globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!

  Nivelrikko

  Nivelrikkoa esiintyy lähes kaikissa nivelissä ja se on yleisin nivelsairaus. Orton on tuki- ja liikuntaelinsairauksien sekä kivunhoidon erikoisasiantuntija. Varaa aika vastaanotolle ja anna Ortonin asiantuntijoiden auttaa.

  Nivelrikko (Arthrosis, Osteoarthrosis, artroosi) on yleisin nivelsairaus. Nivelrikkoa esiintyy lähes kaikissa nivelissä. Tavallisimpia nivelrikon esiintymispaikkoja ovat lonkka, polvi, käsien pikkunivelet, ison varpaan tyvinivel, selkärangan pikkunivelet ja olkapää. Lonkan ja polven nivelrikkoa esiintyy yli 30-vuotiaista yli 5 %:lla ja yli 75-vuotiaista yli 20 %:lla väestöstä.

  Nivelrikko on etenevä nivelen liukupinnalla esiintyvä sairaus, joka johtaa liukuruston ohenemiseen ja hajoamiseen. Nivelrikolle ei useinkaan ole osoitettavissa yksiselitteistä syytä. Perin­nöllinen taipumus, aiemmat niveliä kuormittaneet tekijät ja nivelen rakenteelliset poikkeavuudet lisäävät nivelrikon riskiä. Nivelten vammat, kuten tukisiderepeämät, kierukkavauriot tai murtumat, saattavat myös johtaa vuosien kuluessa nivelrikkoon. Samoin voi käydä nivelten vakavien bakteeriperäisten tulehdusten jälkeen. Tulehduksen vaurioittama rusto ei kestä kulutusta terveen ruston tavoin. Nivel kipeytyy monista eri syistäkuvattujen tapahtumien takia. Kun niveltä kuormittaa, nivelrikko aiheuttaa kipua, joskus leposärkyä, turvotusta, jäykkyyttä ja virheasentoja. Jalkojen nivelten nivelrikko johtaa usein ontumiseen.

  Hoito

  Nivelrikkoon ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Nivelrikon hoidon perusta on mahdollisimman aktiivinen elämä, liikunta ja tarvittava lääkehoito. Sopivan kipulääkityksen lisäksi pyritään parantamaan lihaskuntoa ja liikkuvuutta. Leikkaushoitokaan ei palauta nivelen rustoa ennalleen. Vaurioituneita nivelen rusto- ja kierukkarepeämiä sekä nivelrikon aiheuttamia luunokkia poistaa voidaan tähystysleikkauksissa. Nämä toimenpiteet tehoavat vaihtelevasti nivelrikkokipuun. Polven nivelrikkoa voidaan hoitaa myös sääriluun asennonkorjausleikkauksella eli osteotomialla.

  Pitkälle edenneessä nivelrikossa isojen nivelten kohdalla päädytään usein nivelen liukupintojen vaihtoon eli tekonivelleikkaukseen. Tekonivelleikkaus on ajankohtainen silloin, kun kivusta, särystä ja huonontuneesta toimintakyvystä on päivittäistä ja pitkäaikaista haittaa, eikä muilla keinoin enää pääse tyydyttävään elämänlaatuun.

  Kun nivelrikko on jäykistänyt nivelen ja olo on hankala, paras hoitovaihtoehto on nivelen luudutus. Joskus harkinnan mukaan ison varpaan tyvinivelen ja nilkan osalta turvaudutaan luudutuksiin.

  Ortonin maksuton puhelinkartoitus

  Haluatko nopeasti vastaanotolle ja oikeanlaiseen hoitoon?
  Asiantuntijamme auttavat sinua valitsemaan ongelmaasi oikeanlaisen hoitokokonaisuuden tuki-ja liikuntaelinvaivan, neurologisen fysio-ja toiminaterapian tai kivunhoidon asiantuntijoilta. 
  Tarvittaessa hoitoosi voi osallistua useita eri asiantuntijoita, kuten fysiatri, ortopedi, fysioterapeutti tai toimintaterapeutti.

  Varaa aika ilmaiseen puhelinkartoitukseen p. 09 4748 2705, niin autamme sinua saamaan nopean ja tehokkaan avun.

