Välilevyn pullistuma

Välilevyn pullistuma eli välilevytyrä (prolapsus disci) syntyy kun nikamien välisen välilevyn sisemmän osan nesteisempi kudos työntyy välilevyn sitkoisemman ulkokuoren läpi. Välilevytyrä voi puristaa selkäydinhermoa tai aiheuttaa hermoa ärsyttävän kemiallisen reaktion ilman hermoon ulkoapäin kohdistuvaa pinnetilaa.

Välilevyn pullistuman oireet

Välilevyn pullistuma voi aiheuttaa selästä raajaan säteilevää kipua, pistelyä, puutumista, tunnottomuutta ja voimattomuutta. Jalkaterä voi myös läpsyä kävellessä. Oireisiin voi liittyä myös virtsaamisvaikeutta tai ulosteen pidätysongelmia, jolloin hoitoon on hakeuduttava viiveettä.

Välilevyn pullistuman hoito

Välilevyn pullistumista suurin osa paranee itsestään 1–2 kuukauden sisällä. Kävely ja liikkuminen on suositeltavaa, myös tavallisia kipulääkkeitä voi tarvittaessa käyttää. Jos kipulääkkeet eivät auta tai vaiva jatkuu yli 6 viikkoa, on syytä hakeutua hoitoon.  Arvio jatkohoidosta, leikkaushoidon tarpeellisuudesta ja toimintakykyä parantavasta kuntoutuksesta ovat tällöin yleensä tarpeen. Välilevyn pullistuman diagnoosi tehdään yleensä magneettikuvauksella.

Hakeudu hoitoon välittömästi, jos jalkaan säteilevän kivun yhteydessä tuntuu jalkojen heikkoutta, istuma-alueen puutumista, virtsaamisen aloittaminen muuttuu vaikeaksi, ilmaantuu ulosteen pidätysongelmia tai kipu yltyy sietämättömäksi. Tilanne voi vaatia välitöntä leikkausta, jossa hermopuristus vapautetaan.

Välilevyn pullistuman leikkaushoito

Välilevyn pullistuman leikkauksessa tyrä poistetaan selkäydinkanavasta mikroskooppiavusteisesti selkään tehtävän haavan kautta. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja kestää noin tunnin. Sängystä saa nousta ylös ja olla liikkeellä jo leikkauspäivänä. Sairaalasta pääsee kotiin tavallisesti leikkauksen jälkeisenä päivänä.  Selän voimakkaita kierto- ja taivutusliikkeitä tulee välttää 6 viikon ajan. Leikkauksen jälkeinen sairasloma on tavallisesti noin 1 kk.

Hyödyt ja haitat

Leikkauk­sella saadaan nopea apu kipu- ja puutu­mi­soi­reistoon ja pienen avauksen kautta tehtä­västä mikros­koop­pia­vus­tei­sesta leikkauk­sesta toipuu nopeasti. Hermo­juu­ri­vaurion riski leikkauk­sessa on hyvin vähäinen, mutta välilevytyrä saattaa myöhemmin uusiutua. Leikatuista potilasta viidesosa joutuu uuteen selkäleikkaukseen leikkausta seuraavan kymmenen vuoden aikana, mikä kertoo selän kulumasairauden kroonisesta luonteesta.

Hinnat

Katso hintatiedot hinnastostamme.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Ajanvaraus vastaanotolle:
Varaa aika selän ongelmiin erikoistuneen asiantuntijan vastaanotolle joko nettiajanvarauksen kautta tai puhelimitse 09 4748 2705. Tästä ajanvarauksen numerosta voit myös varata ajan maksuttomaan puhelinkartoitukseen, jonka avulla löydämme juuri sinun ongelmaasi sopivimman selän hoidon asiantuntijan.

Hoitotiedustelut ja -varaukset:
Toimenpidetiimi vastaa selkäleikkauksia koskeviin tiedusteluihin puh. 09 4748 2704.

Ortonin yhteystiedot

Hyödyllisiä linkkejä

Yliopis­to­sai­raa­loiden ylläpitämässä Terveyskylän Niveltalo-nettisivuilla on paljon hyödyl­listä tietoa selkäkivuista, oireista ja hoidosta.