globe.png
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Muutokset päivitetty!
Varaus poistettu!
HIRES_Orton_IMG_0085_WEB.jpg

Orton Oy

75 vuoden kokemuksella paras mahdollinen hoito ja kuntoutus

Invalidisäätiö perustettiin v. 1940 talvisodassa vammautuneiden hoitoa, kuntoutusta ja ammatillista koulutusta varten. Invalidisäätiöllä on ollut tärkeä rooli suomalaisen terveydenhuollon kehittämisessä. Invalidisäätiö on ollut luomassa kattavaa kuntoutustoimintaa ja toiminut tieteellisen tutkimuksen ja ammatillisen kuntoutuksen edelläkävijänä. Invalidisäätiön sairaala on luonut uusia hoitokäytäntöjä Suomessa.

Orton Oy on kotimainen, Invalidisäätiön 100 %:sti omistama terveysalan toimija. Orton on tuki- ja liikuntaelinsairauksien, kivunhoidon, silmätautien ja terapiapalvelujen erityisosaaja Suomessa. Vuonna 1967, tuolloin Invalidisäätiön sairaalassa, tehtiin Suomen ensimmäinen tekonivelleikkaus ja ensimmäinen tähystysleikkaus vuonna 1976. Ortonissa on käytössä tietokoneavusteinen leikkaustekniikka (CAOS), joka on vakiinnuttanut asemansa turvallisen selkäkirurgian osana. Vuonna 2015 Orton laajensi palveluitaan myös kaihileikkauksiin.

Hoitoketjumme tarkoittaa sitä, että saat Ortonista kaiken avun, diagnoosista hoitoon ja tarvittaessa leikkauksesta kuntoutukseen. Erikoislääkärin vastaanotolle pääset heti, ilman lähetettä. Myös lääkärien määräämät mahdolliset röntgentutkimukset sekä laboratoriokokeet voidaan hoitaa samalla käyntikerralla vastaanottoajan kanssa. Mikäli hoitosi vaatii leikkausta, on sen ajankohta sovittavissa joustavasti. Ortonin monipuoliset fysio- ja toimintaterapiapalvelut tukevat kuntoutumistasi.

Ortonin johtoryhmä

 • Juho Himberg, toimitusjohtaja
 • Heikki Hurri, varatoimitusjohtaja, lääketieteellinen johtaja
 • Jussi Somervuo, talousjohtaja
 • Tiina Laaksonen, henkilöstöjohtaja
 • Mikko Manninen, operatiivisen lääketieteen yksikön johtava ylilääkäri
 • Heli Ruottu, palvelupäällikkö
 • Kirsi Tolvanen, palvelupäällikkö

Orton Invalidisäätiön tutkimustoiminta

Invalidisäätiön tieteellinen tutkimusyksikkö aloitti toimintansa v. 1956. Tutkimukset ovat pääosin tuki- ja liikuntaelinsairauksiin liittyvää perustutkimusta ja kliinistä tutkimusta. Invalidisäätiö on toiminut 75 vuotta ortopedisen kirurgian, kuntoutuksen ja ammatillisen erityisopetuksen monipuolisena osaamiskeskuksena, jossa voi erikoistua yliopistotasoisessa koulutuksessa. Tutkimuksen painopistealueita ovat:

 • Kliiniset ja RCT-tutkimukset sekä pitkäaikaisseurantatutkimukset ortopedian ja kuntoutuksen aloilta
 • Uuden teknologian kehittäminen, kriittinen arviointi ja innovatiiviset tutkimukset
 • Lastenreumaan liittyvät tutkimukset
 • Hoitotieteelliset tutkimukset

Vuosina 2000 – 2015 on julkaistu ulkomaisia tieteellisiä julkaisuja 889 kpl ja kotimaisia 155 kpl. Väitöskirjoja on julkaistu 40 kpl. Kansainvälisesti arvostettuja tuloksia on saavutettu erityisesti lasten ortopediassa, selän sairauksien hoidossa ja kuntoutuksessa sekä tietokoneavusteisessa kirurgiassa.

Tutustu koulutuskalenterin seminaareihin.

Galleria ORTON

Galleria Ortonin toiminta-ajatuksena on tuoda korkeatasoista taidetta tavanomaisesta poikkeavaan ympäristöön, terveydenhuollon asiakkaiden ja henkilökunnan arkeen. Ortonin kahvila on toiminut kuukausittain vaihtuvien taidenäyttelyiden näyttämönä jo lokakuusta 2001 lähtien.

Galleria on keskittynyt etenkin kotimaisen nykytaiteen esittämiseen. Tilan asettamissa puitteissa esillä on enimmäkseen maalauksia, grafiikkaa ja valokuvia, mutta osa gallerian taiteilijoista on tuonut esille myös videoinstallaatioita, performanssia tai veistoksia.

Vuonna 2004 gallerian yhteyteen syntyi kuvanveistäjä Hannu Sirenin aloitteesta Invalidisäätiön veistospuisto. Useat eturivin kuvanveistäjät ovat sijoittaneet veistoksensa vaihtuvaan kokoelmaan.

Taide herättää tunteita ja muistoja, puhuttaa, ilahduttaa ja vihastuttaakin. Myös kulttuurin tervehdyttävä ja eheyttävä vaikutus ihmiseen tunnustetaan. Yleisen viihtyisyyden ohella galleriatoiminta myös edistää terveyttä. Muun muassa Suomen Kulttuurirahasto sekä Taiteen edistämiskeskus ovat tukeneet Galleria Ortonin näyttelytoimintaa.