Eija Handolin

Kätilö

Kielitaito:

suomi, englanti

Toimipaikka:

Hyvinkään sairaala, Sairaalankatu 1, Hyvinkää

Tervetuloa vastaanotolleni

Erityisosaamiseni

Raskauden seuranta sen eri vaiheissa sairaala- ja neuvolatyössä 30 vuoden työkokemuksella sekä alkuraskauden- ja seulontaultraäänitutkimukset.

 

Koulutus

Kätilö, terveydenhoitaja AMK, kliininen ultraäänihoitaja AMK, diabeteshoitaja AMK

Tyypillisiä syitä hakeutua vastaanotolleni

Raskauden keston määritys esim. epäsäännöllisen kuukautiskierron tai raskauden alkamisen ajankohdan epävarmuuden vuoksi.

Halu varmistaa, että kohdussa oikeasti kasvaa sikiö / halu nähdä ”vatsa-asukki”/ halu selvittää sikiön sukupuoli (aikaisintaan raskausviikosta 16 alkaen)

Huoli/epävarmuus raskaudesta esim. verisen vuodon vuoksi.

Palveluni

Alkuraskauden ultraäänitutkimus (raskausviikot 6 – 12)

Odottavan aika on pitkä… Jos ensimmäiseen ultraääniseulontaan on vielä aikaa, voit tulla alkuraskauden ultraäänitutkimukseen jo ennen sitä ja tutustuminen ”vatsa-asukkiin” alkaa. Alkuraskauden ultraäänitutkimukseen kannattaa kuitenkin hakeutua vasta, kun kuukautisten poisjäännistä on kulunut 3-5 viikkoa eli raskausviikolla 7 – 9. Silloin sikiön sydämen syke näkyy jo hyvin. Liian aikaisin tehdyssä tutkimuksessa löydös voi jäädä vielä epäselväksi aiheuttaen turhaan huolta ja epävarmuutta sekä uusintakäyntiä.

Alkuraskauden ultraäänitutkimus tehdään yleensä vaginaalisesti eli emättimen kautta, näin saadaan parhaat näkymät kohtuun. Kätilö varmistaa raskauden sijainnin, sikiöiden lukumäärän sekä raskauden keston, lopullinen laskettu aika varmistetaan ensimmäisessä seulontaultraäänitutkimuksessa.

Tutkimukseen on hyvä tulla virtsarakko tyhjänä ja puoliso on tervetullut mukaan vastaanotolle.

Käynnin yhteydessä voidaan myös keskustella alkuraskauteen liittyvistä asioista tarpeesi mukaan. Vastaanoton päätteeksi saat mukaasi ultraäänikuvia.

Joskus voi kuitenkin olla niin, että alkion kehitys on pysähtynyt eikä sydämen sykettä nähdä tai löydöksenä on tuulimunaraskaus, jossa nähdään vain tyhjä raskauspussi ilman alkiota. Tilanne saattaa tuntua musertavalta, mutta saat kätilöltä tukea ja ohjeistusta sekä lähetteen erikoissairaanhoitoon jatkotoimenpiteisiin.

Keskiraskauden ultraäänitutkimus (raskausviikot 13 – 28)

Seulontaultraäänien välissä/jälkeen saattaa herätä mieli nähdä vauvaa, miten vauva kasvaa ja liikkuu kohdussa. Sikiön liikkeiden näkeminen ultaraäänitutkimuksessa saattaa aiheuttaa Jos vauva on sopivan hyvässä asennossa, on sukupuoli mahdollisesti havaittavissa (noin raskausviikosta 16 alkaen). Täysin sataprosenttista varmuutta sukupuolesta ei kuitenkaan voida antaa.

Myös perheen mahdolliset aikaisemmat lapset ovat tervetulleita käynnille, mutta huomioithan, että mm. hämärä huone ja uusi tilanne saattavat pelottaa pieniä lapsia ja ultraäänitutkimus vaatii keskittymistä tekijältä. 

Ultraäänitutkimuksen pituus

Tutkimukseen varataan 30 minuutin aika.

Palveluni

Raskausajan ultraäänitutkimukset

Kela-korvaus

Nämä palvelut eivät ole Kela-korvattavia.