Eturauhasen höyläysleikkaus (TURP)

Eturauhasen höyläysleikkaus (TURP) on perinteinen, kirurginen toimenpide eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoitoon.

Toimenpide

TURP-toimenpiteessä ylimääräinen eturauhaskudos poistetaan elektroresektiolla (sähkösilmukalla) virtsaputken kautta tähystämällä. Toimenpide on ollut käytössä jo noin 50 vuoden ajan ja sen tulokset ovat hyviä.

Toimenpiteen kesto

Toimenpide tehdään yleensä selkäpuudutuksessa. Toimenpide kestää n. 20-60 minuuttia. Se vaatii 2-3 päivän sairaalassaoloajan. Suurin osa potilaista joutuu käyttämään katetria 1-2 päivää.

Toipumisaika

Kotiutusvaiheessa virtsaaminen ei ole vielä välttämättä normalisoitunut. Tihentynyttä virtsaamisen tarvetta ja kirvelyä voi esiintyä joillakin potilailla vielä kuukausia. Verivirtsaisuutta voi ilmetä noin kuukauden ajan. Kevyt liikunta, kuten kävely on sallittua heti leikkauksen jälkeen. Raskasta liikuntaa ja ponnistelua on hyvä välttää noin kuukauden ajan. Sairausloman pituus on työstä riippuen yleensä 1-3 viikkoa.

Toimenpiteen hyödyt ja haitat

Eturauhasen höyläysleikkaus auttaa virtsaamisongelmiin hyvin pian toimenpiteen jälkeen. TURP toimenpiteen avulla virtsasuihku paranee 54–125 %, jäännösvirtsa vähenee yli 50 %, oireet lievittyvät tehokkaasti (yli 80 %:lla potilaista oirepisteet vähenevät 73–75 %) eikä ulkopuolista haavaa tule.

Toimenpide aiheuttaa joskus merkittävää verenvuotoa ja leikkauksen aikana käytettävää huuhtelunestettä saattaa imeytyä verenkiertoon aiheuttaen elektrolyyttihäiriöitä elimistössä ja johtaa muun muassa verenkierron ongelmiin. Tämä on kuitenkin erittäin harvinaista.

Höyläystoimenpiteen jälkeen saattaa ilmetä pakottavaa virtsaamistarvetta (pakkoinkontinenssi) jonkin aikaa, jos virtsarakossa on yliaktiivisuutta. Eturauhasen höyläys aiheuttaa siemensyöksyn toimintahäiriön, retrogradisen ejakulaation, mutta höyläysleikkaus ei aiheuta erektiohäiriötä.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705

Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot