Scheuermannin tauti

Rintarangan korostunut kumaraselkäisyys (kyfoosi) voi olla Scheuermannin taudin aiheuttama. Scheuermannin taudissa nikamien kasvu on häiriintynyt ja osa nikamista on muuttunut kiilamaisiksi. Syytä ei tarkkaan tiedetä. Epäillään että nuoruusiän nopean pituuskasvun aikana perinnölliset, hormonaaliset ja mekaaniset tekijät vaikuttavat kiilamaisten nikamien syntyyn.

Useimmiten Scheuermannin taudin löydökset ovat lieviä, eivätkä aiheuta oireita. Kuitenkin usean vuosikymmenen seurantatutkimuksissa on todettu, että Scheuermannin tauti voi lisätä selän alueen kipuja. Yleensä oireettomilla potilailla ei tarvita hoitoa. Jos kasvuiässä todetaan voimakas kumaraselkäisyys, voi korsettihoito olla aiheellinen. Erittäin vaikeassa Scheuermannin tautiin liittyvässä kumaraselkäisyydessä voidaan harkita leikkaushoitoa. Leikkauksessa osa selkärangasta oikaistaan ja jäykistetään käyttämällä metalli-instrumentteja.

Fysioterapeutin kanssa löydetään sopivia lääkkeettömiä hoitokeinoja selän kipuihin. Yksilöllisillä harjoitusohjeilla parannetaan selän liikkuvuutta ja lihastasapainoa. Ohjaus ryhtiä parantaviin harjoituksiin ja työergonomiaan ovat erittäin tärkeitä huomioitavia seikkoja.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Varaa aika selän ongelmiin erikoistuneen asiantuntijan vastaanotolle joko nettiajanvarauksen kautta tai puhelimitse ajanvarauksesta 09 4748 2705. Tästä numerosta voit myös varata ajan maksuttomaan puhelinkartoitukseen, jonka avulla löydämme juuri sinun ongelmaasi sopivimman asiantuntijan. Katso tarkemmat yhteys­tie­tomme tästä.