Polven tekonivelleikkauksen hoitopolku

Kun olet tulossa Ortoniin polven tekonivelleikkaukseen, niin lue tämä hoitopolku. Tekoni­vel­leik­kauk­sessa sairaa­lassa vietetään normaa­listi 2-3 päivää.

Leikkaus

Leikkaus tehdään yleensä selkäpuudutuksessa, jonka aikana potilas on joko hereillä tai halutessaan kevyessä unessa. Leikkauksessa vaurioituneen nivelpinnan tilalle vaihdetaan tekonivel, joka kiinnitetään paikoilleen luusementillä. Leikkaus kestää normaalisti 1-2 tuntia. Ihohaava suljetaan hakasin.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen potilas siirtyy heräämöön, jossa tarkkaillaan potilaan vointia ja puudutuksen poistumista. Tämän jälkeen potilas siirtyy vuodeosastolle. Vielä leikkauspäivänä potilas avustetaan seisomaan ja fysioterapeutti ohjaa kevyiden liike- ja lihasharjoittelun aloittamisessa. Kävelyharjoitukset voi aloittaa kyynärsauvojen varassa voinnin mukaan. Alaraajalle saa varata pääsääntöisesti heti. Oma aktiivisuus on tärkeää hyvän leikkaustuloksen saavuttamiseksi.

Kotitutuminen

Kotiutuminen edellyttää kykyä itsenäiseen liikkumiseen ja päivittäisiin toimiin kuten pukeutumiseen ja hygienian hoitoon, sekä sitä, että kivut ovat hallinnassa. Haava tarkastetaan ennen lähtöä. Potilas ottaa kyynärsauvat mukaan kotiin ja niistä voi luopua 2-4 viikon kuluttua leikkauksesta. Kotiutuvalla potilaalla tulee olla saattaja mukana. Kotiin voi matkustaa autolla tai invataksilla liikerajoitteet huomioiden.

Kotona

Kotona on tärkeää noudattaa haavanhoito-ohjeita sekä annettuja lihas- ja liikkuvuusharjoitusohjeita. Polven tekonivelleikkauksen jälkeen liikeharjoittelu on erittäin tärkeää hyvän lopputuloksen varmistamiseksi.

Kipulääkkeitä tulee käyttää siten, että aktiivinen liikeharjoittelu on mahdollista. Leikkaushaavan hakaset poistetaan kahden viikon kuluttua.

Jälkitarkastus

Ensimmäinen lääkärin jälkitarkastus on 6-8 viikon kuluttua. Tuolloin annetaan jatkoharjoitteluun ohjeita ja tarkistetaan röntgenkuvan avulla komponenttien asemointi. Vuosikontrolli hoidetaan usein kyselyllä. Sen jälkeen suositellaan röntgenkuvausta ja seurantakäyntiä 5 vuoden välein.