globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!

  Kivun hoito Ortonissa

  Jos kärsit jatkuvista kivuista tai liikkuminen sattuu, ota yhteys Ortoniin. Orton on kivunhoidon erikoisasiantuntija Suomessa. Pääset erikoislääkärille ilman lähetettä.

  Kuntoutuksella pyritään toimintakyvyn arvioimiseen, säilyttämiseen ja parantamiseen, jotta elämänhallinta ja elämänlaatu parantuisivat. Kun hoitokeinoina käytetään lääkehoitoa, voi lääke olla joko tulehduskipulääkettä tai neuropaattisen kivun lääkettä. Ennen hoidon aloittamista käymme kanssasi tarkasti läpi tarvittavan ja toteutettavan hoitotoimenpiteen sisältö, hyödyt ja mahdolliset riskit. Hoidon jälkeen tilaasi seurataan. Ensimmäinen seurantakäynti on kahden viikon ja toinen kahden kuukauden jälkeen. Tarvittaessa voit luonnollisesti olla yhteydessä kipupoliklinikalle myös muulloinkin.

  Puudutukset

  Kivunhoidossa käytettävistä puudutuksista on vaihtelevia tutkimustuloksia. Puudutukset toimivat parhaiten akuutin kivun hoidossa. Jos kipuun liittyy tulehdusta ja turvotusta, kolmasosa potilaista hyötyy puudutuksesta. Puudutushoitoja annetaan sarjoittain ja niiden vaikutusaika vaihtelee. Yleisin puudutushoito on selkärangan epiduraalipuudutus, joihin myös sakraalipuudutus kuuluu.

  Sakraalipuudutus

  Sakraalipuudutus on kivun hoitokeino, jossa puudute ruiskutetaan häntäluun alapuolelta epiduraalitilaan. Näin saadaan paikallisesti rajattu puudutus. Puudutus voi helpottaa esimerkiksi selän välilevyn pullistuman aiheuttamaa kipua. Puudutuksen tavoitteena on vähentää turvotusta ja tulehdusta sekä nopeuttaa paranemista.

  Juurikanava- ja fasettinivelpuudutus

  Lääkehoidon lisäksi hoitokeinoina voidaan käyttää juurikanava- ja fasettinivelpuudutuksia. Näitä kivunhoitomenetelmiä voidaan käyttää hermojuuriperäisessä kivussa ja selkärangan rappeumaan eli kulumaan liittyvän fasettiperäisen oireen hoidossa. Toimenpiteessä erikoislääkäri voi ruiskuttaa hermojuuri- ja pikkunivelten puudutuksissa hermojuuren tai fasettinivelen ympäristöön puudutusainetta tai pienen määrän kortisonia helpottamaan kipua ja vähentämään tulehdusreaktiota. Puudutuksessa pyritään ärtyneiden fasettien eli selkärangan alueen pikkunivelten ärsytystilan rauhoittamiseen tai ärtyneen tai tulehtuneen hermojuuren rauhoittamiseen. Toimenpidealue paikannetaan tarkasti röntgen-, tietokonetomografia- tai ultraääniohjauksessa. Paikallispuudutuksessa tehtävä toimenpide kestää noin 30 - 60 minuuttia. Toimenpiteen vaikutusta seurataan lääkärikäyntien yhteydessä sekä potilaan ja sairaanhoitajan säännöllisessä yhteydenpidossa.

  Stellatum blokadi

  Yläraajan kivuissa, joihin liittyy yläraajan voimakasta ja kivuliasta lämpötilan vaihtelua sekä liikerajoitusta (esim. CRPS-kiputilat) on käytössä Stellatum ganglion puudutus ja yläraajan hermopunospuudutus. Anestesialääkäri tekee puudutukset poliklinikalla kivunhoitoon erikoistuneen lääkärin valvonnassa. Kipupoliklinikalla anestesialääkärin konsultaatiossa saat arvion siitä, soveltuuko puudutushoito sinulle. Konsultaatiokäynnillä kanssasi käydään läpi puudutustoimenpiteen kulku ja saat tarkemmat ohjeet toimenpiteeseen tuloa varten. Jos tarvitset maksusitoumuksen puudutusta varten, se haetaan konsultaatiokäynnin perusteella.

