Ihosyövän esiasteiden jäädytyshoito

Ihosyövän esiasteiden jäädytyshoito sopii ihon pienikokoisten aktiinisten keratoosien ja ca in situ  (Mb.Bowen) muutosten sekä pinnallisten basalioomien eli tyvisolusyövän hoitoon.   

Aktiinikeratoosi ilmenee iholla hentona punottava muutoksena, joka ei häviä kortisonivoiteella. Hoitamattomana aktiinikeratoosi voi edetä okasolusyövän esiasteeksi (Mb.Bowen), jolle on tyypillistä hieman aristava, helposti rikkoutuva ja punottava muutos iholla. Pinnallinen basaliooma on usein ihottumaa muistuttava, joskus pinnaltaan verestävä ja rupeutuva muutos 

Ihosyövän esiasteiden jäädytyshoito tehdään -196-asteisella nestetypellä. Jäädytys aiheuttaa solun sisällä jääkristallien muodostumisen ja sulaessaan solun hajoamisen. Jäädytyshoito on nopea ja helppo toimenpide. Se voidaan usein tehdä ilman paikallispuudutusta normaalin vastaanoton yhteydessä.  Hoitoon ei tarvitse valmistautua. Toimenpide kestää muutamista sekunneista muutamaan minuuttiin muutoksen luonteesta riippuen.   

Toipuminen 

Välittömästi hoidon jälkeen iho punoittaa ja hoidettavalle alueelle voi ilmaantua myöhemmin nesterakkula, joka ajan kanssa rikkoutuu, rupeutuu ja paranee itsestään päivien/viikkojen kuluessa. Ruven voi peittää peitevoiteella tai ruskealla ihoteipillä niin halutessaan.  

Jäädyttämisen jälkeen iho ei vaadi erityistä hoitoa, pelkkä hoitoalueen puhtaana pito ja suihkuttelu päivittäin vedellä riittävät. Mikäli samalle alueelle on tulossa kirurginen toimenpide, suositellaan jäädytystä vasta toimenpiteen jälkeen. 

Aktiinisisten keratoosien jäädyttämisen jälkeen iho paranee yleensä noin kahden viikon kuluessa, in situ-muutosten ja pintabasalioomahoidon jälkeen vasta useiden viikkojen jälkeen.   

Hoito ei rajoita jokapäiväistä elämää, ja esimerkiksi saunominen ja urheilu on sallittu jo samana päivänä. Aktiinista keratoosia jäädytettäessä ei yleensä jää arpia. Sen sijaan ca in situ ja pintabasaliooma, jotka vaativat syvemmän jäädytykseen, jättävät iholle hennon, yleensä pyöreän mallisen vaalean arven.  

Hinta

Katso tarkemmat hinta­tiedot hinnastosta.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705
Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot