Sunttileikkaus

Taustaa 

Sunttileikkausta käytetään aivonestekiertohäiriöiden (hydrokefalus, vesipää) hoidossa. Leikkauksessa asennetaan ihon alle pään alueelta kaulalle tai vatsalle laitteisto (silastisesta muovista valmistettu ohut letkusto ja pieni läppälaite), joka kanavoi liiallisen nesteen aivokammioista joko vatsaonteloon tai verenkiertoon .

Aivonestekierron häiriöt

Aivonestekierron häiriöitä esiintyy kaikenikäisillä potilailla ja monesta eri syystä. Oireet ovat erilaisia riippuen häiriön aiheuttajasta. Jos aivonestekierron häiriönä on esimerkiksi kasvain, on yleisempää leikata kasvain pois, jolloin myös hydrokefalus korjaantuu (ilman sunttileikkausta).

Tavallisia aikuispotilaiden sunttileikkausta vaativia aivonestekierron häiriöitä aiheuttavia syitä ovat mm. aivoverenvuodon tai aivovamman jälkitilat. Kaikkein yleisin sunttileikkauksen aihe on kuitenkin normaali paineinen hydrokefalus (NPH), jonka syy on useimmiten tuntematon. Tyypillisesti NPH aiheuttaa oireyhtymän, johon kuuluu ainakin kävelyvaikeus, mutta tavallisesti myös muistihäiriö ja virtsankarkailu.

NPH on yli 60-vuotiaille hitaasti ilmaantuva sairaus, jota voidaan hoitaa vain sunttileikkauksella. Valitettavasti NPH diagnoosista ei voi koskaan olla täysin varma ennen sunttileikkausta, jonka vuoksi osa potilaista voi jäädä ilman odotettua ja toivottua apua oireisiinsa.

Sunttileikkaus

Sunttileikkauksen tekee neurokirurgi, joka päättää kumpi suoritustapa (peritoneaalinen vai atriaalinen) valitaan. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja kestää yleensä alle tunnin. Tavallisesti leikkauksessa tehdään kaksi tai kolme pientä haavaa pään alueelle ja kaulalle tai vatsalle, joiden kautta suntti asennetaan.

Koska leikkauksessa asennettava suntti on vierasesine, täytyy kaikki mahdolliset tulehdus- ja bakteeripesäkkeet olla hoidettuna. Leikkaukseen tultaessa ihon pitää olla mahdollisimman puhdas eikä ihon haavoja tai ihorikkoja saisi olla. Myös suun- ja hampaiden kunto on syytä tarkistaa ennen sunttileikkausta. Tämä ’esihoito’ vähentää bakteerien aiheuttaman suntin tulehduksen riskiä.

Leikkauksen jälkeinen haavakipu on yleensä hallittavissa tavallisin miedoin kipulääkkein. Sairaalahoito kestää yleensä 3-5 vuorokautta.

Sunttileikkauksen vaikutukset

Sunttileikkauksen hyöty ja oireiden korjaantuminen voi alkaa näkyä jo sairaalassa, mutta joskus tilanne paranee vastaa muutamassa viikossa. Jälkitarkastuksessa (noin 2kk leikkauksen jälkeen) vastaanotolla arvioidaan hoitotulosta. Lähes poikkeuksetta suntti jää pysyväksi hoidoksi, jonka varassa potilas voi elää mahdollisimman normaalia elämää.

Suntteihin voi leikkauksen/asentamisen jälkeen tulla erilaisia vikoja (ns. sunttikomplikaatioita), joista tavallisimpia ovat suntin tukkeutuminen, tulehtuminen tai liiallinen toiminta. Osalle potilaista joudutaan siis tekemään korjausleikkaus (sunttirevisio).

Joissain tapauksissa voidaan sunttileikkaus korvata tähystyksessä tehtävällä kolmannen aivokammion puhkaisuleikkauksella.

Hinnat

Katso hintatiedot hinnastostamme.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705
Nettiajanvaraus tästä

Katso tarkemmat yhteys­tie­tomme tästä.