Scheuermannin tauti

Scheuermannin taudissa nikamien kasvu on häiriintynyt ja osa nikamista on muuttunut kiilamaisiksi.

Rintarangan korostunut kumaraselkäisyys (kyfoosi) voi olla Scheuermannin taudin aiheuttama.

Syy

Syytä ei tarkkaan tiedetä. Epäillään että nuoruusiän nopean pituuskasvun aikana perinnölliset, hormonaaliset ja mekaaniset tekijät vaikuttavat kiilamaisten nikamien syntyyn.

Oireet

Useimmiten Scheuermannin taudin löydökset ovat lieviä, eivätkä aiheuta oireita. Kuitenkin usean vuosikymmenen seurantatutkimuksissa on todettu, että Scheuermannin tauti voi lisätä selän alueen kipuja. Yleensä oireettomilla potilailla ei tarvita hoitoa.

Hoito

Jos kasvuiässä todetaan voimakas kumaraselkäisyys, voi korsettihoito olla aiheellinen. Erittäin vaikeassa Scheuermannin tautiin liittyvässä kumaraselkäisyydessä voidaan harkita leikkaushoitoa. Leikkauksessa osa selkärangasta oikaistaan ja jäykistetään käyttämällä metalli-instrumentteja.

Fysioterapeutin kanssa löydetään sopivia lääkkeettömiä hoitokeinoja selän kipuihin. Yksilöllisillä harjoitusohjeilla parannetaan selän liikkuvuutta ja lihastasapainoa. Ohjaus ryhtiä parantaviin harjoituksiin ja työergonomiaan ovat erittäin tärkeitä huomioitavia seikkoja.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Ajanvaraus vastaanotolle:
Varaa aika selän ongelmiin erikoistuneen asiantuntijan vastaanotolle 09 4748 2705. Tästä ajanvarauksen numerosta voit myös varata ajan maksuttomaan puhelinkartoitukseen, jonka avulla löydämme juuri sinun ongelmaasi sopivimman selän hoidon asiantuntijan.

Hoitotiedustelut ja -varaukset:
Toimenpidetiimi vastaa selkäleikkauksia koskeviin tiedusteluihin puh. 09 4748 2704.

Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot