Urheilijat Ortonissa

Kestävyysjuoksija Sami Saku harjoittelee AlterG:llä

Sami Saku, EM-kisoihin tähtäävä
kestä­vyys­juoksija-lääkäri sai rasitus­mur­tuman eikä voinut harjoi­tella 8 viikkoon. Videolla Sami harjoit­telee ensim­mäistä kertaa pitkään aikaan.

AlterG:llä kehon painoa voi keventää jopa 80%, joten harjoit­telun voi aloittaa turval­li­sesti. Samin sanoin “Yllät­tävää miten hellältä juokse­minen tuntuu. Kivointa mitä olen tehnyt 8 viikkoon”. Katso Samin video.

Painonnostaja Anni Vuohijoki kuntouttaa polveaan Ortonissa

Painonnoston EM-mitalisti, diplomi-insinööri ja lääketieteen opiskelija Anni Vuohijoki haki vuoden 2016 olympialaisten jälkeen kesätöihin Ortonille, ja on siitä saakka työskennellyt opintojensa ja treenaamisen ohessa ”pätkätyöläisenä” mm. leikkaussaliavustajana.

– Ortonissa työskentely tukee hyvin opintoja lääkiksessä – se antaa tuntumaa potilaisiin ja potilastyöhön.

– Veden vastuksella herätetään nopeita lihassoluja, sillä nopea hermotus menee leikkauksen jälkeen”pimeäksi”. Vedessä saadaan työstettyä väkisin myös nopeita soluja.

Polvi voi hyvin ja kuntoutus on sujunut suunnitellusti.

Vuohijoki näkee Ortonin hyvänä valintana kaikille kuntoutujille, myös urheilijoille.

– Täältä löytyy saman katon alta kaikki, mikä on ajankäytöllisesti äärettömän hyvä. Orton tekee aktiivisesti yhteistyöstä myös ulkopuolisten tahojen kanssa, jolloin huippu-urheilija voi liittää oman fyssarin osaksi hoitoketjua. Talon sisältä löytyy myös Suomen parhaat lääkärit.

Vuohijoen omana ortopedina on toiminut urheiluvammoihin erikoistunut ortopedi Jari Syrjänen.

Kevyitä juoksukilometrejä AlterG:llä
Suunnistaja Marika Teini suosittaa painokevennettyä kävely- ja juoksuharjoittelua kuntoutuville

Lokakuussa 2019 nilkkaleikkauksessa ollut huippusuunnistaja Marika Teini aloitti joulukuussa painokevennetyn Alter G -laitteen käytön Ortonissa. ”Kuntoon pääseminen näyttää kestävän odotettua kauemmin, mutta eiköhän tästä hiljaa hyvä tule”, sanoo Teini. Kuntoutumisvaiheessa hän on treenannut erityisesti korvaavien lajien kuten pyöräilyn, vesijuoksun ja saliharjoittelun avulla, ja nostanut juoksumääriä vähitellen. Juoksun osuus on edelleen melko pieni.

Joulukuisen alun jälkeen Alter G:n käyttö on alkuvuoden ulkomaisten leirien vuoksi jäänyt vähemmälle, kun Teini suunnitteli.

”Olisi ollut hyvä käydä enemmän ja saada kevennetyltä matolta lisää helppoja juoksukilometrejä, mutta olin liiankin optimistinen nilkan toipumisesta leirejä suunnitellessani.”

Teini suosittelee painokevennettyä harjoittelua kaikille vammoista toipuville urheilijoille, toki se sopii kenelle vain kuntoutujalle esimerkiksi leikkausten jälkeiseen toipumiseen.

”Alussa sen kanssa on turvallisempaa totutella juoksuun, ja nyt muutaman kuukauden jälkeen siitä on hyötyä erityisesti kadonneiden vauhtireservien palauttamiseen, koska painokevennettynä pystyy juoksemaan ”ylivauhteja” eli kovempaa kuin mihin kunto muuten antaisi myöten. Tähän aion itse mattoa käyttää vielä jatkossakin.”

Lue lisää Ortonin Alter G -painokevennetystä kävely- ja juoksuharjoittelusta.