globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!

  Polvikipu

  Polven etuosan kiputilat ovat tavallisimpia polven pitkäkestoisia kipuongelmia. Pääset Ortonin polven kiputiloihin erikoistuneiden asiantuntijoiden vastaanotolle nopeasti, ilman lähetettä.

  Polven etuosan kiputilat (Anterior knee pain) ovat ehkä tavallisin polven pitkäkestoinen kipuongelma. Näitä vaivoja esiintyy sekä urheilijoilla että niillä, jotka eivät liikuntaa juuri harrasta. Huolimatta vaivan yleisyydestä on syy usein epäselvä. Osassa tapauksista polvilumpionivelen rakenne on (ilmeisimmin) poikkeava. Poikkeavuus ilmenee joko matalana urana tai virheellisenä kuormitusakselina, kuten esimerkiksi rakenneviasta kärsivän pihtipolven yhteydessä.

  Polven alueella on useita "limapusseja". Polvilumpion edessä oleva limapussi (Bursa) voi tulehtua äkillisesti tai siihen voi tulla verenvuotoa vamman seurauksena. Tavallisin tilanne on kuitenkin krooninen tulehdus, joka johtuu polvien kuormituksesta. Akuutit limapussin tulehdukset (Bursiitit) parantuvat usein itsestään. Pingottava turvotus voidaan tyhjentää neulalla (punktiolla). Pitkään jatkunut polven limapussin tulehdus saattaa vaatia hoidon, jossa tulehtunut limapussi poistetaan.

  Ison reisilihaksen jänteen (Quadriceps jänne) tai polvilumpiojänteen arkuus viittaa jänteen tulehdustilaan (Tendiniitti). Polvilumpiojänteen yläosassa voi esiintyä rasituskipua, jota kasvuikäisillä kutsutaan Sinding-Larsenin taudiksi. Myöhemmällä iällä siitä käytetään nimeä "jumper's knee" eli hyppääjän polvi. Kyseessä on rasitusvamma, joka voi edellyttää leikkaushoitoa, mikäli levolla ja venyttelyllä ei vaivaa saada kuriin.

  Polvilumpiojänteen alaosassa esiintyy, etenkin kasvuikäisillä pojilla, tavallinen Osgood-Schlatterin taudiksi nimetty vaiva. Ponnistuksia vaativat liikuntaharrastukset aiheuttavat oireita. Ponnistusta rajoittamalla nuori selviää useimmiten kasvuiän yli, jolloin vaiva yleensä helpottuu tai poistuu. Leikkaushoito saattaa tulla kyseeseen, jos oireet jatkuvat hankalina vielä kasvun päättymisen jälkeen.

  Osteochondritis dissecans on paikallinen muutos polven nivelpinnassa. Rasituskipu on tyypillinen oire ja kuvantamistutkimuksissa näkyy irrallinen luusaareke nivelruston alla. Jos luusaareke irtoaa, polvessa saattaa esiintyä lukko-oireita. Ensihoitona vähennetään rasitusta. Suurella osalla nuorista potilaista osteokondriitti paranee hyvin ilman toimenpiteitä. Jos osteokondriitti ei parane itsestään, on syytä harkita leikkaushoitoa. Mahdollisuuksien mukaan irronnut luusaareke pyritään luuduttamaan paikalleen.

  Aiheeseen liittyvää tietoa
  Tekonivel tuo liikkeen takaisin

  Apu Terveyden artikkeli Ortonin tekonivelosaamisesta.

  Kaikki Ortonin palvelut