Pasi Virtanen: ”Minä vien kipua eikä kipu minua”

Olen saanut Ortonista parhaat mahdolliset välineet taistelussa kipua vastaan. Tavoitteeni on ollut, että minä vien kipua, eikä kipu minua. Siitä iso kiitos kaikille, jotka ovat mukanani olleet!

Kipu on ollut ”uskollinen” kumppanini jo pitkään. Vuonna 1999 olin ensimmäistä kertaa kirurgin veitsen kohteena, jolloin poistettiin iso pullistuma selästäni. Sama kirurgi sai ”harjoitusta” kanssani vielä kolmeen kertaan vuoden sisällä, sillä samasta välistä poistettiin vuoden aikana vielä kaksi pullistumaa. Kipu ei vieläkään poistunut, päinvastoin, ja vuonna 2001 tehtiin ns. luudutusleikkaus, jossa laitettiin titaanilevyt jäykistämään selkääni. Nämä kaikki operaatiot tehtiin oman sairaanhoitopiirin sairaalassa.

Luudutusleikkauskaan ei auttanut ja silloin minua hoitanut lääkäri teki itselleni todella ison, merkittävän, auttavan ja hoidollisesti parhaan mahdollisen päätöksen. Sain lähetteen Ortonin kipuun erikoistuneille lääkäreille, jotka ensitapaamisesta alkaen saivat täyden luottamukseni ja sain heti vaikutelman, että olen parhaassa mahdollisessa paikassa taistelemassa jo invalidisoivaa kipua vastaan. Puudutushoidot aloitettiin välittömästi ja kipukuntoutukseenkin pääsin hakemaan keinoja kipuni taltuttamiseksi.

Vuonna 2004 kipulääkäri ja ortopedi suosittelivat minulle kipustimulaattoria, joka muutaman kuukauden päästä sitten asennettiinkin. Kylkeen asennettiin stimulaattorin ”pääyksikkö”, josta menee johtoja mm. epiduraalitilaan ja kaukosäätimellä säädän sähköä jalkaan sekä selkään ja näin sain taas uuden ”välineen” taistelussa” kipua vastaan.

Tämän lisäksi muut Ortonissa saatavilla olevat kivunhoitomenetelmät ovat erittäin merkittävä ja tärkeä osa elämääni. Säännölliset rf-puudutukset, oikea lääkehoito, kuntoutukset, hypnoosihoito ja vertaistuki yhdessä stimulaattorin kanssa ovat kaikki elintärkeitä pilareita kivunhoidossani. Kaiken kaikkiaan kivun takia olen ollut leikkauspöydällä toistakymmentä kertaa ja tuskin kaikki leikkaukset vielä on tehty. Ilman näiden hoitojen yhteisvaikutusta ja käytössäni olevia apuvälineitä (rollaattori, pyörätuoli, kyynärsauvat ja muut kodissani olevat apuvälineet) olisin täysin vuoteen omana vailla minkäänlaista kykyä liikkua ja nauttia elämästä edes näillä ”kivun suomilla rajoituksilla”.

Olen saanut Ortonista parhaat mahdolliset välineet taistelussa kipua vastaan. Tavoitteeni on ollut, että minä vien kipua eikä kipu minua ja siitä ISO KIITOS kaikille, jotka ovat mukanani olleet. Taistelu kipua vastaan jatkuu. Olen siinä mielessä hyvillä mielin, että parempaa hoitoa ei Euroopassa ole tarjolla. Kaiken lisäksi hoitosuhde lääkäreihin, fysioterapeutteihin, hoitajiin, toimintaterapeutteihin, psykologiin ym. on todella toimiva ja erittäin asiantunteva. Hatunnosto myös oman sairaanhoitopiirin lääkärille, joka minut ensi treffeille Ortonin kanssa lähetti!!! Koko sydämeni pohjasta voin suositella Ortonia kaikille, jotka kivusta ja tule-sairauksista kärsivät!

Pasi Virtanen

Lue lisää kipuklinikasta ja kipukuntoutuksesta