Kaularankaleikkaus

Kaularankaleikkauksen yleisimpiä syitä ovat diskusprolapsi ja spondyloosi.

Kaularangan välilevyn pullistuma eli diskusprolapsi tarkoittaa kaulan alueen nikamavälilevyn ytimen tunkeutumista ulos repeytyneen ulkokuoren sisältä, jolloin se voi painaa hermojuurta ja aiheuttaa säteilykipua yläraajaan.

Kaularangan spondyloosissa hermojuurikanava on ahtautunut kuluman pohjalta.

Oireet

Kaularangan diskusprolapsissa oireita ovat nopeasti alkava, paheneva niska-hartiakipu, joka voi säteillä sormiin, sekä erilaiset tuntopuutokset, tunnottomuus ja lihasheikkous. Myös virheasennot pään ja hartian alueella voivat olla diskusprolapsin oireita. Kipu paikantuu tietylle hermon tasolle.

Spondyloosissa oireet ilmaantuvat yleensä vähitellen, mutta äkillinen alku tai paheneminen ovat myös mahdollisia.

Ensin konservatiivista hoitoa

Useimmissa tapauksissa kaularangan välilevyn pullistuma korjaantuu itsestään useamman kuukauden seurannassa. Konservatiivisena hoitona käytetään riittävää kipulääkitystä ja tarvittaessa pehmeää tukikaulusta. Voimakasta liikkumista ja tärinää tulee välttää.

Spondyloosissa oireet voivat myös korjaantua, mutta tyypillisemmin ne jatkuvat vaihtelevina ja leikkaushoito on tarpeen useammin kuin prolapsissa.

Jos konservatiivinen hoito ei auta, niin kaularangan leikkaus on tarpeen. Neurokirurgian erikoislääkäri, Mika Niemelä kertoo videossa (1.10 min) kaularangan leikkauksen kulusta.

Milloin kaularankaleikkaus on tarpeen?

Varaa aika, jos sinulla on tuntopuutoksia tai lihasheikkoutta ja voimakasta kipua, eikä oire korjaannu seurannassa. Leikkauksessa pyritään vapauttamaan hermojuuri ja/tai selkäytimen pinne.

Tutustu kaularangan leikkauksiin erikoistuneisiin asiantuntijoihin

Mitä leikkauksessa tapahtuu?

Kaularankaleikkaus tehdään lähes aina etukautta kaulan puolelta noin kolmen senttimetrin haavasta, joka tulee kaulalle ihopoimujen myötäisesti. Leikkauksessa välilevy poistetaan, pinne vapautetaan ja nikamaväliin asetetaan luudutustarkoituksessa pieni implantti. Luudutus ei vaikuta yleensä kaulan liikkuvuuteen.

Leikkaus tehdään nukutuksessa. Yhden nikaman välin leikkauksen kesto vaihtelee 1-2 tuntia sen mukaan onko kysymyksessä prolapsi vai kuluma.

Kotiutus on seuraavana päivänä, tukikauluria ei tarvita ja päätä voi kääntää lähes normaalisti ääriasentoja välttäen. Sairausloman pituus vaihtelee työn mukaan neljästä kuuteen viikkoon.

Kaularankaleikkaus auttaa nopeasti oireisiin

Kaularankaleikkauksella saadaan yleensä nopea ja pysyväisluonteinen apu kipuun ja puutumisoireistoon ja saada taas toimin­ta­kykysi takaisin. Leikkaus tehdään mikroskooppiavusteisesti näkyvyyden ollessa erinomainen ja niinpä hermojuuri- ja selkäydin vaurioiden riskit jäävät hyvin vähäisiksi.

Hinnat

Tarkemmat hinnat

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705

Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot