Lonkan tekoni­vel­leik­kauksen hoito­polku

Kun olet tulossa Ortoniin lonkan tekonivelleikkaukseen, niin lue lonkkaleikkauksen hoitopolku. Lonkan tekonivelleikkauksessa sairaalassa vietetään normaalisti 1-3- päivää.

Leikkaus

Leikkaus tehdään normaalisti selkäpuudutuksessa, jonka aikana olet hereillä tai halutessasi kevyessä unessa. Leikkauksessa vaurioituneen nivelpinnan tilalle vaihdetaan tekonivel. Leikkaus kestää 1-1,5 tuntia. Ihohaava suljetaan hakasilla.

Heräämö

Leikkauksen jälkeen siirryt heräämöön, jossa vointiasi ja puudutuksen poistumista seurataan ennen siirtymistä vuodeosastolle. Vielä leikkauspäivänä sinut avustetaan seisomaan ja fysioterapeutti ohjaa kevyiden liike- ja lihasharjoittelun aloittamisessa. Kävelyharjoitukset voi aloittaa kyynärsauvojen varassa voinnin mukaan. Alaraajalle saat varata painoa pääsääntöisesti vapaasti. Liikkumista ja itsenäistä suoriutumista harjoitellaan aktiivisesti sairaalassaoloaikana niin, että kotiutuminen tapahtuu turvallisin mielin.

Kotiutuminen

Kotiutuminen on yksilöllistä. Se edellyttää kykyä itsenäiseen liikkumiseen kyynärsauvojen varassa, päivittäisiin toimiin kuten pukeutumiseen ja hygienian hoitoon sekä sitä, että kivut ovat hallinnassa. Haava tarkastetaan kotiutumisen yhteydessä. Kotiutuessa tulee olla saattaja mukana.

Kotiin

Kotiin voi matkustaa auton kyydissä mutta pitkäkestoista istumista ei suositella. Autoon mennessä tulee myös huomata, että lonkan voimakasta koukistamista ja sisäkiertoa tulee välttää. Saat fysioterapeutilta näihin tarkat ohjeet.

Kotona

Kotona on tärkeää noudattaa haavanhoito-ohjeita sekä annettuja lihas- ja liikkuvuusharjoitusohjeita. Kyynärsauvoista voi luopua, kun liikunta sujuu turvallisesti, yleensä 1-3 viikon kuluttua. Leikkaushaavan hakaset poistetaan kahden viikon kuluttua.

Jälkitarkastus

Ensimmäinen lääkärin jälkitarkastus on 6-8 viikon kuluttua. Käynnin yhteydessä ohjataan kuntoutusvaiheen harjoituksia ja tarkastetaan kudosten paraneminen sekä röntgen-kuvasta tekonivelen asento ja kiinnittyminen. Vuosikontrolli voidaan hoitaa yleensä kyselyllä. Sen jälkeen suositellaan röntgenkuvausta ja seurantakäyntiä 5 vuoden välein.

Lue lisää lonkan tekonivelleikkauksesta.