globe.png
Tack för din bokning! Du får en bekräftelse via textmeddelande och ett påminnelsemeddelande 24 timmar före bokad tid.
Du kan kolla dina bokningar på Tidsbokning-sidan.
Tack för din bokning! Du får en bekräftelse via textmeddelande och ett påminnelsemeddelande 24 timmar före bokad tid.
Förändringarna uppdaterade
Bokning avbryts.

Ledskador och -smärtor

Knäet är känsligt för skador på grund av benens längd, den stora rörligheten och de stora krafterna knäet utsätts för. Ledbands- och meniskskador i knäet är vanliga besvär i samband med idrott och motion. Orton är en expert inom sjukdomar i rörelseorganen i Finland. Vi hjälper dig. Den första titthålsoperationen utfördes vid Orton 1976.

Också ledbandsrupturer och fotknölfrakturer som beror på stukningar av vristen är vanliga. De flesta mindre skador och sträckningar kan behandlas med vila och andra metoder såsom fysioterapi. Rupturer i knäets stödledband kräver ofta operativ behandling. Upprepad, något för stor belastning kan också skada vävnader. Belastningsfrakturer och smärttillstånd i senorna är rätt vanliga. När vävnaden åldras, minskar dess belastningstålighet. Detta kallas vävnadsdegeneration. Också skador på ledbrosket blir vanligare med åldern. I åldrad vävnad kan smärta uppstå även vid vardaglig belastning. Långt framskriden led- eller sendegeneration kan förknippas med inflammationssymtom och ihållande smärta, t.ex. smärta i stora trokanter eller akillessenan eller ledförslitningssmärta. Också dessa belastningsskador behandlas oftast på annat sätt än med operation.

Främre korsbandsskada i knäet

Ruptur i främre korsbandet (ACL) är den vanligaste ledbandsskadan i knäet. Obehandlad främre korsbandsruptur orsakar smärtsymtom i knäet. Knäet ger vika vid rotationsrörelser. Korrigerande främre korsbandsoperation kan återställa knäets normala funktion.

Meniskruptur

I knäet finns två menisker som består av brosk: den yttre och den inre. Vid rotationsskador kan en menisk brista. Symtom på meniskruptur (S83.2) är skarp smärta i samband med rotationsrörelser och/eller böjning av knäet. Denna smärtsamma skada kan korrigeras genom titthålsoperation.

Belastningsskador

Belastningsfrakturer kan förekomma i olika delar av kroppen: i mellanfotsbenen, underbenet, låret, bäckenet och nedre ryggen. Röntgen- och magnetundersökning behövs ofta för att utreda orsaken till smärtan som frakturen orsakar. Behandlingen är densamma som vid alla andra belastningsbesvär. Belastningen måste minskas betydligt och behandling med värkmedicin inledas.
Det vanligaste belastningstillståndet i underbenet är valpsjuka. Valpsjuka är ett smärttillstånd som beror på irritation på benhinnan eller styv muskelhinna. Smärttillståndet kan t.o.m. helt förhindra utövande av motionshobbyer. Det finns ingen exakt behandlingsmetod, men undvikande av belastning och behandling med värkmediciner ger vanligen ett gott resultat. I särskilt svåra situationer kan operativ behandling övervägas.

Alla Ortons tjänster