globe.png
search-icon.png
  .../... parasta osumaa haulla

  Vastaanotto- ja puhelinaikojen varaukset puh. 09 4748 2705.

  Etävastaanottoaikojen varaukset puh. 040 178 9966.

  Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Voit tarkastella varauksiasi Ajanvaraus-sivulla.
  Kiitos ajanvarauksestasi! Saat vahvistuksen tekstiviestinä ja muistutusviestin 24 tuntia ennen varattua aikaa.
  Muutokset päivitetty!
  Varaus poistettu!
  HIRES_Orton_D3A0588_WEB.jpg

  Kristina Sarkkinen

  Kiputoiminnan vastaava fysioterapeutti, uroterapeutti, seksuaaliterapeutti (NACS)

  Erityisosaaminen: Tuki- ja liikuntaelimistöstä johtuva kipu, lantionpohjan toimintahäiriöt, seksuaaliterveys

  Kielitaito: suomi, englanti

  Koulutus ja työpaikat

  Fysioterapeutti 1986

  Fysioterapeutti, erikoistunut 1991

  NLP

  Uroterapeutti 2006

  Kivunhoidon erikoistumisopinnot 2009

  Seksuaalineuvoja 2011

  Seksuaaliterapeutti 2015

  Akupunktio 2016

  Olen työskennellyt Ortonissa, Invalidisäätiöllä, vuodesta 1987 lähtien.

  Erityiset ammatilliset kiinnostuksen kohteet

  Olen saanut tehdä näiden vuosien aikana Ortonissa hyvin monenlaista työtä. Olen mm. työskennellyt useamman vuoden ortopedisilla osastoilla reuma- ja nivelrikkopotilaiden fysioterapeuttina, pitänyt alaraaja-amputoitujen sopeutumisvalmennusleiriä, ollut kehittämässä Ortonin reumakuntoutuskursseja ja yksilökuntoutusta. Vuosien varteen on mahtunut myös mm. laaturyhmätyöskentelyä ja tiimivastaavana toimimista.

  2000-luvun alussa osallistuin puolivahingossa koulutukseen, jonka aihe oli lantionpohjan huomioiminen fysioterapiassa. Tästä koulutuksesta alkoi uusi suunta työssäni. Talomme on ollut edelläkävijä, kun täällä on pidetty kuntoutujille mm. luentoja seksuaalisuudesta. Asiakkaiden on ollut mahdollisuus varata aika myös uroterapeutin- ja seksuaalineuvojan yksilötapaamiseen, jolloin he ovat saaneet ohjausta esim. lantionpohjalihasten harjoitteluun.

  Virtsankarkailu on hyvin yleinen, turhaan salattu vaiva. Lihasten harjoittelu on ensisijainen virtsankarkailun hoitomuoto. Myös ulosteenpidätyskykyyn voi vaikuttaa harjoittelulla. Lantionpohjan toimintaa voidaan mitata biopalautelaitteella. Seksuaaliterveys ja siihen liittyvät haasteet sisältyvät myös keskusteluihin asiakkaitteni kanssa. Usein jo se, että on lupa puhua, vie tilannetta eteenpäin.

  Uroterapeuttikoulutuksessa tein opinnäytetyönäni kollegan kanssa, ”urotyön” nimeltä ”Terveydentilan ja kivun yhteys rakon ja suolen toimintaan ja sukupuolielämään kipukuntoutujilla”. Ohjaajamme koulusta kertoi, että työ oli lähes gradu-tasoinen työ; niin innostuneita olimme opinnäytetyötä tehdessämme. Kivunhoidon erikoistumisopintojen lopputyömme nimi oli ”Pitkäaikaisen kivun kanssa toimeentuleminen”. Seksuaaliterapeuttikoulutuksen opinnäytetyöni nimi oli ”Krooninen selkäkipu ja seksuaalisuus”. Nämä aiheet kuvaavat hyvin asioita, joiden parissa pääasiassa työskentelen ja joiden huomioimisen koen tärkeänä myös kuntoutuksessa.

  Iltalehden juttu "Selkäkipuja, erektiohäiriöitä, virtsankarkailua? - Lantionpohjan lihasten treeni voi tuoda avun. Lue juttu TÄSTÄ.

  Lue Tehy-lehden artikkeli "Hellyyttä lääkkeeksi", jossa Kristinaa on haastateltu kipuun ja seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista. Pääset lukemaan artikkelin TÄSTÄ.

  Helsingin Sanomien juttu lantionpohjanlihaksista ja kuinka niitä voi vahvistaa.
  Voit lukea jutun TÄSTÄ.

  Päänsärkylehden juttu "Seksi ja seksuaalisuus - aihe, josta ei puhuta".
  Lue juttu TÄSTÄ

  Aiheeseen liittyvää tietoa
  Rakon ja suolen toiminnalliset ongelmat, seksuaalisuus sairauden, pitkäaikaisen kivun tai sairaudesta kuntoutumisen aikana ovat teemoja, joihin löytyy asiantuntija-apua Ortonista.

  Rakon ja suolen toiminnalliset ongelmat, seksuaalisuus sairauden, pitkäaikaisen kivun tai sairaudesta kuntoutumisen aikana ovat teemoja, joihin löytyy asiantuntija-apua Ortonista.

