Yleisin syy olkapään tekonivelleikkaukseen on olkaluun ja lapaluun välisen nivelen nivelrikko. Murtumahoitona tai murtuman jälkihoitona käytetään myös tekoniveliä. Nivelreuma voi myös tuhota olkanivelen, mutta nykyisin hyvien lääkitysten vuoksi olkapään tekonivelen tarve on reuman osalta vähentynyt.
Olkaniveltä ympäröivän kiertäjäkalvosimen jänne-lihasrakenne on tärkeä tuki olkanivelelle. Jos se ei toimi normaalisti tai siinä on repeämä, muuttuu olkanivel epävakaaksi ja tämä edesauttaa nivelrikon syntyä.
Milloin olkapään tekonivelleikkaus on tarpeen?
Tekonivelleikkaus on aiheellinen, kun olkapään kipu ja särky haittaavat jokapäiväistä elämää ja yöunta eikä yläraajaa voi kivun ja siitä johtuvan liikerajoituksen takia käyttää enää entiseen tapaan.
Leikkauksen tavoitteena on kivun lievittyminen ja toimintakyvyn parantuminen, jolloin päivittäiset toimet ja arkiaskareet sujuvat helpommin. Olkanivelen liikelaajuus ei kuitenkaan välttämättä lisäänny. Olkanivelen aktiivinen liikelaajuus riippuu hyvin paljon lähtötilanteesta.
Olkapään tekonivelleikkauksen kulku ja kuntoutuminen
Olkapään tekonivelleikkaus kestää tavallisesti 1-2 tuntia, ja se tehdään yleensä nukutuksessa. Leikkauksessa vaurioituneet nivelpinnat korvataan tekonivelellä. Leikkauksen jälkeen käytetään kantosidettä 3-6 viikon ajan. Kantoside helpottaa olkanivelen oikean asennon ylläpitämistä ja vähentää kipua. Kantositeen voi poistaa päivittäisten toimintojen kuten peseytymisen, pukeutumisen ja harjoittelun ajaksi. Ylärajan kuormitusta tulee välttää noin 9 viikon ajan.
Olkapään lihasten toiminta ja kunto ovat toimivan olkanivelen kannalta oleellisia. Hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi asteittain etenevä ohjeiden mukainen omatoiminen harjoittelu on tärkeää. Liikkuvuudessa ja lihasvoimassa voi tapahtua lisääntymistä jopa kahteen vuoteen asti leikkauksen jälkeen.
Fysioterapeutilta tukea kuntoutumiseen ja jatkoharjoitteluun
Jos yläraajan liikuttaminen tuntuu epävarmalta tai kuntoutuminen ei tunnu edistyvän, suosittelemme fysioterapeutin kontrollikäyntiä joko vastaanotolla tai kotikäyntinä. Moni tekonivelpotilaamme käy säännöllisesti fysioterapeutin vastaanotolla saamassa neuvoa ja tukea omaan jatkoharjoitteluunsa. Lue lisää kuntoutumisesta leikkauksen jälkeen tästä.
Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?
Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705
Nettiajanvaraus tästä
Katso tarkemmat yhteystietomme tästä.