Tukkoinen nenä tekee elämästä hankalaa

Tukkoinen nenä tekee elämästä hankalaa: hengitys ei kulje kunnolla, nenä tuntuu karstaiselta, hajuaisti heikentyy ja unenlaatu huononee. Monella kroonista nenän tukkoisuutta potevalla suu kuivuu ja liikunnan harrastamisesta tulee työlästä.

Pitkään jatkuneen nenän tukkoisuuden syynä voi olla esimerkiksi synnynnäinen tai vamman aiheuttama rakenteellinen vika, nenän sisällä olevien kuorikoiden liikakasvu tai polyypit. Tukkoisuutta on mahdollista helpottaa leikkauksella tai RFA-lämpökäsittelyhoidolla.

Kun potilas saapuu tukkoisen nenän takia lääkäriin, tutkimuksissa selvitetään ensin, millaista haittaa potilas tukkoisuudesta kokee.

Tärkeää on myös selvittää, onko kyseessä väliaikainen vai jo pitkään kestänyt vaiva. Hoitovaihtoehdot määräytyvät oireiden ja löydösten perusteella”, kertoo LT, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, rinologi Sari Hammarén-Malmi.

Allerginen nuha on yleinen nenän tukkoisuuden syy, ja taustalla saattaa myös olla ei-allerginen nuha, jonka tavallisimpia syitä ovat tupakointi sekä kuiva sisäilma.

Joskus tukkoisen nenän syynä ovat rakenteelliset ongelmat

Joskus kyse voi olla synnynnäisestä tai vamman aiheuttamasta nenän väliseinän tai koko nenän vinoudesta.

Toisaalta nenässä voi olla nenän kuorikoiden liikakasvua, jota aiheuttavat usein hormonaaliset tekijät. Kroonista tukkoisuutta aiheuttavat myös kasvaimet, joista tavallisimpia ovat hyvänlaatuiset nenäpolyypit.”, kertoo Hammarén-Malmi.

Tutkimusten kautta valitaan hoitomuoto

HYKSin yksityissairaalassa Helsingissä tutkitaan nenän tukkoisuudesta kärsiviä potilaita. Vastaanotolla potilaalle tehdään yksilöllisen suunnitelman mukaiset erikoistutkimukset, kuten nenän virtausmittaukset, tähystykset, hajutestit sekä kuvantamistutkimukset.

Jos nenän tukkoisuuden tai kuorsauksen syyksi paljastuu nenän kuorikoiden liikakasvu, ongelmaa voidaan helpottaa RFA-lämpökäsittelyhoidolla.

”RFA-hoidossa nenäkuorikoiden limakalvoa kuumennetaan siten, että käsittely aiheuttaa hallitun palovamman. Kun limakalvo parantuu, se arpeutuu ja kutistuu, ja näin nenäkäytävien tilavuus kasvaa”, Hammarén-Malmi kuvaa.

Nenän leikkaus taas tulee kyseeseen silloin, kun nenän tukkoisuuden aiheuttaa jokin rakenteellinen vika, kuten väliseinän vinous tai vaikeimmissa tapauksissa koko ulkoisen nenän vinous.

Leikkauksella on mahdollista palauttaa nenähengitykselle otolliset olosuhteet ja samalla korjata nenää tukkivia rakennevikoja. Leikkauksessa on aina tavoitteena mahdollisimman luonnollinen nenän ulkonäkö.”

Tutkimuksiin tai hoitoon – miten toimin?

Jos haluat selvittää oireittesi syyn ja sopivan hoidon, ota yhteys asiakaspalveluumme.
p. 010 328 1900 kautta.

LUE LISÄÄ:
Nenän tukkoisuuden RFA-lämpökäsittelyhoito

Nenän väliseinän ja ulkonenän korjausleikkaus