Polven tekonivelleikkaus

Yleisin syy polven tekonivelleikkaukseen on polven kuluma eli nivelrikko, joka tuntuu paikallisena polvikipuna jalalle astuessa. Polven nivelrikko on hyvin yleinen vaiva, eikä sille aina voida nimetä yhtä selkeää altistavaa syytä. Riskiä lisäävät rakenteelliset virheasennot, aiemmat vammat ja bakteerien aiheuttamat niveltulehdukset sekä ylipaino. Myös reuma ja muut tulehdukselliset nivelsairaudet voivat aiheuttaa polvinivelen vaurioita.

Leikkausta harkitaan yleensä siinä vaiheessa, kun nivelen kipu alkaa haitata jokapäiväistä elämää ja yöunta ja potilas kokee, ettei kuntouttavasta liikunnasta, fysioterapiasta ja kipulääkityksestä ole riittävästi apua.

Suomessa yleisesti hyväksytty leikkausaihe on nivelrikon aiheuttama, hoitoon reagoimaton kipu, kivuttoman kävelymatkan merkittävä lyheneminen ja/tai muu merkittävä toiminnallinen tai subjektiivinen haitta.

Polven nivelrikon oireet

  • Kävellessä tuntuva polvikipu
  • Rasituksen jälkeinen jomotus ja/tai jatkuva särky
  • Polven turvotus
  • Polven jäykkyys. Jalka ei koukistu enää kuten aiemmin eikä ojennu kävellessä enää täysin suoraksi, joka ilmenee ontumisena.
  • Portaiden kävelyn vaikeutuminen, erityisesti alaspäin
  • Säryn haittaaminen yöunta

Milloin lääkäriin ja tekonivelleikkaukseen kivuliaan polven takia?

Varaa aika ortopedille, jos polven kipu häiritsee arkea, liikkumista tai yöunta. Ortopedin tutkimuksen lisäksi polvesta otetaan röntgenkuvat. Kuvien perusteella selviää, onko polvessa nivelrikkoa ja kuinka pitkälle se on edennyt.

Usein tilannetta seurataan ja potilas ohjataan asiantuntevalle fysioterapeutille. Tarvittaessa kokeillaan kipulääkitystä. Polveen voi pistää kortisoni- tai hyaluronaattipistoksen, jotka voivat tuoda helpotusta pitkäksi aikaa.

Usein tilannetta helpottaa tieto kivun syystä sekä ymmärrys siitä, miten kivuliaan polven kanssa voi liikkua. Sopivilla harjoituksilla, omaehtoisella liikunnalla sekä kipulääkityksellä nivelrikkoisenkin polven kanssa voi elää aktiivista elämää.

Tekonivelleikkausta harkitaan silloin, kun hoidosta huolimatta polven kipu, virheasento ja/tai liikerajoitus haittaavat jokapäiväistä elämää ja yöunta. Leikkauksella pyritään liikkumisen helpottumiseen, kipujen vähentämiseen, työ- ja toimintakyvyn sekä elämänlaadun parantumiseen.

Tekonivelet voidaan tarvittaessa asentaa molempiin polviin saman leikkauksen aikana.

Orton on luotettava tekonivelsairaala

Suomen ensimmäinen tekonivelleikkaus tehtiin Ortonissa vuonna 1967. Nykyään olemme Suomen suurin yksityinen tekonivelleikkausten tekijä. Lue lisää Ortonin tekonivelleikkausten hoitotuloksista.

Tutkimuksiin ja hoitoon nopeasti

Ortoniin tekonivelleikkaukseen pääsee nopeasti. Tekoniveliin erikoistuneen ortopedin vastaanotolle ja tutkimuksiin pääsee noin viikon sisällä. Leikkausajan saa sovitetuksi potilaalle sopivaan ajankohtaan yleensä muutaman viikon päähän.

Polven tekonivelleikkaus ja leikkauksesta toipuminen

Tekonivelleikkauksessa sairaalassa vietetään normaalisti 2-3 päivää.

Toimenpide tehdään yleensä selkäpuudutuksessa, jonka aikana potilas on joko hereillä tai halutessaan kevyessä unessa. Leikkauksessa vaurioituneen nivelpinnan tilalle vaihdetaan tekonivel, joka kiinnitetään paikoilleen luusementillä. Leikkaus kestää normaalisti 1-2 tuntia. Ihohaava suljetaan hakasin.

Leikkauksen jälkeen potilas siirtyy heräämöön, jossa tarkkaillaan potilaan vointia ja puudutuksen poistumista. Tämän jälkeen potilas siirtyy vuodeosastolle. Vielä leikkauspäivänä potilas avustetaan seisomaan ja fysioterapeutti ohjaa kevyiden liike- ja lihasharjoittelun aloittamisessa.

Kävelyharjoitukset voi aloittaa kyynärsauvojen varassa voinnin mukaan. Alaraajalle saa varata pääsääntöisesti heti. Oma aktiivisuus on tärkeää hyvän leikkaustuloksen saavuttamiseksi.

Kotiutuminen edellyttää kykyä itsenäiseen liikkumiseen ja päivittäisiin toimiin kuten pukeutumiseen ja hygienian hoitoon, sekä sitä, että kivut ovat hallinnassa. Haava tarkastetaan ennen lähtöä. Potilas ottaa kyynärsauvat mukaan kotiin ja niistä voi luopua 2-4 viikon kuluttua leikkauksesta.

Kotiutuvalla potilaalla tulee olla saattaja mukana. Kotiin voi matkustaa autolla tai invataksilla liikerajoitteet huomioiden.

Kotona on tärkeää noudattaa haavanhoito-ohjeita sekä annettuja lihas- ja liikkuvuusharjoitusohjeita. Polven tekonivelleikkauksen jälkeen liikeharjoittelu on erittäin tärkeää hyvän lopputuloksen varmistamiseksi.

Kipulääkkeitä tulee käyttää siten, että aktiivinen liikeharjoittelu on mahdollista. Leikkaushaavan hakaset poistetaan kahden viikon kuluttua.

Ensimmäinen lääkärin jälkitarkastus on 6-8 viikon kuluttua. Tuolloin annetaan jatkoharjoitteluun ohjeita ja tarkistetaan röntgenkuvan avulla komponenttien asemointi.

Vuosikontrolli hoidetaan usein kyselyllä. Sen jälkeen suositellaan röntgenkuvausta ja seurantakäyntiä 5 vuoden välein.

Kuntoutumiseen ja jatkoharjoitteluun apua fysioterapiasta

Jos liikkuminen tuntuu epävarmalta tai kuntoutuminen ei tunnu edistyvän suosittelemme fysioterapeutin kontrollikäyntiä joko sairaalassa tai kotikäyntinä. Moni tekonivelpotilaamme käy säännöllisesti fysioterapeutin vastaanotolla saamassa neuvoa ja tukea omaan jatkoharjoitteluunsa.

Lue lisää kuntoutumisesta leikkauksen jälkeen tästä.

Hinnat

Katso hintatiedot hinnastostamme.

Palveluseteli

Oletko saanut palvelusetelin polven tekonivelleikkaukseen? Tutustu asiaan tarkemmin tästä.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705
Nettiajanvaraus tästä

Katso tarkemmat yhteys­tie­tomme tästä.