Fuusiobiopsia

Fuusiobiopsia on menetelmä, jonka avulla hoitoa vaativat syövät löytyvät varmemmin ja potilas saadaan hoitoon nopeammin.

Tässä menetelmässä yhdistetään reaaliaikainen ultraäänikuva ja aikaisemmin otettu magneettikuva. Sen ansiosta koepaloja tarvitaan vähemmän, joka puolestaan säästää potilasta mahdollisten haittojen osalta.

Taustaa

Eturau­has­syövän toteaminen perustuu potilaan tutki­misen lisäksi peräsuolen kautta eturau­ha­sesta otettuihin koepaloihin. Koepalat on perinteisesti otettu ultraääniohjauksessa näytölle välittyvän kuvan perusteella. Menetelmään liittyy se ongelma, että koepaloja joudutaan ottamaan järjestelmällisesti useista paikoista ikään kuin ”hakuammuntana”, koska ultraäänellä ei voida havaita pienimpiä syöpäpesäkkeitä.  Tällöin merkitykselliset, hoitoa vaativat syöpäpesäkkeet voivat jäädä löytymättä.

Viime vuosina tarkkuudeltaan merkittävästi kehittyneellä magneettikuvauksella pystytään nykyään löytämään pienimmätkin syöväksi epäillyt pesäkkeet. Yhdistämällä aikaisemmin otettu magneettikuva ja reaaliaikainen ultraäänikuva, voidaan koepalat ottaa tarkasti halutuista kohteista.

Toimenpiteen kuvaus

  • Toimenpidettä edeltää eturauhasesta otettava magneettikuva. Radiologi merkitsee magneettikuviin epäilyttävän alueen
  • Fuusiobiopsiat tehdään Meilahden sairaalan urologian poliklinikalla
  • Antibiootti otetaan suun kautta 1-2 tuntia ennen toimenpidettä
  • Toimenpide kestää noin 15-20 minuuttia
  • Näytteitä otetaan yleensä 2-3 kpl aluetta kohden
  • Jos eturauhasessa on useita epäilyttäviä alueita, niistä kaikista voidaan ottaa kohdennetut näytteet
  • Näytteenotto ei ole kivulias. Eturauhanen puudutetaan ja tarvittaessa käytetään lisäksi kipulääkettä ja puuduttavaa geeliä
  • Verenohennuslääkitys (Marevan, Plavix, Eliquis jne.) tulee tauottaa erillisen ohjeen mukaan.

Fuusiobiopsian riittävyys ja sitä täydentävät tutkimukset

Fuusiobiopsian avulla saadut kohdennetut koepalat on tarkempi menetelmä kuin järjestelmälliset koepalat. Erityistilanteissa fuusiobiopsioita voidaan kuitenkin täydentää järjestelmällisillä koepaloilla. Jos fuusiobiopsioissa todetaan eturauhassyöpä, saatetaan sen levinneisyyden selvittämiseksi tarvita muita kuvantamistutkimuksia.

Tutkimuksen hyödyt ja haitat

Fuusiobiopsian etuna on suurempi herkkyys ja tarkkuus epäilyttävän muutoksen selvittelyssä verrattuna järjestelmällisiin koepaloihin. Tämän seurauksena hoidon kannalta merkittäviä eturauhassyöpiä löydetään enemmän ja merkityksettömiä eturauhassyöpiä vähemmän.

Tavallisimmat haitat fuusiobiopsiasta ovat verenvuoto virtsaan, ulosteeseen ja siemennesteeseen. Harvinaisena haittana voi ilmetä infektio käytetystä antibiootista huolimatta. Koska näytteitä otetaan vähemmän kuin järjestelmällisissä koepaloissa, on haittavaikutusten esiintyvyys pienempi.

Toipumisaika

Verenvuotoa peräsuolesta tai verivirtsaisuutta saattaa esiintyä muutaman päivän ajan. Siemenneste saattaa olla värjäytynyttä usean viikon ajan.

Hinta

Toimenpiteen hinta 1300 € sisältää kohdennettujen koepalojen histologisen tutkimuksen. Tarpeen mukaan tehdään histologinen tutkimus järjestelmällisistä koepaloista 190 €.
Tutkimustulokset voi pyytää kiireellisenä, kiireellisyyslisä on 33 €.
Hinta ei sisällä magneettitutkimusta. Hintaan lisätään toimistomaksu.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705

Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot