Kristina Sarkkinen

Kiputoiminnan vastaava fysioterapeutti, uroterapeutti, auktorisoitu seksuaaliterapeutti (NACS)

Kielitaito:

suomi

Toimipaikka:

Orton, Tenholantie 10, 00280 Helsinki, Finland

Tervetuloa vastaanotolleni

Erityisosaamiseni

Tuki- ja liikuntaelimistöstä johtuva kipu, lantionpohjan toimintahäiriöt, seksuaaliterveys.

Koulutus ja työpaikat

Fysioterapeutti 1986
Fysioterapeutti, erikoistunut 1991
NLP
Uroterapeutti 2006
Kivunhoidon erikoistumisopinnot 2009
Seksuaalineuvoja 2011
Seksuaaliterapeutti 2015
Akupunktio 2016

Olen työskennellyt Ortonissa vuodesta 1987 lähtien.

Erityiset ammatilliset kiinnostuksen kohteet 

Olen saanut tehdä Ortonissa hyvin monenlaista työtä. Olen mm. työskennellyt ortopedisilla osastoilla fysioterapeuttina, työskennellyt kipukuntoutujien kanssa ja ollut kehittämässä moniammatillista polikliinistä kuntoutusta.Työvuosiini on mahtunut myös mm. laaturyhmätyöskentelyä ja tiimivastaavana toimimista.

Uroterapeuttikoulutuksessa tein opinnäytetyönäni kollegan kanssa ”urotyön” nimeltä ”Terveydentilan ja kivun yhteys rakon ja suolen toimintaan sekä sukupuolielämään kipukuntoutujilla”. Koulun ohjaaja kertoi, että työ oli lähes gradutasoinen työ; niin innostuneita olimme opinnäytetyötä tehdessämme. Kivunhoidon erikoistumisopintojen lopputyömme ”Pitkäaikaisen kivun kanssa toimeentuleminen” ja seksuaaliterapeuttikoulutuksen opinnäytetyö ”Krooninen selkäkipu ja seksuaalisuus” kuvaavat hyvin asioita, joiden parissa olen työskennellyt. 

2000-luvun alussa osallistuin koulutukseen, jonka aihe oli lantionpohjan huomioiminen fysioterapiassa. Tästä koulutuksesta alkoi uusi suunta työssäni. Virtsankarkailu on hyvin yleinen, turhaan salattu vaiva. Lantionpohjalihasten harjoittelu on ensisijainen virtsankarkailun hoitomuoto. Myös ulosteenpidätyskykyyn voi vaikuttaa harjoittelulla. Lantionpohjan toimintaa voidaan mitata biopalautelaitteella. Karkailua esiintyy sekä naisilla että miehillä. Miehillä voi eturauhasoperaation tai syöpähoitojen jälkeen esiintyä hankalaakin virtsankarkailua ja tihentynyttä virtsaamisen tarvetta. Seksuaaliterveys ja siihen liittyvät haasteet sisältyvät myös keskusteluihin asiakkaitteni kanssa.  

Muut uroterapeuttiset palvelut

Jos tarvitset ohjausta esim. urinaalin käyttöön tai toistokatetroinnin opetteluun, pyydän kääntymään osaavien kollegoitteni puoleen, ks. lisätietoa näistä palveluista urologian palveluita esittelevältä sivultamme tästä.

Lisätietoa mediassa

Iltalehden juttu ”Selkäkipuja, erektiohäiriöitä, virtsankarkailua? – Lantionpohjan lihasten treeni voi tuoda avun. Lue juttu TÄSTÄ.

Lue Tehy-lehden artikkeli ”Hellyyttä lääkkeeksi”, jossa Kristinaa on haastateltu kipuun ja seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista. Pääset lukemaan artikkelin TÄSTÄ.

Helsingin Sanomien juttu lantionpohjanlihaksista ja kuinka niitä voi vahvistaa.
Voit lukea jutun TÄSTÄ.

Päänsärkylehden juttu ”Seksi ja seksuaalisuus – aihe, josta ei puhuta”.
Lue juttu TÄSTÄ

Kela-korvaus

Fysio­te­rapia-palvelut eivät ole Kela-korvat­tavia 1.1.2023 alkaen.

Lisätietoja Kela-korvausten muutok­sista tästä.