Kainaloiden liikahikoilun hoito Botox-injektioilla

Liikahikoiluna pidetään sellaista kainaloiden hikoilua, joka häiritsee normaalia ihmisten välistä sosiaalista kanssakäymistä, pilaa vaatteita tai vaikeuttaa työntekoa.

Paikallinen liikahikoilu on usein perinnöllistä ja alkaa tavallisesti lapsuudessa tai nuoruudessa. Se on pahimmillaan varhaisessa aikuisuudessa ja heikkenee vanhuusiällä.

Kainaloiden liikahikoilu pysyy useimmiten kurissa tavallisilla antiperspiranteilla. Ellei tavallinen antiperspirantti auta, voi kokeilla alumiinikloridiheksahydraatin vedetöntä alkoholiliuosta tai aluminiumzirkoniumkloridia sisältäviä tuotteita (apteekista).

Jos nämä keinot eivät auta, niin kainaloiden liikahikoilua voidaan hoitaa botuliinitoksiinilla (Botox). Botuliinitoksiini estää hien tuotossa tarvittavan hermovälittäjäaineen erittymisen.

Miten Botox-hoito annetaan?

Hoito tehdään tavallisessa vastaanottohuoneessa ja siihen varataan noin 20 minuuttia. Lääke pistetään pieninä annoksina koko kainalon ihon alle noin 1 cm välein. Tarvittaessa potilas voi laittaa alueelle apteekista reseptittä saatavaa Emla-puudutusvoidetta 1-2 h ennen vastaanottoa helpottamaan neulan pistoksista aiheutuvaa kipua.

Botoxia voidaan antaa 12 ikävuodesta alkaen, mutta ei raskaana oleville eikä imettäville äideille.

Toipuminen

Toimenpiteen jälkeen voi välittömästi jatkaa normaalia elämää. Ylimääräistä hikoilua ei kuitenkaan kannata provosoida välittömästi toimenpiteen jälkeen saunomalla tai aktiiviurheilemalla, vaan vasta sitten, kun lääke on alkanut vaikuttamaan.

Hyödyt ja haitat

Liikahikoilu vähenee tai loppuu 2-7 vrk kuluttua hoidosta. Tavallista hikoilua esim. urheillessa esiintyy hoidonkin jälkeen.

Liikahikoilu palautuu vähitellen yksilöllisesti noin 2-12 kk:n kuluttua. Jos se on palautuessaan häiritsevää, voi hoidon toistaa. Tyypillisin pistosväli on alussa 6 kk ja se tavallisesti pitenee hoitoja toistettaessa.

Toimintaohjeet

Jos haluat Botox-hoidon kainaloiden liikahikoiluun, toimi näin: Varaa tavallinen vastaanottoaika. Jos olet ensikävijä, soita ensin asiakaspalveluumme  09 4748 2705 ja jätä soittopyyntö lääkärille noin viikko ennen aikaasi, jolloin lääkäri haastattelee puhelimitse ja kirjoittaa sinulle tarvittaessa apteekkiin reseptin.

Vastaanotolle tullessasi tuo Botox-lääke mukanasi. Botox-lääkkeestä saa Kela-korvauksen kainaloiden liikahikoiluun.

Hinnat

Katso hintatiedot hinnastosta polikliinisten toimenpiteiden kohdalta.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Tiedustele hoitoa tai varaa aika puheli­mitse 09 4748 2705 tai nettia­jan­va­rauksen kautta. Katso tarkemmat yhteys­tie­tomme tästä.