globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!

  Polven nivelrikko

  Kävellessä vaivaava polvikipu, polven turvotus ja rajoittuneet liikkeet ovat nivelrikon oireita. Ortonin ortopedeillä on vuosien kokemus ja laaja ammattitaito. Tarjoamme sinulle parhaan mahdollisen hoidon ja kuntoutuksen. Suomen ensimmäinen tekonivelleikkaus on tehty Ortonissa v. 1967.

  Oireet

  Polven nivelrikon (Arthrosis, Osteoarthrosis) oireita ovat kävellessä vaivaava polvikipu, polven turvotus ja rajoi­ttuneet liikkeet. Yleisin polven nivelrikko painottuu sisempään nivelpuoliskoon. Ensimmäiset oireet voivat tulla myös ulommasta nivelpuoliskosta tai polvilumpionivelestä. Rasituskivun lisäksi voi alkuvaiheessa rasituksen jälkeen tulla jomotusta ja/tai jatkuvampaa särkyä. Varsin pitkälle edenneestä polven nivelrikosta on mm. merkkinä, ettei polvea saa enää ojennettua suoraksi ja jalkojen asento muuttuu. Myös nk. länkisääret tai pihtipolvet voivat olla merkki pitkälle edenneestä polvien nivelrikosta.

  Tekonivelleikkaus

  Polven tekonivelleikkausta harkitaan silloin, kun hoidosta huolimatta polven kipu, virheasento ja/tai liikerajoitus haittaavat jokapäiväistä elämää ja yöunta. Leikkauksella pyritään liikkumisen helpottumiseen, kipujen vähenemiseen ja elämänlaadun parantumiseen. Leikkauksen tavoitteena on myös työ- ja toimintakyvyn palautuminen. Vaurioituneet nivelpinnat korvataan leikkauksessa tekonivelpinnoilla. Tekonivelpinnoissa reisiosa on valmistettu kromikoboltista, sääriosa titaanista ja sääriosan liukupinta polyeteenimuovista. Eri osat kiinnitetään paikoilleen luusementillä. Tekonivel valitaan aina yksilöllisesti. Tekonivelen valintaan vaikuttavat nivelen muutokset ja anato­miset tekijät. Jos nivelrikko on vaurioittanut vain osaa polvinivelestä, voidaan käyttää polven osatekoniveltä. Osatekoniveltä käytettäessä sisemmän nivelpuoliskon pinnoittava puolitekonivel on tavallisin. Tekonivelet voidaan tarvittaessa asettaa molempiin polviin saman leikkauksen aikana.

  Fysioterapia ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen

  Polven nivelrikon hoidon perusta on mahdollisimman aktiivinen elämä ja tarvittavat lääkehoidot. Sopivan kipulääkityksen lisäksi pyritään parantamaan lihaskuntoa ja liikkuvuutta jo ennen leikkausta. Fysioterapeutti suunnittelee yksilöllisen harjoitusohjelman asiakkaan tilanteen huomioiden.

  Vuodeosastolla fysioterapeutti ohjaa asiakasta ennen ja jälkeen leikkauksen. Asiakas saa Polven tekonivelleikkaus oppaan mukaansa ja oppaassa olevat ohjeet käydään läpi yksityiskohtaisesti. Lääkärin jälkitarkastuksen yhteyteen voidaan sopia tapaaminen fysioterapeutin kanssa esim. kävelyn ohjausta varten ja uusien liikuntaohjeiden suunnittelemiseksi.

  Aiheeseen liittyvää tietoa
  Tekonivel tuo liikkeen takaisin

  Apu Terveyden artikkeli Ortonin tekonivelosaamisesta.

  Kaikki Ortonin palvelut