Tekonivelleikkaus

Tekonivelleikkaus parantaa elämänlaatua

Yleisin syy tekonivelleikkaukselle on nivelrikon aiheuttama kipu ja siitä johtuva liikuntakyvyn heikkeneminen. Jos vielä leposärkykin vaivaa, heikkenee unen laatu. Tekonivelleikkauksella saadaan merkittävää ja nopeaa parannusta elämänlaatuun.

Nivelrikon yleisin taustatekijä on perinnöllinen alttius. Nivelten elämänaikainen kuormitus ja vammat altistavat nivelrikolle. Nivelen tai luiden rakenteelliset poikkeavuudet lisäävät kuormitusta nivelpinnoilla ja voivat vaikuttaa nivelrikkokehitystä nopeuttavasti. Sairastettu nivelen bakteeritulehdus lisää riskiä sairastua nivelrikkoon. Muita syitä nivelruston vaurioon ja kipuihin voivat olla mm. luukuolio, reuma ja muut tulehdukselliset nivelsairaudet.

Suomessa asennetaan vuosittain lonkan tekoniveliä noin 10 000 potilaalle ja polven tekoniveliä noin 12 000 potilaalle. Leikkauksia tehdään eniten yli 60-vuotiaille, mutta myös yhä enemmän sellaisille tätä nuoremmille henkilöille, jotka haluavat jatkaa liikunnallisesti aktiivista elämäntapaansa nivelrikosta huolimatta.

Tekonivelleikkaus on sijoitus omaan terveyteen ja elämisen laatuun.

Milloin tekonivelleikkaus on tarpeellinen?

Nivelrikkoon liittyvää kipua, turvotusta, leposärkyä ja liikerajoitteita hoidetaan liikunnan ja fysioterapian keinoin erilaisilla liike- ja fysikaalisilla hoidoilla sekä lääkkeillä. Jos näistä hoidoista ei saa riittävästi apua, on tekonivelleikkausta syytä harkita.

Miten tekonivelleikkauksen tarve selvitetään?

Tekonivelleikkauksen tarpeen toteaa hoitoon erikoistunut ortopedi. Potilaan haastattelun ja tutkimisen lisäksi tarvitaan yleensä röntgentutkimus sekä mahdollisesti muita täydentäviä tutkimuksia. Päätös leikkauksesta tehdään aina ortopedin ja potilaan yhteisen harkinnan tuloksena.

Ortonin tekonivelleikkausten hoitotulokset ovat maamme kärkeä

Suomen ensimmäinen lonkan kokotekonivel asennettiin Ortonissa 1967. Tänä päivänä olemme Suomen suurin yksityinen tekonivelleikkausten tuottaja. Tekonivelleikkausten laatua arvioidaan mm. tekonivelinfektioiden esiintyvyydellä ja uusintaleikkausten tarpeella. Näissä molemmissa Ortonin hoitotulokset ovat erinomaiset. Niin infektioiden määrä kuin uusintaleikkaustenkin tarve ovat maamme keskiarvoa selvästi alhaisemmat. Tutustu tarkemmin tekonivelleikkausten hoitotuloksiin.

Tekonivelleikkaus on turvallinen toimenpide, johon liittyy harvoin komplikaatioita. Kaikkiin leikkauksiin liittyy kuitenkin aina riski, jonka minimoimiseksi teemme tarkan hoitosuunnitelman, jossa huomioimme yksilöllisesti potilaan tilanteen. Potilaana voit myös itse merkittävästi vaikuttaa leikkausriskeihin.

Palveluseteli

Oletko saanut palvelusetelin lonkan tai polven tekonivelleikkaukseen? Tutustu asiaan sivustollamme tästä.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoitotiedustelut ja -varaukset, myös palveluseteliasiakkaat: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705
Nettiajanvaraus tästä

Katso tarkemmat yhteys­tie­tomme tästä.