  Hartiaseudun fysioterapia

  Fysioterapialla lisää toimintakykyä

  Fysioterapia on olennainen osa tuki- ja liikuntaelinvaivojen ennaltaehkäisyä, hoitoa ja kuntoutusta. Fysioterapian avulla voit parantaa lihastasapainoasi ja asentosi hallintaa sekä lisätä nivelten liikkuvuutta ja kudosten joustavuutta.

  Akupunktio

  Akupunktiolla tarkoitetaan neulan pistämistä kehon tarkoin määritettyihin pisteisiin. Sillä hoidetaan sairautta tai vaivaa, ehkäistään vaivaa tai edistetään terveyttä. Akupunktiolla vaikutetaan kipu- ja immuunijärjestelmään.

  Allasterapia

  Allasterapiassa yhdistyvät liikkumisen helppous ja tehokkuus. Allasterapia sopii lähes kaikille. Se mahdollistaa turvallisen harjoittelun leikkauksen tai vamman jälkeisessä kuntoutuksessa tai jos sinulla on esim. tasapainovaikeuksia.

  Leikkauksen jälkeinen fysioterapia

  Leikkauksen jälkeinen kuntoutus on tärkeä osa leikkaushoitoa. Ajoissa aloitettu ja oikein mitoitettu kuntoutus edistää toimintakyvyn palautumista. Tilanteesi ja henkilökohtaiset ominaisuutesi huomioiden sinulle tehdään yksilöllinen kuntoutusohjelma. Kävelyn harjoittelussa on mahdollisuus käyttää painokevennettyä AlterG –kävelymattoa, jonka asiakkaat ovat kokeneet erittäin mieluisana ja tehokkaana harjoittelumuotona.

  Selän terveydeksi

  Selkäkivuilla tarkoitetaan yleensä paikallista alaselän kipua, alaraajaan säteilevää kipua tai selän ryhtivirheestä johtuvaa kipua. Jos selkäsärkysi on jatkuvaa, särky säteilee raajoihin tai herättää öisin, tule tarkistamaan selkäkivun syy Ortoniin.

  Iskias

  Iskiasoireet voivat tuntua alaselässä ja ulottua jalasta alaspäin aina varpaisiin saakka. Oireita ovat alaraajan kipu, pistely, puutuminen ja tunnottomuus. Oireisiin voi liittyä myös alaraajan lihasheikkoutta. Anna Ortonin selkäalan ammattilaisten auttaa sinua ja varaa aika maksuttomaan puhelinkartoitukseen.

  Selkäkipu

  Selkäkivun syy kannattaa aina selvittää. Nopealla ja asianmukaisella hoidolla voidaan välttää kivun muuttuminen krooniseksi. Ortonin fysioterapeutit ovat ammattilaisia, jotka pystyvät arvioimaan näitä ongelmia ja auttavat sinua sopivan hoidon löytämisessä.

  Apuvälineet ja ortoosit

  Apuvälineet ja ortoosit eli tuet ylläpitävät ja tukevat omatoimisuutta arjessa.

  Nivelten vammat ja kivut

  Orton on tuki- ja liikuntaelinsairauksien erikoisasiantuntija ja uranuurtaja Suomessa. Suomen ensimmäinen tekonivelleikkaus tehtiin silloisessa Invalidisäätiön sairaalassa v. 1967 ja tähystysleikkaus v. 1976.

  Nivelrikko

  Nivelrikkoa esiintyy lähes kaikissa nivelissä ja se on yleisin nivelsairaus. Orton on tuki- ja liikuntaelinsairauksien sekä kivunhoidon erikoisasiantuntija. Varaa aika vastaanotolle ja anna Ortonin asiantuntijoiden auttaa.

  Kipu ja seksuaaliterapia

  Seksuaalielämän ongelmat ovat hyvin yleisiä kivuista kärsivillä henkilöillä. Monet sairaudet ja kipu vaikuttavat negatiivisesti seksuaalitoimintoihin. Hoito lähtee ihmisen kokonaisvaltaisesta huomioimisesta ja siitä ymmärryksestä, että seksuaalisuus on yksi elämän tärkeä osa-alue.

  Kiputilat

  Ortonissa on kipupotilaiden hoitoon keskittynyt Suomen monipuolisin yksityinen kipuklinikka. Kipuklinikalla pyritään selvittämään kivun syitä yhdessä sinun kanssasi ja etsimään toimivia hoito- ja kuntoutumisvaihtoehtoja sekä selviytymiskeinoja kroonistuneisiin kipuongelmiin.

  Kuntoutus: kipukuntoutus

  Ortonin fysioterapeutit ovat erikoistuneet vaikeiden kipujen ja toimintahäiriöiden hoitoon ja kuntoutukseen. Fysioterapiassa voidaan käyttää erilaisia ei-lääkkeellisiä kivunhoitomenetelmiä, kehon hahmottamista parantavia harjoitteita, harjoittelua yksilöllisten tavoitteiden mukaisesti ja rentoutumis- ja Mindfulnessmenetelmiä. Ortonissa järjestetään myös kipukuntoutusjaksoja, joissa kuntoutujan tukena on moniammatillinen tiimi.

  Fysioterapia

  Fysioterapiassa huomioimme asiakkaan kokonaisvaltaisesti ja laadimme fysioterapian tavoitteet yhdessä asiakkaan kanssa. Fysioterapia voi ennaltaehkäistä oireiden pitkittymistä tai sen avulla voidaan vähentää jo olemassa olevien oireiden haittavaikutuksia. Tavoitteena on toimintakyvyn ja elämänlaadun kohentuminen.