Sydämen ultraäänitutkimus

Sydämen ultraäänitutkimus antaa arvokasta tietoa sydämen rakenteista ja toiminnasta. Ultraäänitutkimus tehdään lääkärin vastaanoton yhteydessä tai erikseen sovittuna ajankohtana polikliinisena tutkimuksena.

Ultraäänitutkimukseen ei liity säteilyä, lämpöä eikä muitakaan epämiellyttäviä tuntemuksia. Ultraäänitutkimuksen tekemistä eivät rajoita myöskään muut sairaudet tai raskaus. Tavanomainen sydämen ultraäänitutkimus ei edellytä potilaalta mitään esivalmisteluja.

Mitä ultraäänitutkimuksessa tapahtuu?

Ultraäänitutkimus tehdään rintakehän päältä ultraäänianturia liikuttelemalla. Tutkimus tehdään potilaan ollessa makuulla, usein hiukan vasemmalle kyljelle kääntyneenä.

Sydämen rakenne, koko ja tila tutkitaan

Sydämen ultraäänitutkimuksessa selvitetään sydämen rakenteita ja kokoa. Sen avulla saadaan tietoa siitä kuinka hyvin sydämen pumppaus toimii ja mistä pumppauksen mahdolliset häiriöt johtuvat.

Sydämen ultraäänitutkimuksella selvitetään usein sydämen tilaa myös erilaisiin sairauksiin liittyen. Sairastettu sydäninfarkti voi jättää arven, joka on ultraäänellä tunnistettavissa. Myös sydämen vajaatoiminnan aiheuttaja ja vaikeusaste selviävät usein ultraäänitutkimuksessa.

Aivohalvauspotilaille tehdään usein sydämen ultraäänitutkimus sen selvittämiseksi, voisiko sydämessä olla poikkeavia rakenteita, esimerkiksi verihyytymiä, josta aivohalvaukseen johtanut ”tulppa” olisi lähtöisin.

Vaikean infektion yhteydessä sydänläpissä saattaa olla tulehdus (endokardiitti), jonka toteamiseksi tarvitaan ultraäänitutkimusta. Jos potilaalle on asetettu läppävian vuoksi tekoläppä, voidaan sen toimintaa arvioida toistuvastikin ultraäänellä. Synnynnäisten sydänvikojen seurannassa ultraäänitutkimus on korvaamaton.

Tutustu kardiologian asiantuntijoihimme

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705

Nettiajanvaraus

Ortonin yhteystiedot

Lue lisää  Terveyskylän sivuilta sydänsairauksista ja niiden hoidosta