Yleisin syy lonkan tekonivelleikkaukseen on lonkan nivelrikko. Lonkan nivelrikolle ei usein ole osoitettavissa yksiselitteistä syytä, mutta perinnöllinen taipumus ja lonkan rakenteelliset poikkeavuudet lisäävät nivelrikon riskiä. Lonkkanivelen vammat ja tulehdukset voivat myös vaurioittaa niveltä ja aiheuttaa varhaisen nivelrikon. Reuma ja muut tulehdukselliset nivelsairaudet sekä reisiluun pään luukuolio voivat johtaa nivelen tuhoutumiseen ja tekonivelleikkauksen tarpeeseen.
Leikkausta harkitaan yleensä siinä vaiheessa, kun nivelen kipu ja jäykkyys alkavat haitata jokapäiväistä elämää ja yöunta eikä fysioterapiasta ja kipulääkityksestä ole riittävästi apua.
Lonkan nivelrikon oireet
- Yleisin oire on kipu. Kipu voi tuntua nivusseudussa ja pakaran alueella, se voi säteillä reiden etupinnalle ja jopa polven alueelle
- Aluksi kipu tuntuu liikkeelle lähtiessä, mutta pahenee myöhemmin jatkuvasti liikkeessä tuntuvaksi kuormituskivuksi
- Pitemmälle edetessään kuluma aiheuttaa leposärkyä, joka häiritsee usein yöunta
- Merkittävä oire on myös lonkan jäykistyminen ja kiertojen hankaloituminen, jonka huomaa esimerkiksi sukkia pukiessa tai varpaankynsiä leikatessa. Ensimmäisenä rajoittuu lonkan sisäkierto
- Kiertojäykkyyden lisäksi, sivulle nosto sekä suoraksi ojennus vaikeutuvat. Lonkka jää koukkuun, jonka takia kävelyasento muuttuu kumaraksi ja ontuvaksi.
Milloin lääkäriin ja tekonivelleikkaukseen kivuliaan lonkan takia?
Varaa aika ortopedille, jos lonkkasi oireilu häiritsee normaalia elämää, liikkumista, työskentelyäsi tai yöuntasi. Ortopedi tutkii sinut ja lonkasta otetaan röntgenkuvat. Kuvien perusteella selviää, onko lonkassasi nivelrikkoa ja kuinka pitkälle se on edennyt. Usein tilannetta aluksi seurataan ja ohjaamme sinut asiantuntevalle fysioterapeutille lihaskunto- ja liikkuvuusharjoitusten aloittamiseksi. Tarvittaessa aloitetaan myös kivun lääkehoito.
Usein tilannetta helpottaa tieto kivun syystä sekä ymmärrys siitä, miten kivuliaan lonkan kanssa voi liikkua. Sopivan liikunnan ja kipulääkityksen ajoittaisella avulla voi kuluneen lonkan kanssa elää aktiivista elämää. Ortopedi pystyy arviomaan kuluman etenemistä ja sitä milloin tekonivelleikkaus voi olla ajankohtainen.
Orton on luotettava tekonivelsairaala
Suomen ensimmäinen lonkan kokotekonivelleikkaus tehtiin Ortonissa vuonna 1967. Nykyään olemme Suomen suurin yksityinen tekonivelleikkausten tekijä. Lue lisää Ortonin tekonivelleikkausten hoitotuloksista.
Nopeasti tutkimuksiin ja hoitoon
Ortoniin tekonivelleikkaukseen pääsee nopeasti. Tekoniveliin erikoistuneen ortopedin vastaanotolle ja tutkimuksiin pääsee noin viikon sisällä. Leikkausajan saa sovitetuksi itselleen sopivaan ajankohtaan yleensä muutaman viikon päähän.
Lonkan tekonivelleikkauksen hoitopolku
Potilaana tapaat tekonivelhoitajan ja fysioterapeutin hyvissä ajoin ennen leikkausta ja saat ohjeet mm. perussairauksien hoidosta, lihaskuntoharjoittelusta sekä apuvälineistä. Tueksesi saat Ortonin lonkan tekoniveloppaan, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti leikkaukseen valmistautumisesta ja muista leikkaukseen liittyvistä asioista.
