Kainaloiden ja kämmenten liikahikoilun hoito Botox-injektioilla

Paikallisena liikahikoiluna pidetään käsien, jalkojen, kainaloiden tai vartalon sellaista hikoilua, joka häiritsee normaalia ihmisten välistä sosiaalista kanssakäymistä, pilaa vaatteita tai vaikeuttaa työntekoa.Paikallinen liikahikoilu on usein perinnöllistä ja alkaa tavallisesti lapsuudessa tai nuoruudessa. Se on pahimmillaan varhaisessa aikuisuudessa ja heikkenee vanhuusiällä.

Kainaloiden liikahikoilu pysyy useimmiten kurissa tavallisilla antiperspiranteilla. Ellei tavallinen antiperspirantti auta, voi kokeilla alumiinikloridiheksahydraatin vedetöntä alkoholiliuosta tai aluminiumzirkoniumkloridia sisältäviä tuotteita (apteekista).

Näitä tuotteita voi myös kokeilla kämmenten liikahikoiluun. Jos tämäkään ei riitä, voidaan kämmenten liikahikoilua hoitaa ensisijaisesti iontoforeesilla ja kainaloiden liikahikoilua botuliinitoksiinilla (Botox).

Kämmenten liikahikoiluun voidaan harkinnan mukaan myös käyttää botuliinitoksiinia. Botuliinitoksiini estää hien tuotossa tarvittavan hermovälittäjäaineen erittymisen.

Miten Botox-hoito annetaan?

Hoito tehdään tavallisessa vastaanottohuoneessa ja siihen varataan noin 20 minuuttia. Kainaloiden liikahikoilussa lääke injisoidaan pieninä annoksina koko kainalon ihon alle noin 1 cm välein. Neulan pistokset tuntuvat hiukan. Tarvittaessa voit laittaa alueelle apteekista reseptittä saatavaa Emla-puudutusvoidetta 1-2 h ennen vastaanottoa helpottamaan neulan pistoksista aiheutuvaa kipua.

Botoxia voidaan antaa 12 ikävuodesta alkaen, mutta ei raskaana oleville eikä imettäville äideille.

Toipuminen

Toimenpiteen jälkeen voi välittömästi jatkaa normaalia elämää. Ylimääräistä hikoilua ei kuitenkaan kannata provosoida välittömästi toimenpiteen jälkeen saunomalla tai aktiiviurheilemalla, vaan vasta sitten, kun lääke on alkanut vaikuttamaan.

Hyödyt ja haitat

Liikahikoilu vähenee tai loppuu 2-7 vrk kuluttua hoidosta ja ongelman voi unohtaa. Tavallista hikoilua esim. urheillessa esiintyy hoidonkin jälkeen.

Liikahikoilu palautuu vähitellen yksilöllisesti noin 2-12 kk:n kuluttua. Jos se on palautuessaan häiritsevää, voi hoidon toistaa. Tyypillisin pistosväli on alussa 6 kk ja se tavallisesti pitenee hoitoja toistettaessa.

Toimintaohjeet

Jos haluat Botox-hoidon kainaloiden liikahikoiluun, toimi näin: Varaa tavallinen vastaanottoaika. Jos olet ensikävijä, soita ensin asiakaspalveluumme  09 4748 2705 ja jätä soittopyyntö lääkärille noin viikko ennen aikaasi, jolloin lääkäri haastattelee puhelimitse ja kirjoittaa sinulle tarvittaessa apteekkiin reseptin.

Vastaanotolle tullessasi tuo Botox-lääke mukanasi. Botox-lääkkeestä saa Kela-korvauksen kainaloiden liikahikoiluun.

Jos haluat Botox-hoidon kämmeniin, toimi näin: Jätä ennen ajanvarausta soittopyyntö lääkärille soittamalla ajanvaraukseemme  09 4748 2705. Kämmenten pistäminen vaatii tavallisesti johtopuudutuksen ja sen suunnittelu kannattaa sopia hoitavan lääkärin kanssa etukäteen, koska pistoshoito ei onnistu 20 minuutin vastaanottoajalla.

Lääkäri antaa myös reseptin Botox-lääkkeen ostoon. Tuo lääke mukanasi vastaanotolle.

Liikahikoilua hoitava asiantuntijamme

Hinnat

Botox-hoito kämmenten liikahikoiluun     433 €. (vain Sari Pitkänen tekee)
Botox-hoito kainaloiden liikahikoiluun     205 €

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Tiedustele hoitoa tai varaa aika puheli­mitse 09 4748 2705 tai nettia­jan­va­rauksen kautta. Katso tarkemmat yhteys­tie­tomme tästä.