Tekonivelleikkaus

Lonkan ja polven nivelrikon oireet

Nivelen kuluma eli nivelrikko tuntuu ajan myötä lisääntyvänä nivelkipuna ja jäykkyytenä.
Kipu pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Nivelessä voi olla aamu- ja liikkeellelähtöjäykkyyttä.

Tyypillinen ikä nivelrikkotuntemuksille on 45-55-vuotiaana, mutta tätä nuoremmillakin nivelrikkoa havaitaan. Nivelrikon edetessä kipu voi muuttua jatkuvaksi ja ruveta vaivaamaan myös nukkumista.

Siinä vaiheessa kun muista hoitokeinoista ei ole riittävää apua, on syytä harkita tekonivelleikkausta. Tekonivelleikkauksella saadaan merkittävää ja nopeaa parannusta elämänlaatuun.

Nivelrikon syyt

Nivelrikon yleisin taustatekijä on perinnöllinen alttius. Myös nivelten elämänaikainen kuormitus ja vammat altistavat nivelrikolle. Nivelen tai luiden rakenteelliset poikkeavuudet lisäävät nivelpintojen kuormitusta ja voivat nopeuttaa nivelrikon kehittymistä. Myös sairastettu nivelen bakteeritulehdus lisää nivelrikon riskiä. Muita syitä nivelruston vaurioon ja kipuihin voivat olla mm. reuma, luukuolio ja muut tulehdukselliset nivelsairaudet.

Milloin tekonivelleikkaus on tarpeellinen?

Nivelrikkoon liittyvää kipua, turvotusta, leposärkyä ja liikerajoitteita hoidetaan liikunnan ja fysioterapian keinoin erilaisilla liike- ja fysikaalisilla hoidoilla sekä lääkkeillä. Jos näistä hoidoista ei saa riittävästi apua, on tekonivelleikkausta syytä harkita.

Miten tekonivelleikkauksen tarve selvitetään?

Tekonivelleikkauksen tarpeen toteaa hoitoon erikoistunut ortopedi. Potilaan haastattelun ja tutkimisen lisäksi tarvitaan yleensä röntgentutkimus sekä mahdollisesti muita täydentäviä tutkimuksia. Päätös leikkauksesta tehdään aina ortopedin ja potilaan yhteisen harkinnan tuloksena.

Tekonivelleikkaus on sijoitus omaan terveyteen ja elämisen laatuun

Suomessa asennetaan vuosittain lonkan tekoniveliä noin 10 000 potilaalle ja polven tekoniveliä noin 12 000 potilaalle. Leikkauksia tehdään eniten yli 60-vuotiaille, mutta yhä enemmän myös sellaisille tätä nuoremmille henkilöille, jotka haluavat jatkaa liikunnallisesti aktiivista elämäntapaansa nivelrikosta huolimatta.

Ortonin tekonivelleikkausten hoitotulokset ovat tutkitusti maamme kärkeä

Suomen ensimmäinen lonkan kokotekonivel asennettiin Ortonissa 1967. Tänä päivänä olemme Suomen suurin yksityinen tekonivelleikkausten tuottaja.

Tekonivelleikkausten laatua arvioidaan mm. leikkauksiin liittyvien tekonivelinfektioiden esiintyvyydellä ja uusintaleikkausten tarpeella. Näissä molemmissa Ortonin hoitotulokset ovat erinomaiset. Niin infektioiden määrä kuin uusintaleikkaustenkin tarve ovat maamme keskiarvoa selvästi alhaisemmat. Tutustu tarkemmin tekonivelleikkausten hoitotuloksiin.

Tekonivelleikkaus on turvallinen toimenpide, johon liittyy harvoin komplikaatioita. Kaikkiin leikkauksiin liittyy kuitenkin aina riski, jonka minimoimiseksi teemme tarkan hoitosuunnitelman, jossa huomioimme yksilöllisesti potilaan tilanteen. Potilaana voit myös itse merkittävästi vaikuttaa leikkausriskeihin.

Tyytyväiset asiakkaamme

Hoitotulosten lisäksi seuraamme yleistä asiakastyytyväisyyttä eri keinoin. Viimeisten 6 kuukauden NPS on erinomainen 9,5/10. Lue lisää Ortonin asiakastyytyväisyydestä.

Palveluseteli

Oletko saanut palvelusetelin lonkan tai polven tekonivelleikkaukseen? Tutustu asiaan sivustollamme tästä.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoitotiedustelut ja -varaukset, myös palveluseteliasiakkaat: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705
Nettiajanvaraus tästä

Katso tarkemmat yhteys­tie­tomme tästä.