Kätilöpolin raskausajan ultraäänitutkimukset

Raskaustesti on positiivinen!

Tässä vaiheessa saattaa mieli käydä ”tunteiden vuoristorataa”, onnea ja iloa, huolta ja epävarmuutta, jännitystäkin.

Suomessa jokainen raskaana oleva nainen on oikeutettu osallistumaan julkisen terveydenhuollon kautta ultraäänitutkimuksiin, sikiöseulontoihin, joista varhaisraskauden ultraäänitutkimus tehdään raskausviikoilla 11+0 – 13+6 ja rakenneultraäänitutkimus tehdään raskausviikoilla 19-21.

Kätilöpolin raskausajan ultraäänitutkimukset keskittyvät ensisijaisesti alku- ja keskiraskauden ultraäänitutkimuksiin.

Alkuraskauden ultraäänitutkimus raskausviikolla 6 – 12

Odottavan aika on pitkä. Jos ensimmäiseen ultraääniseulontaan on vielä aikaa, voit tulla alkuraskauden ultraäänitutkimukseen jo ennen sitä ja tutustuminen ”vatsa-asukkiin” alkaa.

Alkuraskauden ultraäänitutkimukseen kannattaa kuitenkin hakeutua vasta, kun kuukautisten poisjäännistä on kulunut 3-5 viikkoa eli raskausviikolla 7 – 9. Silloin sikiön sydämen syke näkyy jo hyvin. Tätä aiemmin tehdyssä tutkimuksessa löydös voi jäädä vielä epäselväksi aiheuttaen turhaan huolta ja epävarmuutta sekä uusintakäyntiä.

Alkuraskauden ultraäänitutkimus tehdään yleensä vaginaalisesti eli emättimen kautta, näin saadaan parhaat näkymät kohtuun. Kätilö varmistaa raskauden sijainnin, sikiöiden lukumäärän sekä raskauden keston, lopullinen laskettu aika varmistetaan ensimmäisessä seulontaultraäänitutkimuksessa.

Tutkimukseen on hyvä tulla virtsarakko tyhjänä ja puoliso on tervetullut mukaan vastaanotolle.

Käynnin yhteydessä voidaan myös keskustella alkuraskauteen liittyvistä asioista tarpeesi mukaan. Vastaanoton päätteeksi saat mukaasi ultraäänikuvia.

Joskus voi kuitenkin olla niin, että alkion kehitys on pysähtynyt eikä sydämen sykettä nähdä tai löydöksenä on tuulimunaraskaus, jossa nähdään vain tyhjä raskauspussi ilman alkiota. Tilanne saattaa tuntua musertavalta, mutta saat kätilöltä tukea ja ohjeistusta sekä lähetteen erikoissairaanhoitoon jatkotoimenpiteisiin.

Keskiraskauden ultraäänitutkimus raskausviikoilla 13 – 28

Seulontaultraäänien välissä/jälkeen saattaa herätä mieli nähdä vauvaa, miten vauva kasvaa ja liikkuu kohdussa. Jos vauva on sopivan hyvässä asennossa, on sukupuoli mahdollisesti havaittavissa (noin raskausviikosta 16 alkaen). Täysin sataprosenttista varmuutta sukupuolesta ei kuitenkaan voida antaa.

Myös perheen mahdolliset aikaisemmat lapset ovat tervetulleita käynnille, mutta huomioithan, että mm. hämärä huone ja uusi tilanne saattavat pelottaa pieniä lapsia ja ultraäänitutkimus vaatii keskittymistä tekijältä.

Vastaanottoajat ja varaukset

Tutkimuksen pituus on 30 min.
Varaukset tutkimuksiin joko nettiajanvarauksella tai puhelimitse ajanvarauksesta 09 4748 2705.

Hinnat

Katso hintatiedot hinnastostamme.

Kela-korvaus

Nämä palvelut eivät ole Kela-korvattavia.

Osoite ja saapumisohje

Ultraäänitutkimukset tehdään Hyvinkään sairaalassa, osoite: Hyvinkään sairaala, Sairaa­lankatu 1, Hyvinkää.
Saavu sairaalan pääovesta (A-rakennus) sisään ja mene äitiyspoliklinikan odotustilaan A7 (2 krs) odottamaan. Hoitaja hakee sinut sieltä vastaanotolle.