globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!

  Nilkan nivelrikko, ylempi nilkkanivel

  Ylemmällä nilkkanivelellä tarkoitetaan sääriluun ja telaluun välistä niveltä. Nivelrikolle altistavat mm. tulehdukselliset nivelsairaudet ja aiemmat nilkkavammat. Ylemmän nilkkanivelen nivelrikon oireita ovat rasituksessa paheneva kipu, turvotus sekä rajoittuneet liikkeet nilkan ylä- ja alasuuntaan. Nivelrikko on etenevä tila, jossa nivelrustot vaurioituvat ja kuluvat. Nilkan nivelrikon hoitamiseen on monta hoitokeinoa. Ortonissa pääset nopeasti erikoislääkärille ja voit valita sinulle sopivan hoitoajan.

  Ylemmän nilkkanivelen nivelrikko

  Ylemmällä nilkkanivelellä tarkoitetaan sääriluun ja telaluun välistä niveltä. Ylemmän nilkkanivelen nivelrikon oireita ovat rasituksessa paheneva kipu, turvotus sekä rajoittuneet liikkeet nilkan ylä- ja alasuuntaan. Nivelrikko on etenevä tila, jossa nivelrustot vaurioituvat ja kuluvat. Pitkälle edenneessä nivelrikossa virheasennot ovat tavallisia ja nivelten rako on kaventunut. Luun pinnat painuvat kuormituksessa vastakkain. Nivelrikolle altistavat mm. tulehdukselliset nivelsairaudet ja aiemmat nilkkavammat. Nivelpintamurtumissa nivelrustot vaurioituvat aina ja nivelrikkomuutokset myöhemmin ovat tavallisia. Myös nilkan vääntymisestä aiheutuviin vammoihin voi liittyä luu- ja rustopinnan vaurioita, jotka vuosien mittaan etenevät nivelrikkomuutoksiksi. Nivelrikkomuutokset nopeutuvat, jos nilkkanivel ei ole tukeva. Nivelrikko voi syntyä myös ilman edellä mainittuja syitä.

  Puhdistusleikkaus tähystyksessä

  Alkuvaiheessa voidaan nivelrikon oireita helpottaa tähystyksessä tehtävän puhdistuksen avulla. Tähystyksen avulla hoidetaan rustovaurioita ja tehdään irtokappaleiden ja liikettä rajoittavien luunokkienpoisto. Tähystysleikkaus auttaa sekä kipuun että nivelen toimintaan. Leikkaus voidaan tehdä nilkan etu- ja takaosaan.

  Nilkan luudutusleikkaus

  Pitkälle edenneessä ylemmän nilkkanivelen nivelrikossa vakiintunut hoitomuoto on pitkään ollut nivelen jäykistys eli luudutusleikkaus. Nilkan luudutusleikkaukseen kannattaa ryhtyä, jos nivelrikko aiheuttaa merkittävää ja päivittäistä haittaa liikkumisessa ja, jos kipulääkkeet eivät enää auta. Leikkauksen jälkeen ylempi nilkkanivel jää pysyvästi jäykäksi, mutta jalka saadaan kivuttomaksi. Jäykistyksen haittana on, että jalkaterän keskiosan pikkuniveliin kehittyy ajan mittaan taipumus kulumiseen. Toipumisaika leikkauksen jälkeen on 10 - 12 viikkoa, jonka aikana leikatussa jalassa pidetään tukisaapasta. Ensimmäiset 6 viikkoa liikutaan kyynärsauvojen avulla ja leikatulle jalalle saa varata ainoastaan raajan painon verran.

  Nilkan nivelrikko, alempi nilkkanivel

  Jos sinulla on kipua ja turvotusta erityisesti nilkan takaosassa, voi kyseessä olla alemman nilkkanivelen nivelrikko. Alemmalla nilkkanivelellä tarkoitetaan telaluun ja kantaluun välistä niveltä. Liikkuminen epätasaisella alustalla ja rasitus lisäävät nilkan kipua. Orton on tuki- ja liikuntaelinsairauksien erikoisasiantuntija. Tule Ortoniin hakemaan apua kipeään nilkkaan!

  Infektioiden torjunta

  Ortonin henkilökunta noudattaa korkeaa hygieniatasoa. Henkilökunta noudattaa hyvää käsihygieniaa. Hoitotarvikkeiden, välineiden ja materiaalien valinnoissa on kiinnitetty erityistä huomiota tuotteiden infektioiden torjuntaominaisuuksiin.

  Nilkan ja jalkaterän ongelmat

  Moderni jalkakirurgia kartoittaa potilaan ongelman perussyyn, eikä hoida vain päällimmäisenä olevaa oiretta. Hyvä hoito tuottaa pitkäkestoisen avun vaivaan. Saapuessasi Ortonin poliklinikalle laadimme hoitosuunnitelman, joka kattaa tarvittavat tutkimukset, hoidon ja kuntoutuksen. Teemme sekä päiväkirurgisia toimenpiteitä että raskaampaa, vuodeosastohoitoa vaativaa kirurgiaa. Hoidamme aikuispotilaita ja nuoria, joiden kasvuikä on päättynyt. Saat meiltä myös fysioterapiapalveluja, fysiatrin ja reumatologin konsultaatiota.

  Nilkkakipu, pitkittynyt

  Nilkan pitkittyneen kivun syyn selvittämisessä tärkein työväline on perusteellinen kliininen tutkimus. Oikeaan diagnoosiin pääsy on välttämätöntä, jotta nilkkaa voidaan hoitaa täsmällisesti ja tehokkaasti. Aiemmat vammat, leikkaushoidot ja systeemiset (moniin elimiin tai koko kehoon vaikuttavat) sairaudet on selvitettävä tarkasti ja arvioitava niiden vaikutus nykytilanteeseen. Vastaanotolla tehdyn tutkimuksen lisäksi Ortonin tiloissa voidaan tehdä tarvittaessa myös kuvantamistutkimukset.

  Nilkan tekonivelleikkaus

  Nilkan tekonivelleikkaus on luudutusleikkauksen vaihtoehto ylemmän nilkkanivelen nivelrikossa. Nilkan on oltava edelleen tukeva ja jalan verenkierron hyvä. Leikkaava lääkäri arvioi, onko tekonivelleikkaus sinulle parempi vaihtoehto kuin luudutus.

  Kaikki Ortonin palvelut