  Epiduraalista stimulaatiohoitoa käytetään kroonisissa selän- ja jalan hermovauriokiputiloissa sekä mm. yläraajan CRPS-kiputiloissa. Epiduraalistimulaatiota käytetään, kun lääkehoidolla ja puudutushoidoilla ei saada riittävän hyvää kivunlievitystä. Selkäortopedit tekevät stimulaattoritoimenpiteitä maksusitoumuksella. Hoitoon kuuluu myös säännöllinen stimulaattorihoidon seuranta. Stimulaattori säädetään kipupoliklinikalla yhteistyössä laitevalmistajien edustajien kanssa. Lue lisää kipustimulaattorista hoitokeinona.

  Lämpöpuudutus

  Lämpöpuudutus (radiofrekvenssihoito) on korkeataajuista sähköhoitoa, jonka vaikutus kestää hermojuuriblokadin vaikutusta pidemmälle. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa röntgenavusteisesti.

  Epiduraalinen stimulaatiohoito

  Epiduraalista stimulaatiohoitoa (eli selkäydinstimulaatiohoitoa) käytetään kroonisissa selän- ja jalan hermovauriokiputiloissa sekä mm. yläraajan CRPS-kiputiloissa. Epiduraalistimulaatiota käytetään, kun lääkehoidolla ja puudutushoidoilla ei saada riittävän hyvää kivunlievitystä.

  Epiduraali – eli selkäydinstimulaatiolla voi lievittää vaikeita, pitkittyneitä neuropaattisia kipuja potilailla, jotka eivät ole saaneet apua muista hoidoista tai leikkauksista. Myös monimuotoisesta paikallisesta kipuoireyhtymästä (CRPS) kärsivien on todettu saavan hyötyä. Menetelmässä käytetään pientä selkäydinkanavaan asennettua laitetta, joka vaimentaa kipua. Suomessa asennetaan vuosittain yli 100 uutta stimulaattoria. Laitteisto kestää 3 – 5 vuotta. Selkäydinstimulaatio on ollut käytössä maailmalla yli 40 vuotta.

  Selkäortopedit tekevät stimulaattorin asennuksia. Hoitoon kuuluu säännöllinen stimulaattorihoidon seuranta. Stimulaattori säädetään kipupoliklinikalla yhteistyössä laitevalmistajien edustajien kanssa. Lue lisää kipustimulaattorista hoitokeinona.

  Aiheeseen liittyvää tietoa
  Ortonin Kipuklinikan toiminnasta

  Ortonissa toimiva kipuklinikka on fysiatri -johtoinen kipupotilaiden hoitoon ja kuntoutukseen erikoistunut klinikka.

  Kiputilat

  Ortonissa on kipupotilaiden hoitoon keskittynyt Suomen monipuolisin yksityinen kipuklinikka. Kipuklinikalla pyritään selvittämään kivun syitä yhdessä sinun kanssasi ja etsimään toimivia hoito- ja kuntoutumisvaihtoehtoja sekä selviytymiskeinoja kroonistuneisiin kipuongelmiin.

  Kuntoutus: kipukuntoutus

  Ortonin fysioterapeutit ovat erikoistuneet vaikeiden kipujen ja toimintahäiriöiden hoitoon ja kuntoutukseen. Fysioterapiassa voidaan käyttää erilaisia ei-lääkkeellisiä kivunhoitomenetelmiä, kehon hahmottamista parantavia harjoitteita, harjoittelua yksilöllisten tavoitteiden mukaisesti ja rentoutumis- ja Mindfulnessmenetelmiä. Ortonissa järjestetään myös kipukuntoutusjaksoja, joissa kuntoutujan tukena on moniammatillinen tiimi.

  Kipu ja seksuaaliterapia

  Seksuaalielämän ongelmat ovat hyvin yleisiä kivuista kärsivillä henkilöillä. Monet sairaudet ja kipu vaikuttavat negatiivisesti seksuaalitoimintoihin. Hoito lähtee ihmisen kokonaisvaltaisesta huomioimisesta ja siitä ymmärryksestä, että seksuaalisuus on yksi elämän tärkeä osa-alue.

  Nivelten vammat ja kivut

  Orton on tuki- ja liikuntaelinsairauksien erikoisasiantuntija ja uranuurtaja Suomessa. Suomen ensimmäinen tekonivelleikkaus tehtiin silloisessa Invalidisäätiön sairaalassa v. 1967 ja tähystysleikkaus v. 1976.

  Polvikipu

  Polven etuosan kiputilat ovat tavallisimpia polven pitkäkestoisia kipuongelmia. Pääset Ortonin polven kiputiloihin erikoistuneiden asiantuntijoiden vastaanotolle nopeasti, ilman lähetettä.

  Kaikki Ortonin palvelut