Tekonivelleikkauksessa sairaalassa vietetään yleensä 1-3 päivää.
Toimenpide tehdään normaalisti selkäpuudutuksessa, jonka aikana olet hereillä tai halutessasi kevyessä unessa. Leikkauksessa vaurioituneen nivelpinnan tilalle vaihdetaan tekonivel. Leikkaus kestää 1-1,5 tuntia. Ihohaava suljetaan hakasilla.
Leikkauksen jälkeen siirryt heräämöön, jossa vointiasi ja puudutuksen poistumista seurataan ennen siirtymistä vuodeosastolle. Vielä leikkauspäivänä sinut avustetaan seisomaan ja fysioterapeutti ohjaa kevyiden liike- ja lihasharjoittelun aloittamisessa. Kävelyharjoitukset voi aloittaa kyynärsauvojen varassa voinnin mukaan. Alaraajalle saat varata painoa pääsääntöisesti vapaasti. Liikkumista ja itsenäistä suoriutumista harjoitellaan aktiivisesti sairaalassaoloaikana niin, että kotiutuminen tapahtuu turvallisin mielin.
Kotiutuminen on yksilöllistä. Se edellyttää kykyä itsenäiseen liikkumiseen kyynärsauvojen varassa, päivittäisiin toimiin kuten pukeutumiseen ja hygienian hoitoon sekä sitä, että kivut ovat hallinnassa. Haava tarkastetaan kotiutumisen yhteydessä. Kotiutuessa tulee olla saattaja mukana.
Kotiin voi matkustaa auton kyydissä mutta pitkäkestoista istumista ei suositella. Autoon mennessä tulee myös huomata, että lonkan voimakasta koukistamista ja sisäkiertoa tulee välttää. Saat fysioterapeutilta näihin tarkat ohjeet.
Kotona on tärkeää noudattaa haavanhoito-ohjeita sekä annettuja lihas- ja liikkuvuusharjoitusohjeita. Kyynärsauvoista voi luopua, kun liikunta sujuu turvallisesti, yleensä 1-3 viikon kuluttua. Leikkaushaavan hakaset poistetaan kahden viikon kuluttua.
Ensimmäinen lääkärin jälkitarkastus on 6-8 viikon kuluttua. Käynnin yhteydessä ohjataan kuntoutusvaiheen harjoituksia ja tarkastetaan kudosten paraneminen sekä röntgen-kuvasta tekonivelen asento ja kiinnittyminen. Vuosikontrolli voidaan hoitaa yleensä kyselyllä. Sen jälkeen suositellaan röntgenkuvausta ja seurantakäyntiä 5 vuoden välein.
Fysioterapeutilta tukea kuntoutumiseen ja jatkoharjoitteluun
Jos liikkuminen tuntuu epävarmalta tai kuntoutuminen ei tunnu edistyvän, suosittelemme fysioterapeutin kontrollikäyntiä joko sairaalassa tai kotikäyntinä. Moni tekonivelpotilaamme käy säännöllisesti fysioterapeutin vastaanotolla saamassa neuvoa ja tukea omaan jatkoharjoitteluunsa. Lue lisää kuntoutumisesta leikkauksen jälkeen tästä.
Lonkan tekonivelleikkaus
Videolla käydään läpi lonkan leikkauksen kulusta, kivunhoidosta ja kuntoutumisesta. Tästä kertoo ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri ja Ortonin lääketieteellinen johtaja Mikko Manninen.
Hinnat
Katso hintatiedot hinnastostamme.
Palveluseteli
Oletko saanut palvelusetelin lonkan tekonivelleikkaukseen? Tutustu asiaan tarkemmin tästä.
Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?
Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705
Nettiajanvaraus tästä
Katso tarkemmat yhteystietomme tästä.