Ohjausta hyvää uniergonomiaan

Hyvä uni on tärkeää meille kaikille. Monilla on kuitenkin syystä tai toisesta nukahtamis- ja univaikeuksia. 

Ortonissa on erityisosaamista paremman unen metsästykseen. Toimintaterapeutit Merja Rissanen ja Johanna Holma tarjoavat asiantuntevaa ohjausta kaikille, jotka haluavat helpottaa nukahtamista ja parantaa unensa laatua. Useimmilla vastaanotolla käyvillä on jonkinlainen kipuongelma taustalla – esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairaus, neuropaattista kipua tai fibromyalgiaa.  

Kun tavoitteena on unen edistäminen, lähdetään ensin liikkeelle asiakkaan kiputilanteen sekä arki- ja iltarutiinien kartoituksesta. 

 Mikä rutiineissa edistää, mikä kenties estää hyvää yöunta. Kun nämä tekijät tunnistetaan ja tiedostetaan, niitä on helpompi lähteä korjaamaan,.

Huonoja iltarutiineja ovat esimerkiksi sinistä valoa aiheuttavien älylaitteiden käyttö, kofeiinipitoisten juomien nauttiminen ja raskaan liikunnan harrastaminen pariin tuntiin ennen nukkumaanmenoa – näitä tulisi välttää.  Nukahtamista voi puolestaan edistää mm välttämällä pitkiä päiväunia, luomalla säännöllisiä iltarutiineja sekä rentoutumalla. 

Patja, tyyny ja peitto vaikuttavat unen laatuun

Unen saantiin ja nukkumiseen vaikuttavat keskeisesti nukkumisolosuhteet – makuuhuoneen lämpötila, sänky, patja, tyynyt ja peitto.   

Hyvässä nukkumisasennossa mikään vartalon osa ei väsy eikä tunne liiallista kuormitusta. Jos ergonomia on kunnossa, ei tule jatkuvaa asennon vaihtamisen ja kääntyilyn tarvetta ja keho palautuu paremmin päivän rasituksesta. 

Optimaalisen nukkuma-asennon löytäminen on hyvin yksilöllistä, mutta pääsääntöisesti ei suositella vatsallaan nukkumista. Patjan tulisi joustavasti tukea kehoa niin, että selkäranka pysyy suorassa, tuottamatta painetta hartian ja lantion alueille.

Kylkimaakuulla nukuttaessa tyynyn tulisi tukea päätä niin että niskaranka on suorassa selkärangan jatkeena. Tukityynyjä voidaan käyttää esim. lantion asennon korjaamiseen sekä rintakehän rentouttamiseksi. 

– Uniergonomiaohjauksessa kokeilemme nukkumisasentoja erilaisten vartalotyynyjen ja niskaa tukevien ergonomisten tyynyjen avulla.

Markkinoilla on paljon ergonomisia patjoja, tyynyjä ja peittoja. Myös painopeitoista voi olla apua, mm. levottomuuteen.

– Kaikki olemme eri mallisia ja painoisia, kokeilemalla jokainen voi löytää sopivan ratkaisun.

Takaisin toimintaterapian sivulle.