globe.png
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Muutokset päivitetty!
Varaus poistettu!

Välilevytyrä

Välilevytyrä voi puristaa selkäydinhermoa tai aiheuttaa hermoa ärsyttävän kemiallisen reaktion. Näistä voi aiheutua jalkaan säteilevää kipua, jalan puutumista ja lihasten heikkoutta. Varaa aika Ortonista ja selvitä selkäkipusi syy. Ortonissa pääset erikoislääkärille nopeasti ilman lähetettä.

Välilevytyrällä (Prolapsus disci) tai nikamavälilevysairaudella tarkoitetaan nikamien välisen välilevyn sisimmän osan työntymistä hermojuuriaukkoon tai selkäydinkanavaan. Välilevytyrä voi puristaa selkäydinhermoa tai aiheuttaa hermoa ärsyttävän kemiallisen reaktion. Näistä voi aiheutua jalkaan säteilevää kipua, jalan puutumista ja lihasten heikkoutta.

Suurin osa välilevytyristä paranee itsestään 1 – 3 kuukauden sisällä. Selän kipua voidaan hoitaa kipulääkityksellä. Kävely ja liikkuminen on suositeltavaa. Vuodelepo ei edistä välilevytyrän paranemista. Jos kipulääkkeet eivät auta tai vaiva jatkuu yli 6 – 8 viikkoa, on syytä hakeutua hoitoon. Tällöin arvioidaan leikkaushoidon tarve ja aloitetaan toimintakyvyn parantaminen kuntoutuksella. Hakeudu hoitoon välittömästi, jos jalkaan säteilevän kivun yhteydessä tuntuu jalkojen heikkoutta, virtsaamisen aloittaminen muuttuu vaikeaksi tai ilmaantuu ulosteen pidätysongelmia. Tilanne voi vaatia välitöntä leikkausta, jossa hermopuristus vapautetaan. Välilevytyrän diagnoosi tehdään yleensä magneettikuvauksella.

Leikkaushoito

Välilevytyräleikkauksessa tyrä poistetaan selkäydinkanavasta mikroskoopin avulla selkään tehtävän haavan kautta. Leikkaus tehdään nukutuksessa. Sängystä saa yleensä nousta leikkauspäivänä. Sairaalasta pääsee kotiin yleensä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Sairasloma leikkauksen jälkeen on tavallisesti 1 - 2 kk.

Ajanvaraus

Klikkaa haluamaasi aikaa ja anna sitten tietosi.

Seuraavat vapaat ajat
Kalenteri
Seuraavat vapaat ajat
Jatka »
Tutustu palveluhinnastoon