Ruoka-allergiat

Yleisimpiä vaikeita allergisia reaktioita aiheuttavia ruoka-aineita ovat maito, viljat, muna ja kala. Sairaalahoitoon johtavista allergisista reaktioista valtaosa aiheutuu pähkinöistä. Usein nopeasti esiin tulevia oireita ovat oksentelu, iho-oireet tai hengitysoireet.  

Ruoka-aineallergioihin liittyviä tutkimuksia 

Ruoka-aineallergioiden selvittämisessä käytämme alan uusimpia, tutkimustietoon perustuvia tutkimuksia, joiden toimivuutta olemme  tutkineet suomalaisilla lapsilla. 

Verikokeilla tutkitaan allergista herkistymistä, ja uuden komponenttidiagnostiikan avulla voimme arvioida, millainen riski lapsella on saada vakavia oireita jostakin ruoka-aineesta. Komponenttidiagnostiikka sopii erityisen hyvin pähkinäallergian tutkimiseen. 

Välttämis-altistuskokeella varmistetaan allergia silloin, kun epäillään ravinnossa keskeisen ruoka-aineen (maito tai vehnä) aiheuttavan lapselle allergiaoireita. Mikäli vastaanotolla selviää, että lapselle kannattaa tehdä eliminaatio-altistukoe, järjestämme lapselle jatkotutkimukset, sillä iltavastaanotolla emme tee altistuskokeita.

Vaikeat allergiset reaktiot 

Ruoka-aineet ovat lapsilla tavallisimpia vaikeiden oireiden aiheuttajia. Ruoasta johtuva reaktio voi tulla aivan ensimmäisenä oireena allergiasta. Tällöin on hakeuduttava viipymättä päivystykseen.

Lääkkeet ja pistiäiset, pääasiassa ampiaiset, voivat myös aiheuttaa vaikeita allergisia reaktioita.  Kokenut lasten allergologi pääsee yleensä anafylaksian aiheuttajan jäljille haastateltuaan perhettä, minkä jälkeen verikokeet on helppo kohdistaa epäiltyihin aiheuttajiin.

Jos anafylaktisen reaktion aiheuttaja on epäselvä, erityinen tai kovin harvinainen, käytämme tarvittaessa Immunospot- ja IgE-mikrosirumenetelmiä. Niissä tutkitaan potilaan verestä allergista herkistymistä epäilylle aiheuttajalle. 

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Hoitotiedustelut ja -varaukset: toimenpidetiimi puh. 09 47482704
Vastaanottojen ajanvaraus ja asiakaspalvelu puh. 09 4748 2705
Nettiajanvaraus tästä

Katso tarkemmat yhteys­tie­tomme tästä.