Nenän sivuonteloiden tähystysleikkaus (FESS)

Nenän sivuonteloiden endoskooppinen eli tähystinavusteinen leikkaus (FESS) tulee tavallisimmin kyseeseen,  jos potilas sairastaa toistuvia poskionteloiden tulehduksia ja/tai sivuonteloissa todetaan lääkkeelliseen hoitoon reagoimattomia nenäpolyyppeja.

FESS-toimenpiteessä voidaan poistaa myös sekä hyvän- että pahanlaatuisia kasvaimia. Esimerkkejä hyvänlaatuisista kasvaimista ovat inverttipapillooma ja osteooma. Soveltuvuus tähystimellä tehtävään leikkaukseen arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

Hoidon tavoitteena on avartaa ahtautuneita nenän sivuonteloiden kanavia tai poistaa mahdollinen kasvain mahdollisimman tarkasti.

Leikkaus

Leikkaukset tehdään tähystimellä nenäkäytävien kautta. Joskus otsaontelotoimenpiteissä tarvitaan pieni tähystimen mentävä reikä kulmakarvojen sisäreunaan iholle tai poskionteloon mentäessä pieni aukko suun puolelle ienrajaan.

Leikkauksessa käytetään tavallisten instrumenttien lisäksi tarvittaessa imuleikkuria, pallolaajenninta ja navigaattoria. Hoito valitaan aina tapauskohtaisesti.

FESS-toimenpiteen hyödyt ja haitat

FESS-leikkauksen tavoitteena on helpottaa oireita, hoitoa, nenän huuhteluita ja nenän paikallisten lääkkeiden perille pääsyä. Hoitopäätös tehdään potilaskohtaisesti, ja siihen vaikuttavat muu terveydentila, taudin vaikeusaste, muutoksen sijainti sekä muut tekijät.

Niille potilaille, joiden kohdalla hoidon riskit arvioidaan vähäisemmiksi kuin leikkausriski, suositellaan hoitoa.

Toimenpiteen kesto

FESS-toimenpide kestää lyhimmillään tunnin. Hankalassa taudissa ja/tai haastavan anatomian takia leikkaus voi kestää 4-6 tuntia. Leikkaussuunnitelmassa määritellään leikkauksen toteutus, jossa voidaan antaa myös arvio leikkauksen kestosta.

Toipumisaika

Toipumisaika on tavallisesti kaksi viikkoa. Vaativassa sivuontelokirurgisessa leikkauksessa sairaalajakso kestää yleensä päivän. Mahdolliset tamponaatiot poistetaan ennen kotiin lähtöä.

Sairaalajakson jälkeen on hyvä toipua vielä 2-4 viikkoa ennen lentämistä ja raskasta liikuntaa. Saunomista tulee välttää 4-5 päivää.

Nenän paikallishoidot aloitetaan yksilöllisen suunnitelman mukaisesti heti leikkausta seuraavana päivänä.

Jälkikontrolli on 1-2 viikon kuluttua leikkauksesta, ja silloin arvioidaan muut tarvittavat seurantakäynnit.

Hinta

Katso tarkemmat hinta­tiedot hinnastosta.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoito­tie­dus­telut ja -varaukset: toimen­pi­de­tiimi puh. 09 47482704
Vastaan­ot­tojen ajanvaraus ja asiakas­palvelu puh. 09 4748 2705

Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot