Kipuklinikka

Kipuklinikalla selvitetään kivun syitä yhdessä potilaan kanssa ja etsitään toimivia hoito- ja kuntoutumisvaihtoehtoja sekä selviytymiskeinoja kroonistuneisiin kipuongelmiin.

Ortonin kipuklinikka on fysiatri -johtoinen kipupotilaiden hoitoon ja kuntoutukseen erikoistunut klinikka. Olemme maan laajin yksityinen kipuklinikka, jonka perinteet juontavat juurensa jo 90 –luvun puoliväliin.

Monesti kipuongelmat ovat niin laaja-alaisia, että tarvitaan usean eri alan työntekijöiden osaamista. Fysiatrien lisäksi klinikalla työskentelee mm. anestesiologeja, neurologian erikoislääkäreitä, ortopedeja ja neurokirurgeja. Tiimiin kuuluvat myös kivunhoitoon perehtyneet sairaanhoitajat, fysioterapeutit, psykologi, sosiaalityöntekijä sekä tietysti ammattitaitoiset sihteerit.

Kipuklinikalla käy vuosittain noin 2500-3000 potilasta. Klinikalla tehdään työtä potilaiden parissa niin vastaanotolla, toimenpiteiden muodossa kuin moniammatillisen, kipuun erikoistuneen tiimin voimin. Hoitosuhteet ovat usein pitkiä, kun hoidetaan pitkittynyttä, jo kroonistumaan päässyttä kipua ja siihen liittyvää heikentynyttä toimintakykyä kokonaisvaltaisesti.

Kiputiloja

Alla on lueteltu erilaisia kiputiloja ja niiden ICD-10 -tautiluokitukseen perustuvat diagnoosinumerot.
Tässä esimerkinomaisesti luettelo siitä, millaisia kiputiloja Kipuklinikalla hoidetaan.
Oikean diagnoosin asettaminen on usein vaikea tavoite. Potilaan oiretta voi lievittää vaikkei varmaa ja tarkkaa diagnoosia pystyttäisi määrittämään.

Krooninen kipuoireyhtymä
G89.0 CRPS, G56.4 CRPS II
Posttraumaattinen päänsärky
G44.3
Algoneurodystrofia M89.0
Pitkäaikainen kipuoireyhtymä
F54.5
Kolmoishermosärky
G50.0 trigeminusneuralgia
Kausalgia  G56.4
Polven nivelrikko
M17.9 arthrosis genu
Kaularankakipu M54.2 Meralgia paresthetica G57.1
Lonkan nivelrikko
M16.9 arthrosis coxae
Hermojuurten sairaudet G54 Bursitis M71.9
Selkäkipu M54.5 Kiertäjäkalvosin oireyhtymä M75.1
Selkäkipu, radikulopatia
M51.1, M47.82, M47.2, M54.4
Raajakipu M79.6
Selkäytimen ahtaumatauti M48.0 Nivelkivut M25.5
Nikamasiirtymä M43.0 Hypermobiliteetti M35.7
Rintarangan kipu M54.6 Ehlers-danlosin oireyhtymä Q79.6
Jännityspäänsärky G44.2 Fibromyalgia M79.0

Kivunhoidon menetelmät

Kivun lääkehoito on Ortonin kipuklinikalla osaavissa käsissä. Useimmiten pelkkä lääkehoito ei kuitenkaan riitä lievittämään oireita puhumattakaan kokonaisvaltaisesta toimintakyvyn paranemisesta.  Ortonin poliklinikalla on mahdollista käyttää muitakin kivunhoidollisia toimenpiteitä lääkityksen ja moniammatillisen kuntoutuksen ohessa, osana potilaan kokonaisvaltaista hoitoa.

Alla esimerkkejä kivunhoidon menetelmistämme

  • Puudutustoimenpiteistä hyötyvät erityisesti potilaat, joilla on säteilevää tai hermoperäistä selkäkipua.
  • Stimulaattorihoidot. Epiduraalista stimulaatiohoitoa eli selkäydinstimulaatiohoitoa käytetään kroonisissa selän- ja jalan hermovauriokiputiloissa sekä esim. raajojen CRPS-kiputiloissa.
  • Kapsaisiini -laastarihoito on käytössä esimerkiksi paikallisen, hermovauriosta johtuvan kivuliaan ja herkistyneen ihoalueen hoitoon. Erityisen hyvä hoitokohde kapsaisiinilla voi olla sairastetun vyöruusun jälkeensä jättämä viheliäinen hermokipu tai leikkauksessa vaurioituneen pintahermon aiheuttama kipu.
  • rTMS-hoito voima­kasta hermo­särkyä kokeville potilailla, mikäli muut hoito­muodot eivät ole auttaneet riittä­västi tai ne ovat olleet sopimat­tomia.

Kuntoutuksen ja terapian keinoja

Kuinka Kipuklinikalle hakeudutaan?

Ortonin Kipuklinikalle pääsee kuka tahansa tutkimuksiin ja hoitoon varaamalla ajan. Hoidon voi maksaa itse tai maksajatahona voi olla esimerkiksi vakuutusyhtiö. Myös sairaanhoitopiirit lähettävät meille maksusitoumuksen turvin potilaita hoitoon. Teemme yhteistyötä vakuutusyhtiöiden kanssa sekä julkisen sairaanhoidon eri klinikoiden kanssa ympäri Suomea.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Tiedustele hoitoa tai varaa aika puheli­mitse 09 4748 2705 tai nettia­jan­va­rauksen kautta.
Katso tarkemmat yhteys­tie­tomme tästä.