Sömnergonomi

Ortons somnergonomivägledning är avsedd för alla som vill underlätta insomningen och förbättra sin sömnkvalitet.

God sömn är viktig för oss alla. Många har dock av olika skäl svårt att somna eller lider av sömnproblem.

På Orton finns särskild expertis i att jaga bättre sömn. Arbetsterapeuterna Merja Rissanen och Johanna Holma erbjuder sakkunnig vägledning i somnergonomi för alla som vill underlätta insomningen och förbättra sin sömnkvalitet. De flesta som kommer till mottagningen har någon form av smärtproblematik i bakgrunden – till exempel sjukdomar i stöd- och rörelseorganen, neuropatisk smärta eller fibromyalgi.

Bilden visar somnergonom Merja Rissanen och arbetsterapeut Johanna Holma.

Kartläggning

När målet är att främja sömnen börjar man med att kartlägga klientens smärtsituation samt vardags- och kvällsrutiner.

– Vad i rutinerna främjar, och vad kanske hindrar en god nattsömn? När dessa faktorer identifieras och medvetandegörs blir det lättare att göra förändringar.

Dåliga kvällsrutiner kan till exempel vara användning av smarta enheter som avger blått ljus, konsumtion av koffeinhaltiga drycker och intensiv fysisk aktivitet ett par timmar innan sänggåendet – detta bör undvikas.

Att undvika långa tupplurar, skapa regelbundna kvällsrutiner och slappna av kan i sin tur främja insomningen.

Sovmiljö

Sömnkvaliteten påverkas i hög grad av sovmiljön – sovrummets temperatur, säng, madrass, kuddar och täcke.

Sovställning

I en bra sovställning belastas ingen del av kroppen för mycket eller blir trött. När ergonomin fungerar finns det inte ett konstant behov av att byta ställning, och kroppen återhämtar sig bättre från dagens påfrestningar.

Att hitta den optimala sovställningen är mycket individuellt, men i regel rekommenderas det inte att sova på magen. Madrassen bör ge stöd åt kroppen på ett följsamt sätt så att ryggraden hålls rak utan att skapa tryck på axel- eller höftområdet.

När man sover på sidan bör kudden ge stöd åt huvudet så att nackkotpelaren ligger i linje med ryggraden. Stödkuddar kan användas för att till exempel justera bäckenets position och slappna av i bröstkorgen.

– I somnergonomivägledningen provar vi olika sovställningar med hjälp av kroppskuddar och ergonomiska nackkuddar.

Det finns ett brett utbud av ergonomiska madrasser, kuddar och täcken på marknaden. Tyngdtäcken kan också vara till hjälp, bland annat vid rastlöshet.

– Vi är alla olika i form och vikt – genom att prova sig fram kan var och en hitta en lösning som passar.

Vägledningens längd och pris

Rekommenderad längd för ett vägledningstillfälle är 60 minuter. Ofta räcker ett tillfälle, men vid behov kan flera bokas.

Se prisinformation i terapitjänsternas prislista.

Boka tid

Du kan boka somnergonomivägledning via telefon på 09 4748 2705 eller via vår nätbokning hos våra arbetsterapeuter. I fältet för ytterligare information i nätbokningen är det bra att nämna somnergonomivägledning.