta, virtsaamisen aloittaminen muuttuu vaikeaksi tai sinulla on ulosteen pidätysongelmia. Jos selkäkipuun tai jalan säteilykipuun liittyy kuumetta tai yleiskunnon huononemista, hakeudu hoitoon viiveettä.  Selän kuvantaminen, yleensä magneettikuvauksella, asiantuntijan arvio jatkohoidosta ja leikkaushoidon aiheellisuudesta ovat tällöin tarpeen.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Ajanvaraus vastaanotolle:
Varaa aika selän ongelmiin erikoistuneen asiantuntijan vastaanotolle 09 4748 2705.

Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot

Tästä numerosta voit myös varata ajan maksuttomaan puhelinkartoitukseen, jonka avulla löydämme juuri sinun ongelmaasi sopivimman selän hoidon asiantuntijan.

Hoitotiedustelut ja -varaukset:
Toimenpidetiimi vastaa selkäleikkauksia koskeviin tiedusteluihin puh. 09 4748 2704.

Hyödyllisiä linkkejä

Yliopis­to­sai­raa­loiden ylläpitämässä Terveyskylän Niveltalo-nettisivuilla on paljon hyödyl­listä tietoa selkäkivuista, oireista ja hoidosta.