Selkäydinkanavan ahtauma

Selkäydinkanavan ahtauma (spinaalistenoosi) tarkoittaa hermorakenteiden puristustilaa selkäydinkanavassa, joka voi voi sijaita joko keskeisessä selkäydinkanavassa tai yksittäisen hermojuuren alueella.

Selkäydinkanavan ahtauma sijaitsee tavallisimmin joko kaula- tai lannerangan alueella.

Selän kulumaperäiset muutokset ovat tavallisin ahtauman aiheuttaja.

Oireet

Lannerangan alueella sijaitsevan ahtauman tyypillisin oire on alaselästä toiseen tai molempiin alaraajoihin säteilevä, pitkään jatkunut asteittain paheneva kipu sekä jalkojen puutuminen ja pistely.

Jos oireet pahenevat kävellessä tai kävellessä ilmaantuu jalkojen voimattomuutta, puhutaan ns. selästä johtuvasta katkokävelyoireesta. Pysähtyminen, istuminen ja etukumara-asento usein helpottavat nopeasti katkokävelyoireita. Katkokävelyoire voi aiheutua myös valtimoahtaumataudista. Selkäydinkanavan ahtauma voi aiheuttaa iskiastyyppisen hermopuristusoireen raajaan, mutta tyypillisesti kipu ja puutuminen ovat laaja-alaisempia.

Kaularangan alueen ahtauman oireita ovat usein yläraajaan säteilevä kipu, puutuminen sekä käden tai käsien näppäryyden heikkeneminen.

Selkäydinkanavan ahtauman oireet kehittyvät tyypillisesti hitaasti ja voivat pahentua vuosien saatossa. Oireiden vaikeuden vaihtelu on tavallista.

Selkäydinkanavan ahtauman hoito

Selkäydinkanavan ahtauma ei korjaannu itsestään, mutta oireiden kulku on yksilöllistä ja oireet voivat ajan kanssa lieventyäkin. Lieviä oireita voidaan hoitaa mm. kipulääkkeillä sekä fysioterapialla. Kävely ja liikkuminen ovat suositeltavaa. Selkäydinkanavan ahtauman diagnoosi tehdään yleensä magneettikuvauksella.

Mikäli selkäydinkanavan ahtauman aiheuttamat oireet ovat hankalia, uhkaavat päivittäistä selviytymistä tai niihin liittyy raajojen toimintahäiriöitä, voi leikkaushoito tulla kyseeseen. Välitöntä leikkausta tarvitaan niissä harvinaisissa tapauksissa, joissa ahtauma aiheuttaa lihasten toimintakyvyttömyyttä, vaikeuksia ulosteen pidättämisessä tai lamauttaa kyvyn virtsata.

Selkäydinkanavan ahtauman leikkaushoito

Selkäydinkanavan ahtauman leikkauksessa hermorakenteiden ahtaus puretaan mikroskooppiavusteisesti. Tietyissä tapauksissa selkää tarvitsee myös tukevoittaa ja ahtauman vapautukseen liitetään luudutusleikkaus. Leikkaus tehdään nukutuksessa.
Leikkaus kestää 1-3 tuntia riippuen siitä kuinka monelle nikamatasolle se tehdään.

Toipuminen

Sängystä saa yleensä nousta voinnin niin salliessa jo leikkauspäivänä. Kotiutus sairaalasta tapahtuu yleensä ahtauman vapautusleikkauksessa 2–3:nä ja luudutusleikkauksessa 4–7:nä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Sairausloma ahtauman vapautusleikkauksen jälkeen on tavallisesti 2–3 kk ja luudutusleikkauksen jälkeen 3–6 kk.

Hyödyt ja haitat

Leikkauksella saadaan yleensä hyvä apu kävely­vai­keuksiin, puutu­miseen ja kipusä­teilyyn. Leikkaus tehdään mikros­koop­pia­vus­tei­sesti näkyvyyden ollessa erinomainen ja niinpä hermo­juuri- ja selkäydinvaurioiden riskit jäävät hyvin vähäi­siksi.

Hinnat

Katso hintatiedot hinnastostamme.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Ajanvaraus vastaanotolle:
Varaa aika selän ongelmiin erikoistuneen asiantuntijan vastaanotolle joko nettiajanvarauksen kautta tai puhelimitse 09 4748 2705. Tästä ajanvarauksen numerosta voit myös varata ajan maksuttomaan puhelinkartoitukseen, jonka avulla löydämme juuri sinun ongelmaasi sopivimman selän hoidon asiantuntijan.

Hoitotiedustelut ja -varaukset:
Toimenpidetiimi vastaa selkäleikkauksia koskeviin tiedusteluihin puh. 09 4748 2704.

Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot

Hyödyllisiä linkkejä

Yliopis­to­sai­raa­loiden ylläpitämässä Terveyskylän Niveltalo-nettisivuilla on paljon hyödyl­listä tietoa selkäkivuista, oireista ja hoidosta.