  Katso videot


  Polven tekonivelleikkaus - Ortopedian erikoislääkäri Jari Syrjänen
  https://www.youtube.com/watch?v=Fny9kVEX_Cg 

  Lonkan tekonivelleikkaus - Ortopedian ylilääkäri, ortopedian ja traumatologian dosentti Mikko Manninen
  https://www.youtube.com/watch?v=hAA_4qGMJ6s

  Aiheeseen liittyvää tietoa
  Monipuolinen arkiliikunta antaa parhaan hoitotuloksen

  Leikkauksen tavoitteena on paluu omannäköiseen ja kivuttomaan arkeen.

  Nilkan nivelrikko, alempi nilkkanivel

  Jos sinulla on kipua ja turvotusta erityisesti nilkan takaosassa, voi kyseessä olla alemman nilkkanivelen nivelrikko. Alemmalla nilkkanivelellä tarkoitetaan telaluun ja kantaluun välistä niveltä. Liikkuminen epätasaisella alustalla ja rasitus lisäävät nilkan kipua. Orton on tuki- ja liikuntaelinsairauksien erikoisasiantuntija. Tule Ortoniin hakemaan apua kipeään nilkkaan!

  Nivelrikko, sormien nivelrikko

  Käden alueen nivelrikko on yleinen ongelma. Nivelrikkoa esiintyy erityisesti peukalon tyvinivelessä sekä sormien pikkunivelissä. Nivelrikko voi kehittyä myös vamman seurauksena, esimerkiksi murtuman tai nivelsidevamman jälkeen. Kipu, turvotus ja myöhemmässä vaiheessa myös jäykkyys ja nivelen virheasento ovat nivelrikon oireita. Tule Ortoniin selvittämään kätesi kipujen syy.

  Lonkan nivelrikko

  Suomen ensimmäinen tekonivelleikkaus on tehty Ortonissa v. 1967. Ortonin ortopedeillä on vuosien kokemus ja laaja ammattitaito. Tarjoamme sinulle parhaan mahdollisen hoidon ja kuntoutuksen.

  Polven nivelrikko

  Kävellessä vaivaava polvikipu, polven turvotus ja rajoittuneet liikkeet ovat nivelrikon oireita. Ortonin ortopedeillä on vuosien kokemus ja laaja ammattitaito. Tarjoamme sinulle parhaan mahdollisen hoidon ja kuntoutuksen. Suomen ensimmäinen tekonivelleikkaus on tehty Ortonissa v. 1967.

  Nilkan nivelrikko, ylempi nilkkanivel

  Ylemmällä nilkkanivelellä tarkoitetaan sääriluun ja telaluun välistä niveltä. Nivelrikolle altistavat mm. tulehdukselliset nivelsairaudet ja aiemmat nilkkavammat. Ylemmän nilkkanivelen nivelrikon oireita ovat rasituksessa paheneva kipu, turvotus sekä rajoittuneet liikkeet nilkan ylä- ja alasuuntaan. Nivelrikko on etenevä tila, jossa nivelrustot vaurioituvat ja kuluvat. Nilkan nivelrikon hoitamiseen on monta hoitokeinoa. Ortonissa pääset nopeasti erikoislääkärille ja voit valita sinulle sopivan hoitoajan.

  Nilkan tekonivelleikkaus

  Nilkan tekonivelleikkaus on luudutusleikkauksen vaihtoehto ylemmän nilkkanivelen nivelrikossa. Nilkan on oltava edelleen tukeva ja jalan verenkierron hyvä. Leikkaava lääkäri arvioi, onko tekonivelleikkaus sinulle parempi vaihtoehto kuin luudutus.

  Nivelten vammat ja kivut

  Orton on tuki- ja liikuntaelinsairauksien erikoisasiantuntija ja uranuurtaja Suomessa. Suomen ensimmäinen tekonivelleikkaus tehtiin silloisessa Invalidisäätiön sairaalassa v. 1967 ja tähystysleikkaus v. 1976.

  Niveltulehdus

  Nivelkalvon tulehdus voi liittyä moniin nivelten vaivoihin ja nivelrikko on tavallisin polven ärtymisen aiheuttaja. Saat avun Ortonin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin erikoistuneilta asiantuntijoilta. Et tarvitse lähetettä erikoislääkärin vastaanotolle.

  Murtumat ja repeämät

  Ortonin eri vammoihin erikoistuneet asiantuntijat auttavat sinua. Pääset erikoislääkärin vastaanotolle nopeasti, ilman lähetettä.

  Kaikki Ortonin palvelut