Kristina Sarkkinen

Kiputoiminnan vastaava fysioterapeutti, uroterapeutti, auktorisoitu seksuaaliterapeutti (NACS)

Kielitaito:

suomi

Toimipaikka:

Orton, Tenholantie 10, 00280 Helsinki, Finland

Tervetuloa vastaanotolleni

Erityisosaamiseni

Tuki- ja liikuntaelimistöstä johtuva kipu, lantionpohjan toimintahäiriöt, seksuaaliterveys.

Koulutus ja työpaikat

Fysioterapeutti 1986
Fysioterapeutti, erikoistunut 1991
NLP
Uroterapeutti 2006
Kivunhoidon erikoistumisopinnot 2009
Seksuaalineuvoja 2011
Seksuaaliterapeutti 2015
Akupunktio 2016

Olen työskennellyt Ortonissa vuodesta 1987 lähtien.

Erityiset ammatilliset kiinnostuksen kohteet

Olen saanut tehdä Ortonissa hyvin monenlaista työtä. Olen mm. työskennellyt  ortopedisilla osastoilla reuma- ja nivelrikkopotilaiden fysioterapeuttina, pitänyt alaraaja-amputoitujen sopeutumisvalmennusleiriä, ollut kehittämässä Ortonin reumakuntoutuskursseja ja yksilökuntoutusta. Työvuosiini on mahtunut myös mm. laaturyhmätyöskentelyä ja tiimivastaavana toimimista.

2000-luvun alussa osallistuin koulutukseen, jonka aihe oli lantionpohjan huomioiminen fysioterapiassa. Tästä koulutuksesta alkoi uusi suunta työssäni. Talomme on ollut edelläkävijä, kun täällä on pidetty kuntoutujille mm. luentoja seksuaalisuudesta. Asiakkaiden on ollut mahdollisuus varata aika myös uroterapeutin- ja seksuaalineuvojan yksilötapaamiseen, jolloin he ovat saaneet ohjausta esim. lantionpohjalihasten harjoitteluun.

Virtsankarkailu on hyvin yleinen, turhaan salattu vaiva. Lihasten harjoittelu on ensisijainen virtsankarkailun hoitomuoto. Myös ulosteenpidätyskykyyn voi vaikuttaa harjoittelulla. Lantionpohjan toimintaa voidaan mitata biopalautelaitteella. Seksuaaliterveys ja siihen liittyvät haasteet sisältyvät myös keskusteluihin asiakkaitteni kanssa. Usein jo se, että on lupa puhua, vie tilannetta eteenpäin.

Uroterapeuttikoulutuksessa tein opinnäytetyönäni kollegan kanssa, ”urotyön” nimeltä ”Terveydentilan ja kivun yhteys rakon ja suolen toimintaan ja sukupuolielämään kipukuntoutujilla”. Ohjaajamme koulusta kertoi, että työ oli lähes gradu-tasoinen työ; niin innostuneita olimme opinnäytetyötä tehdessämme. Kivunhoidon erikoistumisopintojen lopputyömme nimi oli ”Pitkäaikaisen kivun kanssa toimeentuleminen”. Seksuaaliterapeuttikoulutuksen opinnäytetyöni nimi oli ”Krooninen selkäkipu ja seksuaalisuus”. Nämä aiheet kuvaavat hyvin asioita, joiden parissa pääasiassa työskentelen ja joiden huomioimisen koen tärkeänä myös kuntoutuksessa.

Muut uroterapeuttiset palvelut

Jos tarvitset ohjausta esim. urinaalin käyttöön tai toistokatetroinnin opetteluun, pyydän kääntymään osaavien kollegoitteni puoleen, ks. lisätietoa näistä palveluista urologian palveluita esittelevältä sivultamme tästä.

Lisätietoa mediassa

Iltalehden juttu ”Selkäkipuja, erektiohäiriöitä, virtsankarkailua? – Lantionpohjan lihasten treeni voi tuoda avun. Lue juttu TÄSTÄ.

Lue Tehy-lehden artikkeli ”Hellyyttä lääkkeeksi”, jossa Kristinaa on haastateltu kipuun ja seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista. Pääset lukemaan artikkelin TÄSTÄ.

Helsingin Sanomien juttu lantionpohjanlihaksista ja kuinka niitä voi vahvistaa.
Voit lukea jutun TÄSTÄ.

Päänsärkylehden juttu ”Seksi ja seksuaalisuus – aihe, josta ei puhuta”.
Lue juttu TÄSTÄ

Kela-korvaus

Fysio­te­rapia-palvelut eivät ole Kela-korvat­tavia 1.1.2023 alkaen.

Lisätietoja Kela-korvausten muutok­sista tästä.