globe.png
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Muutokset päivitetty!
Varaus poistettu!

Selkäydinkanavan ahtauma

Selkäydinkanavan ahtaumalla tarkoitetaan hermorakenteiden puristustilaa selkäydinkanavassa. Oireita ovat usein yläraajaan säteilevä kipu, puutuminen sekä käden tai käsien näppäryyden heikkeneminen. Jos tunnistat näitä oireita, varaa aika Ortonin selkäasiantuntijoille.

Selkäydinkanavan ahtaumalla tarkoitetaan hermorakenteiden puristustilaa selkäydinkanavassa. Ahtauman tavallisin aiheuttaja on kulumisesta johtuvat muutokset. Alaselässä olevan selkäydinkanavan ahtauman tyypillisin oire on alaselästä jalkaan säteilevä kipu sekä jalkojen puutuminen ja pistely. Jos oireet pahenevat kävellessä, voi kyseessä olla ns. katkokävely. Kun taas pysähtyminen, istuminen tai etukumara-asento usein helpottaa oireita. Myös valtimoahtaumatauti voi aiheuttaa katkokävelyoireita. Selkäydinkanavan ahtauma voi aiheuttaa iskiastyyppisen hermopuristusoireen, mutta tällöin kipu ja puutuminen tuntuvat laajemmalla alueella.

Oireet

Kaularangan ydinkanavan ahtauman oireita ovat usein yläraajaan säteilevä kipu, puutuminen sekä käden tai käsien näppäryyden heikkeneminen. Lievien oireiden hoidossa voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä ja fysioterapiaa. Selän tilanne kannattaa selvittää tarkemmin, jos liikkuessa ilmaantuu jatkuvasti selän ja jalkojen kipua. Selkäydinkanavan ahtauman diagnoosi tehdään yleensä magneettikuvauksella. Ahtauma etenee yleensä hitaasti. Lääkkeet, fysioterapia ja omatoiminen liikehoito auttavat valtaosassa tapauksista. Oireet voivat ajan kanssa helpottaakin.

Leikkaushoito

Ahtauman avartaminen leikkauksella on tarpeen, jos kipu käy sietämättömäksi tai uhkaa päivittäistä selviytymistäsi. Välitöntä leikkausta tarvitaan niissä harvinaisissa tapauksissa, joissa ahtauma aiheuttaa lihasten toimintakyvyttömyyttä, vaikeuksia ulosteen pidättämisessä tai lamauttaa kyvyn virtsata.

Selkäydinkanavan ahtauman leikkauksessa hermorakenteiden ahtaus puretaan. Leikkaus tehdään yleensä mikroskoopin avulla selkään tehtävän haavan kautta. Tietyissä tapauksissa selkä on tukevoitettava leikattavasta kohdasta. Tällöin ahtauman vapautukseen liitetään luudutusleikkaus. Leikkaus tehdään aina nukutuksessa. Sängystä saa yleensä nousta jo leikkauspäivänä, jos vointi sallii. Yleensä sairaalasta pääsee kotiin, kun ahtauman vapautusleikkauksesta on kulunut 3 – 4 päivää. Luudutusleikkauksen jälkeen kotiin pääsee 4 – 7 päivän jälkeen. Sairasloma ahtauman vapautusleikkauksen jälkeen on tavallisesti 2 – 3 kk ja luudutusleikkauksen jälkeen 3 – 6 kk.

Ajanvaraus

Klikkaa haluamaasi aikaa ja anna sitten tietosi.

Seuraavat vapaat ajat
Kalenteri
Seuraavat vapaat ajat
Jatka »
Tutustu palveluhinnastoon