Nikamamurtuma

Nikamamurtuma selkärankaan syntyy tavallisesti tapaturmien seurauksena. Jotta terve luukudos nikamassa murtuu, tarvitaan kohtalaisen suuri vammaenergia.

Heikentyneeseen luukudokseen voi tosin syntyä puristusmurtuma jo hyvin pienen vamman seurauksena. Taustalla on tällöin luurakennetta heikentävä osteoporoosi ja näitä murtumia tavataankin erityisesti iäkkäillä ihmisillä.

Nikamamurtuman hoito

Nikamamurtumien hoito valitaan sen mukaan, onko nikamamurtuma-alue tukeva ja puristaako murtuma hermorakenteita.

Epätukeva tai hermoja puristava murtuma on yleensä syytä hoitaa leikkauksella, muutoin murtumat voidaan hoitaa konservatiivisesti tukiliivin ja kipulääkityksen turvin.

Osteoporoottisen puristusmurtuman hoito on yleensä riittävä kipulääkitys ja mahdollisesti tukiliivi. Kipu lievittyy, kun murtuma luutuu, mihin kuluu yleensä 2-3 kuukautta. Osteoporoottisen murtuman yhteydessä tulee myös tarkistaa, että osteoporoosin hoito on asianmukaista.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Ajanvaraus vastaanotolle:
Varaa aika selän ongelmiin erikoistuneen asiantuntijan vastaanotolle puhelimitse 09 4748 2705. Tästä ajanvarauksen numerosta voit myös varata ajan maksuttomaan puhelinkartoitukseen, jonka avulla löydämme juuri sinun ongelmaasi sopivimman selän hoidon asiantuntijan.

Hoitotiedustelut ja -varaukset:
Toimenpidetiimi vastaa selkäleikkauksia koskeviin tiedusteluihin puh. 09 4748 2704.

Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot

Hyödyllisiä linkkejä

Yliopis­to­sai­raa­loiden ylläpitämässä Terveyskylän Kuntoutumistalo-nettisivuilla on hyödyl­listä tietoa nikamamurtumasta.