globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!

  Hartiaseudun fysioterapia

  Hartian ja olkapään oireet

  Jos kärsit oireista hartian ja olkapään alueella, saat apua fysioterapiasta, jossa korjataan selkärangan, ryhdin ja hartian linjausta. Linjauksen korjaaminen poistaa hartiarenkaasta tarpeetonta kuormitusta. Hartiarenkaan tukemisen, kinesioteippauksen ja kompressiovaatteiden avulla helpotetaan muuttamaan väärää asentotottumusta.

  Yläaukeaman ahtautuminen

  Yläaukeaman ahtautuminen (Thoracic outlet syndrome) aiheuttaa ärsytystä kädessä kulkeviin hermo- ja verisuonirakenteisiin. Käden oireita ovat puutuminen, turpoaminen ja kylmän tuntemukset. Yleensä vaivan aiheuttaa tarpeeton lihasjännitys yhdistettynä selkärangan ja ylimpien kylkiluiden toimintahäiriöön. Fysioterapiassa rentoutetaan kaulan ja hartian etuosan lihaksisto, vapautetaan kaularangan ja rintarangan ylimenoalueen sekä kylkiluiden liikkuvuus. Toimintaterapeutti tunnistaa työssä ja vapaa-aikana lihasjännitystä aiheuttavat tekijät ja opastaa korjaustoimenpiteet. Ergonomian optimointi on hoidossa ja ennaltaehkäisyssä keskeisellä sijalla.

  Kiertäjäkalvosimen oireet

  Olkapäätä tukevien lihasten vetreyttä ja voimaa kohentavat harjoitteet auttavat kiertäjäkalvosimen oireista kärsivää. Olkapääkipua voidaan lievittää myös kylmä-, triggerpiste- ja TNS-hoidon avulla. Oireiden uusiutumisriski pienenee, kun vähennetään kuormitusta ja olkanivelen linjausta kohennetaan. Vaikeisiin kipuoireisiin tarvitaan usein väliaikaista lääkitystä ja joskus kortisonipistos.

  Jäätynyt olkapää

  Jäätyneessä olkapäässä (nk. ”frozen shoulder”) nivelkapseli kutistuu tuntemattomasta syystä. Alkuvaiheessa tauti on kivulias ja kipu häiritsee yleensä myös yöunta. Myöhemmässä vaiheessa suurin haitta on olkapään jäykkyys. Sairauden aiheuttama lihasten heikkous voi aiheuttaa ongelmia senkin jälkeen, kun käsi vetreytyy toimintakuntoon. Jäykistymisvaiheessa fysioterapian tavoitteena on lievittää olkapääkipua kylmä- ja TNS-hoidolla sekä käsittelemällä olkapäätä ympäröiviä lihaksia. Lihasten heikentymistä ehkäistään alkuvaiheessa isometrisin ja loppuvaiheessa dynaamisin harjoittein. Vetreytymisvaiheessa olkapään liikkuvuuden palautumista voidaan nopeuttaa nivelten liikkuvuutta parantavien harjoitteiden ja mobilisoivan käsittelyn avulla.

  Nivelrikko

  Olkapään, kyynärnivelen ja ranteen nivelrikko aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä. Fysioterapiassa kipua hoidetaan ympäröiviä lihaksia vahvistamalla ja tarvittaessa rentouttamalla. Myös kylmähoito ja akupunktio auttavat useimpia. Nivelen liikkuvuutta ylläpidetään ”artikulaatio”-hoidolla. Hoidossa niveltä jumpataan pienessä esivenytyksessä eli ”traktiossa”. Toimintaterapeutti auttaa sopivan niveltuen hankinnassa ja arvioi nivelkuormitusta vähentävien apuvälineiden tarpeen työssä ja arjessa.

  Kaikki Ortonin palvelut