Sylkirauhasen leikkaus

Sylkirauhasen leikkaus tehdään tavallisimmin sylkikivien, toistuvien tulehdusten ja erilaisten kasvaimien takia.  

Korvasylkirauhasen poistoleuanalussylkirauhasen poisto, kaulan imusolmukkeiden poisto 

Sylkirauhaset jaotellaan pieniin ja suuriin sylkirauhasiin. Suuria sylkirauhasia on kolme paria: korvasylkirauhanen korvalehden edessä ja alapuolella, leuanalussylkirauhanen leuan alla ja kielenalussylkirauhanen suun pohjassa. Pieniä sylkirauhasia on kaikkialla suun limakalvolla.  

Oireet 

Sylkikivitauti aiheuttaa oireita, kun kivi tukkii sylkitiehyen, eikä sylki pääse valumaan suuhun. Tällöin ylimääräinen sylki pakkautuu sylkirauhaseen, joka turpoaa ja usein myös kipeytyy. Kiven sijainnista riippuen kipu ja turvotus esiintyy joko leukakulman alla (leuanalussylkirauhanen) tai korvan edessä ja leukakulman seudussa (korvasylkirauhanen).

Osa sylkikivistä voidaan poistaa suun kautta paikallispuudutuksessa polikliinisenä toimenpiteenä tai tähystämällä mutta joskus joudutaan poistamaan koko sylkirauhanen. Useimmiten sylkikiviä esiintyy leuanalussylkirauhasessa. 

Kasvain on yleensä tunnettavissa kyhmynä sylkirauhasessa ja se voi aiheuttaa turvotusta, kipua ja kasvohermon toimintahäiriötä. Hyvänlaatuinenkin kasvain tulee yleensä poistaa.  

Sylkirauhasen poisto toimenpiteenä  

Toimenpide tehdään nukutuksessa paikallisen ihoviillon kautta. Korvasylkirauhasen leikkaus kestää yleensä 1-2 tuntia ja leuanalussylkirauhasen leikkaus alle tunnin. 

Kasvohermo kulkee korvasylkirauhasen lävitse ja kasvohermon alin haara kulkee leuanalussylkirauhasen leikkausalueella. Tämän vuoksi korvasylkirauhasen poistoleikkauksessa kasvoille laitetaan pienet neulalliset kaapelit toimenpiteen ajaksi kasvohermon tunnistamista varten.  

Kasvain pyritään poistamaan ottaen mukaan osa ympäröivää rauhaskudosta mutta kasvohermon takia se ei aina ole mahdollista. Leuanalussylkirauhanen poistetaan aina kokonaan.  

Toipuminen sylkirauhasleikkauksesta

Sylkirauhasen poistoleikkaus vaatii yleensä yhden vuorokauden sairaalahoidon ja 1-2 viikon sairausloman. 

Leikkauksen jälkeistä kipua hoidetaan suun kautta otettavilla tai suoneen annettavilla kipulääkkeillä. Kipulääkettä tulee ottaa säännöllisesti ensimmäisinä vuorokausina toimenpiteen jälkeen.  

Leikkauksen jälkeen tulee välttää äkkinäisiä liikkeitä ja raskaita ponnisteluja, jotta haava voi parantua rauhassa. Saunomista pitää välttää noin kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen.   

Sylkirauhasleikkauksen mahdolliset haitat 

Korvasylkirauhasen leikkauksen yhteydessä kasvohermo voi joutua venytykseen mikä voi toisinaan aiheuttaa jonkinasteisen kasvohermohalvauksen, yleensä vain yhden hermohaaran, tavallisimmin suupielen, alueelle. Kasvohermohalvaus paranee tavallisesti muutaman viikon kuluessa kasvovoimistelun avulla ja on erittäin harvoin pysyvä.

Joskus syöpä kasvaa kasvohermoon, jolloin se joudutaan poistamaan ja silloin halvaus luonnollisesti on pysyvä. Tilanne voidaan kuitenkin yleensä hoitaa siedettäväksi erilaisin kirurgisin keinoin.  

Korvasylkirauhasen poiston jälkeen korvalehti on osittain tunnoton mutta ajan myötä tunto ainakin jonkin verran palautuu. Paleltumisvaaran vuoksi korvalehti pitää suojata kunnolla kylmältä.   

Leuanalussylkirauhasen poistoleikkauksen yhteydessä kasvohermon venyttäminen aiheuttaa joskus ohimenevän suupielien toimintahäiriön, mutta pysyvät vauriot tässä hermon haarassa ovat harvinaisia. Rauhasen alla kulkevien kielen tunto- ja liikehermon vaurioitumiset ovat erittäin harvinaisia.  

Korvasylkirauhasen leikkauksen jälkeen leikkaushaavasta saattaa toisinaan erittyä sylkeä etenkin ruokailun yhteydessä. Syljen erittyminen on vaaratonta ja loppuu tavallisesti itsestään. 

Yhden sylkirauhasen poistoleikkauksesta ei aiheudu havaittavaa suun kuivumista.  

Kaulan imusolmukkeiden poistoleikkaus  

Sylkirauhasen syöpäkasvaimen leikkauksen yhteydessä leikkaukseen liitetään usein kaulan imusolmukkeiden poistoleikkaus, ns. kauladissektio.

Imusolmuke on normaalisti pieni, pavunmuotoinen, kapselin ympäröimä imukudoselin, jonka lävitse virtaa imuneste ja niitä on runsaasti kaulalla. Sylkirauhassyöpien ensimmäiset etäpesäkkeet muodostuvat yleensä imusolmukkeisiin, minkä vuoksi niiden poistaminen katsotaan monesti syöpätapauksissa tarpeelliseksi.

Kaulan imusolmukkeiden poisto pidentää leikkausaikaa yleensä 1-2 tuntia. 

Hinta

Katso tarkemmat hinta­tiedot hinnastosta.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoito­tie­dus­telut ja -varaukset: toimen­pi­de­tiimi puh. 09 47482704
Vastaan­ot­tojen ajanvaraus ja asiakas­palvelu puh. 09 4748 2705

Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot