globe.png
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
Muutokset päivitetty!
Varaus poistettu!

Reuman vaikutus silmiin

Reumaa sairastavilla voi olla perussairaudesta tai käytetystä lääkityksestä johtuvia silmien ongelmia. Reumaattiset silmäoireet ovat yleensä joko pitkittyviä ja epämääräisiä tai akuutteja, epäselviä tulehduksia. Reumatautia sairastavan kannattaa käydä säännöllisesti silmälääkärin tarkastuksessa.

Kuivasilmäisyys

Suurin osa reumaatikoista kärsii silmien kuivumisesta ainakin kausittain. Kuivasilmäisyys on oireyhtymä, joka liittyy kyynelerityksen vähentymiseen, kyynelnesteen huonolaatuisuuteen ja toisinaan krooniseen luomireunantulehdukseen. Kuivasilmäisyys aiheuttaa silmien kutinaa, kaiherrusta ja punoitusta. Oireena voi olla myös lisääntynyt kyynelten eritys, varsinkin silmien altistuessa viimalle tai tuulelle. Silmien oireilu on yleensä pitkäaikaista. Kuivasilmäisyys liittyy varsinkin Sjögrenin syndroomaan.

Kuivasilmäisyyteen ei ole parantavaa hoitoa. Oireita lievittämään käytetään keinokyyneliä. Keinokyynelet muodostavat silmään keinotekoisen kyynelkalvon, joka suojaa sarveiskalvoa kuivumiselta. Kyynelkalvo lievittää oireita. Keinokyyneleitä täytyy käyttää säännöllisesti ja useita kertoja päivässä. Päivisin kannattaa käyttää tippavalmisteita ja öisin geelimäistä valmistetta, joka rakenteensa ansiosta säilyy silmän pinnalla pidempään. Jos kuivasilmäisyys vaurioittaa silmän sarveiskalvoa, silmät saattavat kostutuksen lisäksi tarvita ajoittain tai säännöllisesti myös lääkeainetta sisältäviä tippoja. Useilla kuivasilmäisillä voi olla myös krooninen luomireunantulehdus, jota hoidetaan säännöllisellä luomireunojen puhdistuksella ja tarvittaessa lääkevoiteilla.

Silmän värikalvon tulehdus (Iridosykliitti, iriitti)

Silmän värikalvon tulehdus on tyypillinen sairaus varsinkin selkärankareumaa ja lastenreumaa sairastavilla potilailla. Toisaalta vain osalla iriittipotilaista on reumasairaus. Värikalvon tulehduksen hoito vastaa pääpiirteittäin reumatautien hoitoa. Hoito aloitetaan paikallisesti kortisonilla ja hoitoon lisätään portaittain reumalääkkeitä, jos kortisoni yksin ei riitä iriitin hallitsemiseen. Silmän värikalvon tulehduksen syntymekanismia ei tunneta tarkasti. Koska iriittipotilaiden lähisuvussa on usein reumapotilaita tai muita iriittiä sairastavia, kyseessä on ainakin jonkin verran periytyvä sairaus. Tyypilliset värikalvon tulehduksen oireet ovat punoitus ja valonarkuus silmässä, kipu lähelle katsoessa, näön sumeus ja silmän vetistys. Pitkään sairastettu ja lastenreumaan liittyvä iriitti on yleensä oireeton.

Reumalääkkeet ja muutokset silmissä

Reumalääkkeet voivat aiheuttaa muutoksia silmään. Pitkäaikainen perussairaus tai paikallinen kortisonihoito saattavat aiheuttaa ennenaikaista mykiösamennusta eli harmaakaihia. Klorokiinivalmisteiden käyttöön on todettu liittyvän lääkkeen saostumista sarveiskalvolle tai taittohäiriöitä.

Epämääräisiä silmäoireita kannattaa käydä näyttämässä silmälääkärille, koska oireiden taustalla voi olla sammunut, aktiivinen tai vielä diagnosoimaton reumatauti.

Ajanvaraus

Klikkaa haluamaasi aikaa ja anna sitten tietosi.

Seuraavat vapaat ajat
Kalenteri
Seuraavat vapaat ajat
Jatka »
Tutustu palveluhinnastoon
Kaikki Ortonin palvelut