Selkäydinkanavan ahtauma, spinaalistenoosi

Selkäydinkanavan ahtauma voi aiheuttaa vaivaa millä tahansa selkärangan tasolla.

Selkäydinkanavan ahtauma voi aiheuttaa pitkään jatkuvaa asteittain pahenevaa ja raajoihin säteilevä kipua, mikäli hermojuuri on puristuksessa. Lisäksi voi esiintyä puutumista ja lihasheikkoutta, jotka yleensä pahenevat rasituksessa.

Lannerangan alueella kävellessä voi esiintyä alaraajojen väsymistä, särkyä, hermoperäistä katkokävelyä sekä kömpelyyttä.

Jos konservatiivisesta hoidosta ei ole apua, voidaan harkita leikkaushoitoa.

Leikkaus

Leikkauksessa voidaan vapauttaa selkäydin tai hermon lähtökohta/kohdat ahtauman alueelta poistamalla selkäpuolelta osa nikamien luisista rakenteista sekä muita paksuuntuneita sidekudosrakenteita (laminektomia ja mikrodekompressio). Toisinaan toimenpiteeseen yhdistetään myös luuduttaminen käyttäen erilaisia ruuveja, tankoja ja nikamaväli-implantteja.

Leikkauksen hyödyt ja haitat

Laminektomialla saadaan yleensä hyvä apu kävelyvaikeuksiin ja puutumiseen spinaalistenoosilla ja kipusäteilyyn mikrodekompressiolla. Leikkaus tehdään mikroskooppiavusteisesti näkyvyyden ollessa erinomainen ja niinpä hermojuuri- ja selkäydin vaurioiden riskit jäävät hyvin vähäisiksi.

Toimenpiteen kesto

Tavallisesti selkäydinkanavan avarrusleikkaus eli laminektomia kestää 1-3 tuntia. Kesto on riippuvainen siitä, kuinka monelle nikamatasolle se tehdään. Enenevästi pyritään tekemään erityisesti lannerangan alueella nk. mikrodekompressio pienestä, alle 3 senttimetrin avauksesta, jolloin leikkaushoito suoritetaan kohdistetusti vain puristuksessa olevaan kohtaan hermojuuressa. Tällöin leikkauksen kesto on noin tunti.

Toipumisaika

Mikrodekompression jälkeen kotiutus tapahtuu seuraavana päivänä ja sairausloman pituus on 3 viikkoa. Laminektomia-potilaat (nikamankaaren poistoleikkaus) ovat usein iäkkäämpiä ja kotiutus on 1-3 päivän päästä.

Hinnat

Katso hintatiedot hinnastostamme.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705

Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot

Hyödyllisiä linkkejä

Yliopis­to­sai­raa­loiden ylläpitämässä Terveyskylän Niveltalo-nettisivuilla on paljon hyödyl­listä tietoa selkäkivuista.