globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!

  Selkäydinkanavan ahtauma

  Selkäydinkanavan ahtaumalla tarkoitetaan hermorakenteiden puristustilaa selkäydinkanavassa. Tavallisia selkäydinkanavan ahtauman oireita ovat raajaan säteilevä kipu, pistely, puutuminen ja tunnottomuus. Oireisiin voi liittyä myös raajan toimintahäiriöitä ja lihasheikkoutta. Jos tunnistat näitä oireita, varaa aika Ortonin selkäasiantuntijoille.

  Mikä on selkäydinkanavan ahtauma?

  Selkäydinkanavan ahtaumalla (spinaalistenoosi) tarkoitetaan hermorakenteiden puristustilaa selkäydinkanavassa.  Ahtauma voi sijaita joko keskeisessä selkäydinkanavassa tai yksittäisen hermojuuren alueella. Selän kulumaperäiset muutokset ovat tavallisin ahtauman aiheuttaja.  

  Selkäydinkanavan ahtauman oireet

  Selkäydinkanavan ahtauma sijaitsee tavallisimmin joko kaula- tai lannerangan alueella.  Lannerangan alueella sijaitsevan ahtauman tyypillisin oire on alaselästä toiseen tai molempiin alaraajoihin säteilevä kipu sekä jalkojen puutuminen ja pistely. Jos oireet pahenevat kävellessä tai kävellessä ilmaantuu jalkojen voimattomuutta, puhutaan ns. katkokävelyoireesta. Pysähtyminen, istuminen ja etukumara-asento usein helpottavat nopeasti katkokävelyoireita. Katkokävelyoire voi aiheutua myös valtimoahtaumataudista.

  Selkäydinkanavan ahtauma voi aiheuttaa iskiastyyppisen hermopuristusoireen raajaan, mutta tyypillisesti kipu ja puutuminen ovat laaja-alaisempia.  Kaularangan alueen ahtauman oireita ovat usein yläraajaan säteilevä kipu, puutuminen sekä käden tai käsien näppäryyden heikkeneminen. Selkäydinkanavan ahtauman oireet kehittyvät tyypillisesti hitaasti ja voivat pahentua vuosien saatossa. Oireiden vaikeuden vaihtelu on tavallista.

  Selkäydinkanavan ahtauman hoito

  Selkäydinkanavan ahtauma ei korjaannu itsestään, mutta oireiden kulku on yksilöllistä ja oireet voivat ajan kanssa lieventyäkin. Lieviä oireita voidaan hoitaa mm. kipulääkkeillä sekä fysioterapialla. Kävely ja liikkuminen ovat suositeltavaa. Selkäydinkanavan ahtauman diagnoosi tehdään yleensä magneettikuvauksella.

  Mikäli selkäydinkanavan ahtauman aiheuttamat oireet ovat hankalia, uhkaavat päivittäistä selviytymistä tai niihin liittyy hermojen toimintahäiriöitä, voi leikkaushoito tulla kyseeseen. Välitöntä leikkausta tarvitaan niissä harvinaisissa tapauksissa, joissa ahtauma aiheuttaa lihasten toimintakyvyttömyyttä, vaikeuksia ulosteen pidättämisessä tai lamauttaa kyvyn virtsata.

  Selkäydinkanavan ahtauman leikkaushoito

  Selkäydinkanavan ahtauman leikkauksessa hermorakenteiden ahtaus puretaan mikroskooppiavusteisesti. Tietyissä tapauksissa selkä tarvitsee myös tukevoittaa ja ahtauman vapautukseen liitetään luudutusleikkaus. Leikkaus tehdään nukutuksessa. Sängystä saa yleensä nousta voinnin niin salliessa jo leikkauspäivänä. Kotiutus sairaalasta tapahtuu yleensä ahtauman vapautusleikkauksessa 2–3:nä ja luudutusleikkauksessa 4–7:nä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Sairasloma ahtauman vapautusleikkauksen jälkeen on tavallisesti 2–3 kk ja luudutusleikkauksen jälkeen 3–6 kk.

  Kaikki Ortonin palvelut